Antradienis, 29 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kas yra empanados ir kuo jos ypatingos?

www.alkas.lt
2024-10-20 10:43:00
0
Empanada |„Mantingos“ nuotr.

Empanada |„Mantingos“ nuotr.

Kelionių metu skanaujami skirtingų šalių virtuvių patiekalai vilioja nekasdieniais skoniais ir kvapais, kurių vėliau dairomės ir Lietuvoje. Dažnas keliautojas po Pietų Europą ar Pietų Ameriką paragauja empanadų – gražios formos pyragėlių, kurie gali būti užpildyti įvairiausiais įdarais, jų galima rasti ir Lietuvoje. Kuo ypatingos empanados ir kuo jos skiriasi nuo mums įprastų kibinų ar čeburekų, pasakoja kepinių žinovė.

Empanados – tai miltinės tešlos pyragėliai, kurie gali būti įdaromi pačiais įvairiausiais ingredientais. Iš Ispanijos, Galisijos regiono, kilusios empanados ilgainiui paplito po visą ispanakalbį pasaulį. Dabar šie pyragėliai ypač populiarūs daugelyje Lotynų Amerikos šalių, Europos Pietuose, taip pat jų galima ragauti ir kituose regionuose – nuo JAV iki Azijos.

Pyragėlių pavadinimas kilęs nuo ispaniško žodžio „empanar“ reiškiančio „suvynioti“, „uždengti“. Suformuotos empanados iškepamos orkaitėje ar krosnyje, o kartais net verdamos riebaluose. Jos gali būti skanaujamos tiek šiltos, tiek atvėsusios.

Kaip sako didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė, iš pirmo žvilgsnio, empanados gali gerokai priminti lietuviams puikiai pažįstamus kibinus ar čeburekus. Tačiau iš tiesų visus šiuos pyragėlius išvaizda ir tesieja, o skirtumų tarp jų nemažai.

„Kibinų tešla įprastai yra storesnė, sunkesnė, ji primena kapotą tešlą, palyginus su įdaro kiekiu jos yra daug. Empanadų tešla sviestinė, ji formuojama taip, kad kepant susidarytų ploni sluoksneliai, o valgant tešla tirptų burnoje. Nemenkas iššūkis pagaminti tokią empanadų tešlą, kuri išlaikytų savo struktūrą kepdama, būtų plona, tačiau ir pakankamai tvirta, kad neleistų įdarui „išbėgti“, – pasakoja kepinių žinovė. Ji priduria, jog tradiciškai empanados yra ir gerokai didesnės, nei kibinai, kai kuriose šalyse jos kepamos net delno dydžio.

Įdaro skonis skleidžiasi pamažu

Pasak R. Puzinienės, ir empanados, ir kibinai gali būti įdaromi labai skirtingais ingredientais. Tačiau iš Ispanijos kilę pyragėliai įdarų įvairove kibinus vis tik lenkia. Empanados gali būti ir su mėsa, ir su jūros gėrybėmis, taip pat mėsos ir daržovių mišiniu ar išskirtinai tik daržovėmis. Egzistuoja net desertinės empanadų versijos, pavyzdžiui, jos įdaromos ir vaisiais, ir šokoladu.

„Empanadoms, priešingai nei kibinams ar čeburekams, būdinga ir tai, jog įdaras nėra susmulkinta vientisa masė, idealu, jei jame justi nedidukai skirtingų ingredientų gabaliukai. Valgant empanadas įdaro skonis skleidžiasi palaipsniui, jaučiama daugiau tekstūrų, skirtingų skonių žaismė“,  – įvardija kepinių ekspertė R. Puzinienė.

Dar vienas skirtumas nuo kitų populiarių pyragėlių: empanadų tešlos ir įdaro santykis beveik apylygis. Tad šiuos pyragėlius pamėgsta žmonės, kurie sakosi, jog ne itin vertina kepinius, kuriuose įdarą gožia tešla.

Sužavėjo empanadų universalumas

Empanadas, pyragėlius, su skirtingų skonių įdarais, Lietuvos bei kitų šalių valgytojams šiemet pristatė ir „Mantinga“. Idėja jas gaminti gimė nutarus praplėsti esamą asortimentą, panorus nustebinti vartotojus bei susižavėjus šių kepinių universalumu.

„Empanados gali tapti greitu, sočiu, patogiu užkandžiu, o šias savybes šiais nuolat skubančiais laikais vertina visi. Kad pyragėliai atitiktų keliamus lūkesčius, teko nemažai eksperimentuoti, į pagalbą pasitelkti net užsienio žinovus, tačiau atitaikėme geriausią tešlos receptą, atrinkome skaniausius įdarus ir pagaminome pyragėlius, kuriuos galima skanauti tiek karštus, tiek atvėsusius, o prireikus nesunkiai pasišildyti ir namuose“, – pasakoja R. Puzinienė.

Pagamintomis empanadomis šiuo metu prekiaujama Lietuvoje, Latvijoje bei Olandijoje, šalių geografija nuolat plečiasi. Kaip pasakoja ekspertė, Lietuvoje, Latvijoje iškart išpopuliarėjo empanados su daržovėmis ir vištiena, tik su daržovėmis bei su plėšyta kiauliena. Tuo tarpu kitose šalyse dėmesio sulaukė empanados su sojos ir daržovių įdaru.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  2. Visi atsakymai apie persimonus
  3. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  4. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  5. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  6. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  7. Jei aitrus maistas spaudžia ašaras
  8. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  9. Ankstyvas pavasaris – raudonųjų apelsinų metas
  10. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  11. Kaip nepasimesti tarp makaronų formų?
  12. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  13. Vitaminų metams neprikaupsite: juos galima užkonservuoti
  14. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?
  15. Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Santaros klinikos | lsveikata.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema

2025 07 29
Simonas Gentvilas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis

2025 07 29
Sudaryta darbo grupė naujai Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymo redakcijai parengti
Lietuvoje

Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo

2025 07 29
Larsas Klingbeilas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Vokietijos vicekancleriu

2025 07 29
Vyriausybė
Lietuvoje

Tartasi, kaip geriau reaguoti į bepiločių keliamas grėsmes

2025 07 29
Žirmūnų skveras
Lietuvoje

Sostinėje tęsiamas viešųjų erdvių atnaujinimas

2025 07 29
Liutauras Šinkūnas
Lietuvoje

BPC viršininku paskirtas Liutauras Šinkūnas

2025 07 29
Šilumos siurbliai
Energetika

Beveik 7 000 gyventojų jau turi naujus šildymo įrenginius

2025 07 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • Tikrai? apie R. Armaitis. Dar vienas dronas virš Vilniaus. Ir dar viena nieko nedarymo pergalė

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema
  • Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis
  • Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo
  • Kiek iš tiesų sutaupoma su saulės elektrine Lietuvoje?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • Tikrai? apie R. Armaitis. Dar vienas dronas virš Vilniaus. Ir dar viena nieko nedarymo pergalė
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kaip neperlenkti lazdos vartojant vaistus nuo skausmo?

Nereikalingus vaistus taip pat būtina rūšiuoti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai