Patikrinus nedirbtinio mineralinio vandens gamybos įmones, įvertintos ne tik gamtinio mineralinio vandens gamybos sąlygos, bet ir laboratorinių vandens tyrimų rezultatai. Apibendrinus patikrinimų rezultatus, patvirtinta, kad Lietuvoje gaminamas gamtinis mineralinis vanduo atitinka nustatytus mikrobiologinius, cheminius, fizikinius rodiklius, yra saugus ir kokybiškas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, Lietuvoje gamtinį mineralinį vandenį pakuoja 7 įmonės. Trys iš jų veikia Druskininkuose, po vieną – Varėnoje, Birštone, Telšiuose ir Vilniaus rajone.
„Visose įmonėse gręžiniai ir jų šachtos įrengti tinkamai, vandenviečių apsaugos zonos – gerai prižiūrimos. Tikrinimų metu pažeidimų įmonėse nustatyta nedaug. Dažniausiai – bendri higienos reikalavimų neatitikimai: kai kuriose patalpose neužtikrinama gera sienų, lubų, grindų ar įrenginių paviršių būklė, švara ir kt. Laboratorinių tyrimų duomenų analizė nukrypimų nuo normų neparodė“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.
Pasak V. Galdikienės, Lietuvoje pakuojami 12 pavadinimų gamtiniai mineraliniai vandenys, kurie skiriasi mineralinių medžiagų koncentracija ir būdingomis sudedamosiomis dalimis. Pagal mineralinių medžiagų koncentraciją, Lietuvoje gausiausia grupė gamtinių mineralinių vandenų, turinčių mažai mineralinių medžiagų, tačiau populiarūs ir turintys daug mineralinių medžiagų mineraliniai vandenys.
Kasmet dėl nedirbtinio mineralinio vandens gaunama vidutiniškai po 3–4 vartotojų skundus. Vartotojai skundžiasi dėl pašalinio skonio, kvapo, nebūdingos spalvos (pvz., vanduo gelsvas), nuosėdų. Kartais vartotojai abejoja gaminio kilme.