Graužikai platina retą ir pavojingą ligą – leptospirozę (0)

Pilkoji žiurkė | efoto.lt, V.Paškevbičiaus nuotr.

Pilkoji žiurkė | efoto.lt, V.Paškevbičiaus nuotr.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Panevėžio apskrityje vasario mėnesį buvo užregistruoti 2 pavojingos užkrečiamosios ligos – leptospirozės atvejai. Šia infekcine liga susirgo Panevėžio miesto ir Rokiškio rajono gyventojai.

2012 metais Panevėžio apskrityje leptospirozė buvo užregistruota Biržų ir Panevėžio rajonuose (atitinkamai 2 ir 1 atvejis), o sergamumas Panevėžio apskrityje siekė 0,1 atvejo/10 000 gyventojų, tuo tarpu Lietuvoje – 0,06 atvejo/10 000 gyventojų (20 atvejų).

Leptospirozė yra ūminė infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai. Dažniausias infekcijos šaltinis – žiurkės, taip pat raguočiai, kiaulės, šunys bei kiti graužikai. Žmogus leptospiroze gali užsikrėsti vartodamas leptospira genties bakterijomis užterštą maistą ir vandenį. Taip pat tiesioginio sąlyčio metu su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais, kai leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines. Dažniausiai žmogus užsikrečia per leptospiromis graužikų ar naminių gyvulių šlapimu užterštą vandenį: maudydamiesi, gerdami ar naudodami buities reikmėms atvirų telkinių (ypač stovinčių) vandenį. Dažnai žmogus užsikrečia prižiūrėdamas naminius gyvulius, juos skersdamas, apdorodamas skerdieną. Leptospiroze taip pat galima užsikrėsti šienaujant drėgnose pievose, medžiojant, žvejojant.

Inkubacinis ligos periodas dažniausiai trunka nuo 7 iki 9 d. (gali būti 4–19 d., rečiau 30 d.). Leptospirozė prasideda staiga: pakyla temperatūra (39–40 °C), skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams atsiranda geltos požymių, inkstų pažeidimo bei meningito reiškinių, gali išberti.

Centro specialistai ragina atkreipti dėmesį į daržovių ir vaisių laikymą, juos sandėliuoti graužikams neprieinamose vietose. Prieš vartojimą kruopščiai plauti vaisius ir daržoves. Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių. Laikytis asmens higienos, ypatingai dirbant skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius. Naikinti graužikus gyvenamuosiuose pastatuose ir mėsos perdirbimo įmonėse.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , .
alko-2-proc
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *