Jau šiemet šalies vartotojai galės lengviau priimti sprendimus rinkdamiesi konservuotus agurkus, morkas ir kultūrinius grybus. Žemės ūkio ministerija atnaujino reikalavimus, kurie padės mums visiems geriau suprasti, kokius daržovių konservus dedame į savo pirkinių krepšelius.
Konservuotų agurkų, morkų ir kultūrinių grybų kokybės reikalavimai atnaujinti atsižvelgus į naujus Europos Sąjungos reglamentų ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus bei technikos pažangą. Minėtieji gaminiai turi atitikti šiuolaikinius standartus ir būti gaminami pagal vienodus kriterijus.
Nustatyti reikalavimai konservuotų daržovių gamybai ir prekiniam pateikimui užtikrina sąžiningą konkurenciją tarp įmonių, kurios gamina šiuos gaminius – visi šalies gamintojai privalo laikytis tų pačių reikalavimų. Tai padeda išvengti kokybės skirtumų tarp skirtingų gamintojų produkcijos, o vartotojai gali būti tikri, kad perka saugų ir kokybišką gaminį.
Naujai išdėstytuose konservuotų agurkų, konservuotų morkų ir konservuotų kultūrinių grybų techniniuose reglamentuose aiškiau suformuluotos nuostatos dėl šių gaminių ženklinimo. Gamintojai turi laikytis ne tik privalomų ES ir nacionalinių gaminių ženklinimo reikalavimų, bet ir papildomų. Pavyzdžiui, nurodyti agurkų gamybos būdą (marinuoti ar rauginti), apibūdinti skonį (rūgštūs, saldžiai rūgštūs, sūriai rūgštūs, aštrūs, su garstyčių, krapų ar kt. prieskoniu), morkų pjaustymo būdą („kubeliais supjaustytos“, „griežinėliais supjaustytos“) ir kt.
Aiškesnė ir detalesnė konservuotų agurkų, morkų ir kultūrinių grybų ženklinimo duomenys bus naudingi vartotojams, nes jie galės lengviau suprasti gaminio sudėtį, gamybos būdą ir skonines savybes, o tai leis išvengti galimų nesusipratimų renkantis produktus.
Atnaujintos taisyklės pradės galioti nuo 2025 m. lapkričio 1 d., tačiau gamintojai, kurie buvo rinkai pateikę gaminių su senuoju ženklinimu, galės juos pardavinėti, kol baigsis atsargos.
Parengta pagal ŽŪM pranešimą