Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad atvėsus orams namuose, ūkiniuose pastatuose galime sulaukti neprašytų svečių, ieškančių maisto atsargų – pelių ir žiurkių. O jie – užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojai bei platintojai, todėl labai svarbu graužikus naikinti ir tinkamai prižiūrėti pastatus bei aplinką.
Gali platinti ligas
Graužikai gali platinti įvairias užkrečiamąsias ligas, kurios žmogui gali būti perduodamos tiesiogiai ir netiesiogiai. „Nors mums gali atrodyti, kad graužikai mums nepavojingi, nes jų paprastai neliečiame ar net nematome. Tačiau svarbu atminti, kad kai kuriomis ligomis galima užsikrėsti ir netiesiogiai, pavyzdžiui, per erkes, blusas, uodus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis. Todėl reikėtų jų saugotis“, – teigia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.
Viena dažniausių ligų, kurią tiesiogiai gali platinti graužikai, yra jersiniozė. Pernai ši liga buvo nustatyta 145 Lietuvos gyventojams, 2022 m. – 139. Gamtoje jersinijos gyvuoja kaip graužikų parazitai. Mažiems vaikams liga dažniausiai pasireiškia karščiavimu, pilvo skausmu, viduriavimu, neretai su krauju išmatose. Vyresniems vaikams ir suaugusiems asmenims dominuojantys požymiai gali būti tik karščiavimas ir pilvo skausmas, todėl infekcija gali priminti apendicitą.
Kita graužikų platinama liga – tuliaremija, kurios atvejai Lietuvoje reti (2023 m. užregistruota 13 atvejų, 2022 m. – 15 susirgimų). Užsikrėsti ja galima tiesiog paglosčius gyvūną ar įkandus vabzdžiui, taip pat vartojant netinkamai apdorotą mėsą ar atsigėrus nešvaraus vandens. Liga prasideda karščiavimu iki 38–40° C, atsiranda drebulys, galvos bei raumenų skausmai, bendras silpnumas, blogas apetitas, įvairūs bėrimai. Vėliau gali išsivystyti akių uždegimas su pūlingomis išskyromis, gerklės skausmas, pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, padidėja kepenys ir blužnis, ligonį kankina sausas kosulys, skausmai krūtinėje.
Patarimai, kaip nuo graužikų apsaugoti savo sveikatą ir turtą:
-
laikykite sandariai uždarytus visus maisto gaminimo reikmenis;
-
daržoves ir vaisius kruopščiai plaukite tekančiu vandeniu;
-
nevartokite maistui graužikų apgraužtų ar užterštų maisto gaminių (vaisių, daržovių, duonos ir kt.);
-
negerkite vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ramių užutėkių pakrantes mėgsta vandens žiurkės ir ondatros, kurios dažnai serga leptospiroze ir savo išmatomis bei šlapimu gali užteršti vandenį;
-
užtaisykite pastatų pamatuose esančius plyšius ir angas;
-
tinkamai prižiūrėkite patalpas ir aplinką: nekaupkite maisto atliekų, šiukšlių.
-
pašalinkite ant pastatų užsiraizgiusius vijoklinius augalus;
-
laikykitės higienos taisyklių, dažnai plaukite rankas su muilu ar dezinfekuokite jas dezinfekantais.
Graužikus naikinti
Graužikus būtina nuolatos ir laiku naikinti, kad užtikrintume gyvenamosios aplinkos, maisto, gyvūnų pašarų apsaugą ir, svarbiausia, – užkirstume kelią užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti. Graužikai naikinami autorizuotais biocidiniais gaminiais. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti biocidinių gaminių, gali būti naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės. Veterinarijos vaistinėse ar prekybos centruose galima įsigyti neprofesionaliam graužikų naikinimui skirtų biocidinių gaminių arba mechaninių priemonių (spąstų, gaudyklių, lipnių juostų suteptų klijais ir kt.).
„Jeigu graužikų lengvai išnaikinti nepavyksta patiems, į pagalbą reikėtų kviestis kenkėjų kontrolės įmonių specialistus, kurie turi licenciją šiai veiklai. Jie parinks tinkamas chemines medžiagas, atsižvelgdami į patalpų pobūdį ir graužikų gausumą bei juos išnaikins“, – pataria NVSC atstovė.