Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kelias į laimę slypi ir maiste

www.alkas.lt
2024-04-06 14:30:00
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Ar žinote, kas bendro tarp laimės ir žuvies? Pasirodo, kad tam tikras maistas skatina ir palaiko laimės jausmą ne mažiau nei mylima veikla ar geri santykiai su artimaisiais. Dietistė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kokio maisto reikėtų vengti, o ko į savo kasdienę mitybą įtraukti daugiau, norint mėgautis gera emocine savijauta.

Maistas, kurį valgome, turi įtakos daugybei cheminių reakcijų kūne – netinkami gaminiai gali sukelti uždegiminius procesus, lydimus vangumo ir nerimo jausmo, o štai sveikatai palankus maistas skatina laimės hormonų išsiskyrimą. Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, subalansuota ir sveika mityba daro didelę įtaką laimei, tad pirmiausiai ji pataria atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį ir pasistengti atsisakyti nenaudingų gaminių.

„Cukrus, jo pakaitalai, miltai, sultys ir kiti greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie staigiai kilsteli gliukozės kiekį mūsų kraujyje, suteikia tik trumpalaikį laimės jausmą. Jei taip maitinamasi nuolatos, gliukozės šokinėjimas tik atima galimybę jaustis laimingu. Tokie gaminiai išbalansuoja kūną, iššaukia uždegimus skatinančius procesus, o su jais – ir prastą nuotaiką ar nerimo jausmą“, – pastebi dietistė.

Vienas iš kelių į laimę per maistą – riebi žuvis

Pasak V. Kurpienės, užsitikrinti geresnę savijautą ir nuotaiką iš tiesų galima pasirinkus maisto gaminius, gausius gerųjų riebalų.

„Gerieji riebalai – tai Omega-3, kurių gausu skumbrėje (tik rinkitės ne rūkytą), lašišoje, silkėje. Šie riebalai net trumpuoju metu padeda išsiskirti laimės hormonui dopaminui, tad pavalgius jais gausios žuvies jausimės žvaliau, linksmiau. Be to, moksliniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartodami Omega-3 turtingus gaminius, sumažiname riziką jausti nerimą, niūrią nuotaiką, apsisaugome nuo depresyvios būsenos“, – kalba dietistė V. Kurpienė, pastebėdama, kad valgiaraštyje žuvis turėtų atsidurti nuolat.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad šviežia riebi žuvis yra itin mėgstama pirkėjų.

„Pati perkamiausia iš šviežių žuvų yra lašiša, kurios pernai mūsų prekybos tinkle buvo nupirkta virš 30 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Nuosekliai auga ir kitų riebių žuvų paklausa, kurias mitybos specialistai įvardija kaip svarbų ne tik baltymų, bet ir gerųjų riebalų šaltinį. Pirkėjai vis dažniau į krepšelius dedasi skumbrę – jos šviežių žuvų asortimente turime nuolatos, taip pat itin mėgstamas yra ir upėtakis. Apskritai žuvis yra vienas bazinių gaminių subalansuotoje mityboje, todėl užtikriname ne tik platų žuvies asortimentą mūsų parduotuvėse, bet ir nuolatinius mažos kainos pasiūlymus“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Užkandžiaukite sveikai

V. Kurpienė pataria į savo kasdienį mitybą įtraukti ir augalinės kilmės Omega-3 šaltinius. Tai – įvairūs riešutai, sėklos ir jų aliejai, avokadai, sojos pupelės, tofu. Svarbu žinoti, kad kūnas iš jų Omega-3 medžiagas įsisavina sunkiau, tačiau tai gali būti puiki saldžių ir mažiau maistingų užkandžių alternatyva.

„Labai svarbu atidžiai peržvelgti savo užkandžius. Išalkus dažnas mūsų pirmiausiai griebiasi ko nors sūraus, saldaus ar riebaus, pavyzdžiui, saldumynų, traškučių, greito maisto. Nors suvalgius tokio maisto mus aplanko trumpalaikis džiaugsmas, sotumo ilgam nepatiriame – priešingai, po valandos ar pusantros norisi vėl užkąsti, darosi sunkiau susikaupti, didėja dirglumas ar apima prasta nuotaika. Jei tokių užkandžių per dieną suvalgoma daug, gali užplūsti kaltė ar nepasitenkinimas savo pasirinkimais. Tam verta užkirsti kelią ir iš anksto pasiruošti sveikesnių alternatyvų.

Pradėkite nuo mažų pokyčių, į kasdienę mitybą įtraukdami daugiau maisto pertraukų su riešutais, daržovėmis, uogomis. Šiuo atveju tinka net šaldytos. Jei visą savaitę dirbate biure, apsipirkite ir pasiruoškite užkandžius visoms penkioms dienoms ir nusineškite juos į darbą – bus daugiau ramybės visomis prasmėmis“, – pataria I, Trakimaitė-Šeškuvienė.

