Vasarą suvalgome trečdaliu daugiau greito maisto, paruošiamo aliejuje. Tokią išvadą daro atliekų tvarkytojai, kurie surenka panaudotą augalinės kilmės aliejų iš maitinimo įstaigų.
„Jei žiemą surenkame vidutiniškai 6 tonas aliejaus per mėnesį, tai vasarą kiekvieną mėnesį pas mus atkeliauja apie 10 tonų panaudoto augalinio aliejaus“, – pasakoja įvairias atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius. Tokį surinkimo padidėjimą jis sieja su mūsų mitybos įpročiais – vasarą greičiausiai suvalgoma daugiau aliejuje gruzdinamų patiekalų – bulvių, duonos, čeburekų, beliašų, žagarėlių ir kt.
Mitybos specialistai nuogąstauja dėl tokių lietuvių mitybos įpročių.
„Liūdna, kad vasarą, kai tiek uogų, vaisių ir daržovių, kai yra puikios galimybės sveikiau maitintis, žmonės taip dažnai renkasi aliejuje virtus produktus, kurių maistinė vertė nėra labai didelė“, – sako dietistė Indrė Šemetienė. Anot jos, vietoje aliejuje virtų bulvių ar keptos duonos tikrai geriau rinktis šviežių, termiškai neapdorotų daržovių porciją, kuri ne tik praturtintų mūsų mitybą, bet ir suteiktų reikalingų medžiagų organizmui.
Panaudotas aliejus negali būti išpilamas, jis turi būti tinkamai sutvarkomas, kaip ir kitos atliekos. Sertifikuota bendrovė iš kavinių, restoranų, maisto gaminimo cechų surenka augalinį aliejų, jį filtruoja, išvalo ir taip paruoštą parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms. Lietuvoje surenkamas aliejus dažniausiai eksportuojamas į Lenkiją, Vokietiją ar Austriją.
Aliejus gali būti alternatyva dyzeliniam kurui. Tokią prielaidą sudaro ne tik aliejaus kaina, bet ir ekologiškumas – toks kuras neteršia aplinkos, jame nėra sieros komponentų, toksinų. Naudoti vietoj dyzelino tinka rapsų, sojos, kukurūzų, saulėgrąžų, palmių aliejus. Kai kuriose pasaulio šalyse, pavyzdžiui Austrijoje, aliejus naudojamas automobilių varikliuose. Aliejumi važinėjančiam transportui dėl aplinkos saugojimo taikomos įvairios mokesčių lengvatos.