Pupelės – neatsiejama meksikietiškos virtuvės dalis: jų dedama į čili troškinius, naudojamos takų įdarui bei aitrioms sriuboms gaminti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria jas į sveikatai palankią mitybą įtraukti ir mėgstantiems meksikietiškus patiekalus, ir liekantiems prie lietuviškos virtuvės tradicijų: jos kiekvieną patiekalą praturtins kūnui svarbiomis maistinėmis medžiagomis.
Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pupelės – tai išskirtinis augalinės kilmės baltymų šaltinis. O juose esantys naudingi nesotieji riebalai bei skaidulos prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo, taip pat – ir širdies ligų rizikos mažinimo. Tai puikus maistas tinkantis visavalgiams bei veganams ar vegetarams.
„Pupelės yra puikus augalinių baltymų bei skaidulų šaltinis, todėl jos puikiai tinka žmonėms, turintiems širdies sveikatos sutrikimų. Pupelių glikemijos indeksas nėra didelis, tai prisideda prie tolygios cukraus koncentracijos palaikymo. Patvirtinta, jog reguliarus pupelių valgymas prisideda prie svorio kontrolės, tinka sergantiems cukralige“, –išskirtines pupelių savybes vardija dr. E. Gavelienė.
Dovanoja eilę vitaminų ir mineralinių medžiagų
Gydytoja dietologė pasakoja, kad pupelėse dar gausu ir kitų medžiagų, reikalingų optimaliai sveikatai palaikyti: jose yra folio rūgšties, svarbios ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei bei kalio, naudingo širdies sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui.
„Taip pat jose randama geležies, kuri būtina deguonies pernešimui kraujyje ir magnio, palaikančio raumenų ir nervų funkciją. Be to, pupelėse gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina uždegimą ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių sukelti lėtines ligas“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Ar pupeles gali valgyti visi?
Tačiau gydytoja dietologė pažymi, kad kai kuriems žmonėms pupeles reikėtų vartoti atsargiau. Žmogaus virškinimo trakte negaminamas fermentas, reikalingas kai kuriems pupelių baltymams virškinti. Sveikam žmogui tai nesukelia problemų, tačiau asmeniui su jautresne virškinimo sistema tai gali būti netgi skausmingų požymių priežastis.
„Įprastai tai neturėtų sukelti sveikatos sutrikimų, tačiau žmonės, sergantys dirgliosios žarnos sindromu, uždegiminėmis žarnų ligomis, sveikstantys po žarnyno operacijų ar bendrai turintys jautresnį virškinamąjį traktą, valgydami pupeles gali patirti daugiau negalavimų. Šie asmenys, prieš įtraukdami pupeles į savo mitybą, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Kaip geriausia laikyti pupeles namie?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išsirinkus pigias, bet kokybiškas pupeles, reikėtų jas tinkamai laikyti namuose, kad pavyktų ilgiau išlaikyti jų šviežumą.
„Įsigytas pupeles laikykite vėsioje, sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde, kad apsaugotumėte nuo drėgmės ir kenkėjų. O nusprendę pasigaminti pigių pupelių patiekalų ir norėdami sutaupyti laiko, jas galite virti greitpuodyje: tam užtenka ir 20 minučių, nors verdamos paprastame puode pupelės suminkštėja tik po valandos ar pusantros.
Vis dėlto, vienu kartu galima jų išsivirti daugiau ir naudoti vis kitiems patiekalams – pupelės dera su dauguma daržovių.