Laimę skatina sveikas žarnynas

Dietistė V. Kurpienė pabrėžia, kad iki 90 proc. mūsų kūne esančio serotonino – vadinamojo laimės hormono – gamina žarnyno mikrobiomas arba, kitaip tariant, gerųjų bakterijų sankaupa žarnyne. Tad tinkamai veikianti žarnyno sistema yra būtina sąlyga gerai savijautai ir nuotaikai.

„Naujausi tyrimų duomenys patvirtina, kad ryšys tarp geros žarnyno sveikatos ir mažesnio polinkio į depresiją iš tiesų egzistuoja. Tad patariu į savo mitybą įtraukti fermentuotų gaminių: raugintų kopūstų, pomidorų, agurkų ar net kombučios, t. y. fermentuoto arbatos gėrimo.

Taip pat labai svarbu valgyti daug daržovių ir grūdų, turinčių tirpių ir netirpių skaidulų, kurios yra mūsų gerų bakterijų maistas. Tai nebrangūs maisto gaminiai, tokie kaip grikių, sorų, speltų ar perlinės kruopos, bolivinės balandos, burnočio sėklos. Jų rasime kiekvienoje parduotuvėje ir be ypatingų pastangų galime įtraukti į kasdienę mitybą“, – rekomendacijomis, kaip gerinti nuotaiką maistu, dalijasi V. Kurpienė.

Šokolado – saikingai, o kakavos daugiau

Dar vienas daugeliui pažįstamas būdas, padedantis pakelti ūpą – gabalėlis juodojo šokolado. Visgi, čia būtinas saikas: siūloma sveika juodojo šokolado dozė neturėtų viršyti 40 gramų per dieną. V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad kuo daugiau kakavos turi juodasis šokoladas, tuo didesnė jo nauda.

„Saikingas kokybiško juodojo šokolado kiekis gali padėti pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį, pakelti nuotaiką ir suaktyvinti smegenų veiklą. Iš dalies prie nuotaikos gerinimo prisideda ir šokolade esantis cukrus, siunčiantis į smegenis signalus, kurie ir ateityje ragins tiesti ranką šokolado link. Tad bus dar geriau, jeigu pasimėgausite, pavyzdžiui, kakavos gėrimu be cukraus. Kakavoje gausu geros savijautos junginių, tokių kaip kofeinas, teobrominas ir N-aciletanolaminas. Tai yra medžiagos, chemiškai panašios į kanabinoidus, siejamos su pagerėjusia nuotaika. Puodelis kakavos iškart pagerins savijautą“, – teigia mitybos specialistė.

Siekiant ilgalaikės naudos emocinei būsenai, pasak V. Kurpienės, kakavą reikėtų ne tik gerti, bet ir gardinti ja įvairias košes, grūdinius patiekalus ir kepinius.

Dietistė pažymi, kad gerai emocinei savijautai svarbu pasirūpinti ne tik kokybišku maistu ir saikingomis jo porcijomis, bet ir skirti deramą dėmesį valgymo ritualams: valgyti ne prie televizoriaus ar kitų išmaniųjų įrenginių, o geros kompanijos apsupty. Net jei tai, kaip sako dietistė, esame mes patys. Prieš valgant verta pagalvoti, kas tą dieną nutiko smagaus, nudžiugino – taip maistas suteiks daugiau laimės.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl svarbu žinoti, kiek maiste yra druskos?
  2. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde
  3. Pablogėjo atmintis? Priežastis nebūtinai slypi amžiuje
  4. Tinkama mityba – kelias į gyvūno sveikatą
  5. S. Lapėnas. Lietuviai patys turtingiausi ES? Dideli mokesčiai – kelias į skurdą
  6. Sveikai gyvensenai – pilnavertis maistas
  7. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  8. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  9. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  10. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  11. Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?
  12. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  13. Saldžiausia diena sveikatai visai nepavojinga
  14. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  15. Salierai – prieš įvairius negalavimus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
LDK Vytauto Didžiojo herbas su stovinčiu Kęstutaičių kariu ir Vyčiu (Waykimu), naudotas Konstanco susirinkime nuo 1414 iki 1418 m. Versija su nukirptu tekstu.
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Kažin apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius
  • Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

Kiti Straipsniai

Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Sveikata

Klastinga liga dažnai slepiasi po nuovargio kauke

2025 06 29
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Rotavirusas vasarą neatostogauja

2025 06 28
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Pixabay.com nuotr.

Dėl kokių priežasčių tinsta kojos ar veidas?

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Dantų protezavimas

Kai šypsena keičia gyvenimą: „PAPADENT“ patirtys

2025 06 25
Sveikata

Lietuvos medikų bendruomenės kreipėsi į Seimą

2025 06 25
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Kažin apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Salierai | pixabay.com, Dietmaha nuotr.

Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai