Rugpjūčio 10 d., šeštadieį, sūrininkus iš visos Lietuvos suburs Druskininkuose pirmą kartą organizuojama Sūrių šventė.
Renginio organizatoriai kviečia iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe valgytojui bei gamtai puoselėjamas sūrininkystės tradicijas ir pasimėgauti vietos gamintojų produkcijos įvairove.
„Šiandien Lietuvoje jau galima paragauti ne tik iš vaikystės prisimenamo varškės sūrio, bet ir vis įdomesnių fermentuotų sūrių bei kitų produktų. Sūrininkai palengva šlifuoja gamybos technologijas ir sūrininkystė iš virtuvės kraustosi į ūkio cechelį“, – sako vienas iš šventės organizatorių Audrius Jokubauskas. Pasak Dzūkijos sūrininko, Sūrių šventė taip pat yra unikali proga smulkiesiems gamintojams susitikti ir pasidalinti savo patirtimi.
Į renginį atvyksta daugiau kaip dešimt sūrininkų iš Vilniaus, Molėtų, Švenčionių, Varėnos, Prienų, Panevėžio, Tauragės ir Plungės rajonų bei svečiai iš kaimyninių Lenkijos ir Latvijos. Jų sūrinėse gaminami įvairūs švieži, brandinti, kieti ir puskiečiai, saldaus pieno, džiovinti, fermentuoti, rūkyti ir kepti sūriai iš karvių, ožkų ir avių pieno.
Šventės svečiai turės galimybę stebėti sūrio gamybą, vyks ragavimas ir kūrybinės dirbtuvės vaikams, veiks fotografijų paroda.
Sūrių festivalį organizuoja augintojų, gamintojų ir valgytojų asociacija „Viva Sol“ ir kavinė „Velvetti“.