Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo lapkričio 1 d. į ligoninę patekę ligoniai savo lėkštėse turėtų neberasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų bei kitų sveikatai nepalankių gaminių ar iš jų pagamintų patiekalų. Šių privalomų taisyklių turi būti paisoma visose stacionarinėse gydymo įstaigose.
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, pokyčiai sumanyti, siekiant, kad ligoniai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu. Tai iki šiol užtikrino tik dalis gydymo įstaigų, kitoms, kaip parodė mobilios ekspertų komisijos vizitai įvairiuose šalies regionuose, tikrai yra kur pasitempti.
„Privalomų mitybos rengimo taisyklių nustatymas buvo būtinas žingsnis, siekiant spręsti dešimtmečiais gyvavusią problemą. Džiaugiuosi, kad tą būtinybę suprato ir pačios įstaigos, palaikiusios sumanymą, aktyviai dalyvavusios derinimo eigoje. Šie sprendimai priimti tariantis, nes visų siekis tas pats – užtikrinti, kad ligoniai gautų sveiką ir skanų maistą“, – sako ministras A. Veryga.
Aiškūs reikalavimai ligoniams tiekiamam maistui iki parengiant naują tvarką nebuvo nustatyti. Tad problemų būta daug ir įvairių. Pavyzdžiui, maistas skurdus, mažai atsižvelgiama į mitybinę vertę, maisto subalansuotumą, itin trūksta daržovių, kurios sveikstančiam žmogui yra labai svarbios, baigiant tuo, jog maistas į palatas atkeliauja atšalęs, patiekiamas neestetiškai atrodančiuose induose ir kt.
Taigi, vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje, Europos Komisijos (EK) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) patarimais, nuo lapkričio 1 d. nustatyti tiekiamų maisto gaminių kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai ligonių maitinimui tiekiamuose maisto gaminiuose. Taip pat nustatytas netiektinų maisto gaminių sąrašas.
Be to, gydymo įstaigoms patariama maisto gaminius įsigyti iš vietinių ūkių, kas leistų užtikrinti, kad į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai gaminiai. Vis dėlto, šis siūlymas yra patarimas, o ne reikalavimas.
Taip pat jau numatyta, kad darbuotojai, gaminantys dietinį maistą gydymo įstaigose, turės dalyvauti mokymuose, įgyti reikiamas žinias ir gebėjimus. Antraip tokio darbo jie dirbti tiesiog negalės. Tiesa, šiam reikalavimui įgyvendinti nustatytas 3 metų pereinamasis laikotarpis. Jo metu bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir pasirengimo reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.
Priežiūrą, kaip aprašo reikalavimų gydymo įstaigose laikomasi, kaip ir iki šiol vykdys Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).