Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kilogramas varškės – 5 skirtingi patiekalai

www.alkas.lt
2024-06-29 12:20:00
0
Varškėčiai | AdobeStock nuotr.

Varškėčiai | AdobeStock nuotr.

Subalansuoti ir gardūs pietūs – raktas į darbingą dieną. Pritrūkus idėjų, kokį patiekalą pasiruošti ateinančios darbo dienos pietums, verta atsigręžti į paprastus ir mums puikiai pažįstamus gaminius. Vienas jų – varškė, kuri, anot mitybos specialistų, yra ne tik itin maistinga, bet vertinga sveikatai naudingų medžiagų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai kviečia pasilengvinti pietų darbe valgiaraščio planavimą – pasirūpinus kilogramu varškės skirtingais bei sočiais patiekalais galėsite džiaugtis net 5 dienas.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad varškė – vienas naudingiausių rauginto pieno gaminių, kuriame yra gausu įvairių naudingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mikroelementų, teigiamai veikiančių sveikatą. Varškėje esantis kalcis ir fosforas ne tik yra kaulinio audinio ir dantų pagrindas, bet ir padeda stiprinti širdies raumenį. Tuo tarpu varškės baltymuose esančios aminorūgštys – metioninas ir triptofanas – teigiamai veikia nervų sistemą bei virškinamąjį traktą.

Šis pieno gaminys taip pat yra praturtintas vitamino B1, padedančio sukurti naujas sveikas ląsteles bei apsaugančio imuninę sistemą. Taip pat varškėje yra ir vitamino B2, kuris veikia kaip antioksidantas, palaiko gerą odos būklę ir net gali padėti užkirsti kelią ankstyvam senėjimui ar apsaugoti nuo širdies ligų. Tuo tarpu joje esanti geležis, pasak mitybos specialistų, padeda išlaikyti pakankamą energijos kiekį dienos metu, o tai ypač svarbu aktyviai sportuojantiems, dirbantiems žmonėms.

Vienas gaminys – penkiems skirtingiems patiekalams

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė sako, kad atsižvelgus į naudingas varškės savybes, šį gaminį  pravartu prisiminti tiems, kurie kiekvieną savaitę vis galvoja darbo pietų meniu ir nori jį paįvairinti.

Pasak jos, galvojant, ką įsidėti į pietų darbe dėžutę dažnai nesinori investuoti daug laiko. Visgi, I. Trakimaitė-Šeškuvienė primena, kad pietūs – svarbūs gerai bendrai savijautai, todėl tinkamai pasirinkus gaminius, galima paruošti ir energiją suteikiančius, ir gardžius pietų valgius.

Varškės užtepėlė su daržovėmis

Šis varškės užtepėlės su daržovėmis receptas puikiai tiks lengviems ir greitiems vasariškiems pietums darbe. Užtepėlei paruošti reikės:

  • 100 g pusriebės varškės;
  • 40 g raudonos paprikos;
  • 50 g agurko;
  • 10 g česnako;
  • kario ir raudonosios paprikos miltelių, druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Mažais gabalėliais susmulkinkite visas daržoves, varškę sutrinkite su prieskoniais. Tuomet viską gerai išmaišykite. Tam rekomenduojama naudoti virtuvinį kombainą ir viską sutrinti iki vientisos masės. Užtepėlę galite patiekti su šviežiomis daržovėmis arba valgyti vieną.

Šią užtepėlę šaldytuve laikyti galite apie savaitę, tačiau ne ilgiau, nei galioja pati varškė.

Varškės apkepas su ryžiais

Retkarčiais pietums galima gardžiuotis ir saldžiais patiekalais, o varškės apkepas su ryžiais taps puikiu pasirinkimu. Reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 4 v. š. cukraus;
  • 500 g ryžių;
  • 400 g pusriebės varškės;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais, o į gautą masę įmaišykite varškę, druską ir kepimo miltelius.

Tuomet perkelkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apkepą kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol iškils ir lengvai paruduos.

Sveikuoliški varškėčiai be miltų

„Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi dar vieno patiekalo receptu, kuris puikiai tiks maistingiems pietums darbe – varškėčiais be miltų. Jiems paruošti reikės:

  • 120 g pusriebės varškės;
  • 10 g maltų avižų dribsnių;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 5 g medaus;
  • grietinės.

Gaminimas. Į dubenėlį sudėkite varškę, maltus avižų dribsnius, įmuškite kiaušinį, įpilkite medaus. Tuomet viską gerai išmaišykite, formuokite nedidelius, centimetro storio blynelius ir kepkite apie 20 min., iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ragaukite su grietine ar mėgstamais pagardais.

Grikių blyneliai su varške

Varškė gali tapti ir puikiu patiekalo papildymu – tuo įsitikinsite pasigaminę pikantiškus grikių blynelius su varške. Jums reikės:

  • 200 g grikių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 100 g pusriebės varškės;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 4 v. š. miltų;
  • aliejaus;
  • graikiško jogurto;
  • druskos, pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių (pagal skonį).

Gaminimas. Grikius išvirkite pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės. Nepamirškite įberti druskos. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pakepinkite supjaustytus svogūnus, kol pastarieji suminkštės.

Varškę lengvai pertrinkite, tuomet grikius sumaišykite su varške ir kepintais svogūnais, viską dar kartą išmaišykite. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įberkite druskos, pipirų ir viską labai gerai išmaišykite. Jei masė pasirodys per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite blynų tešlą, formuodami ponus blynelius. Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol blyneliai gražiai apskrus. Patiekite su graikišku jogurtu.

Varškės blyneliai

Šis receptas taps tikra ramios pietų valandos pažiba, kuriai paruošti jums reikės:

  • 200 g pusriebės varškės;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 100 ml pieno;
  • 3 v. š. miltų;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 5 g kepimo miltelių;
  • druskos;
  • kepimo aliejaus;
  • mėgstamos uogienės arba šviežių uogų.

Gaminimas. Į dubenį suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite. Sudėkite varškę, įberkite šiek tiek druskos ir vėl gerai išplakite. Į gautą masę suberkite miltus, kepimo miltelius, įpilkite pieno, vėl viską išplakite.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite norimo dydžio blynelius. Patiekite su uogomis, uogiene ar medumi. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  2. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  3. Varškės pyragas: rinkitės iš daugybės receptų
  4. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  5. Kefyras ir rūgpienis – panašūs, bet skirtingi
  6. Ispanijoje pristatyti lietuviški patiekalai
  7. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  8. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  9. Varškės sūreliais piktnaudžiauti nereikėtų
  10. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  11. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  12. Ar krevetės gali pakeisti paukštieną?
  13. 9 taisyklės puriems varškėčiamas
  14. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  15. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30
Šaltibarščių festivalis
Gamta ir žmogus

Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?
  • +++ apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Mąstom nuo kito galo? apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • +++ apie J. Vaiškūnas. Ar Lietuva kartoja tarpukario klaidas? Seime tyliai stumiami pavojingi įstatymai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Draudikai ragina pasiruošti vasaros netikėtumams
  • Laiku nesutvarkytas automobilio stiklas gali lemti nemažus nuostolius
  • Avalynė ir apranga – draugai ar varžovai?
  • Kas kaltas dėl lėto kompiuterio darbo?

Kiti Straipsniai

Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Kava

Skaniai kavai įmantri įranga nebūtina

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Karas Ukrainoje: ar gegužės pabaiga taps lūžio tašku?
  • +++ apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Mąstom nuo kito galo? apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • +++ apie J. Vaiškūnas. Ar Lietuva kartoja tarpukario klaidas? Seime tyliai stumiami pavojingi įstatymai
  • ŠIANDIEN pavakare apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Įranga,paplūdimys | Unsplash nuotr.

Įsivyravus karščiui saugokite ne tik save, bet ir telefoną

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai