Pirmadienis, 22 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Bulvės – kasdienio ir kalėdinio stalo puošmena

www.alkas.lt
2025-12-14 15:18:00
12
PERŽIŪROS
0
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės | pixabay.com nuotr.

Artėjant šventėms bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Bulves lietuviai naudoja tiek gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis. Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, ji gali ilgai stovėti šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo laiko.

Ne tik skanu, bet ir sveika

„Bulvės išlieka viena mėgstamiausių ir perkamiausių lietuvių daržovių visus metus, o šventiniu laikotarpiu jų paklausa nė kiek nesumažėja. Šiuo metu buvlėms dar ir siūloma itin palanki kaina – vos 0,19 euro už kilogramą – todėl šiuo metu jų tikrai verta įsigyti daugiau ir pasiruošti šventėms iš anksto“, – sako „Rimi“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė.

Bulvės ne tik skani, universali, pigi, bet ir sveikatai naudinga daržovė, ypač jeigu jos valgomos virtos. Bulvėse gausu kalio, skaidulų ir natūraliai randamo vitamino C. Verdant bulves  su lupena, išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų, o ruošiant su nedideliu kiekiu riebalų, jos tampa lengvai virškinamu ir subalansuotu garnyru tiek prie mėsos, tiek prie žuvies patiekalų.

Pavyzdžiui, iš bulvių galima paruošti šiltas salotas su keptomis daržovėmis: pakanka pakepinti bulves ir mėgstamas daržoves, pavyzdžiui, kalafiorus, brokolius, papriką orkaitėje, šiek tiek ant keptuvės apskrudinti svogūnus, viską pagardinti garstyčiomis, mėgstamomis žolelėmis ir gausite jaukų, šventišką garnyrą.

Žvarbiai žiemos dienai – sotus bulvių apkepas

Jeigu norite sotesnio garnyro, galite pasigaminti bulvių apkepą su sūriu. Toks patiekalas itin tiks šaltą žiemos vakarą, kai norisi ko nors šilto ir jaukaus. Be to, tai gali tapti ir kalėdinio stalo patiekalu. Taip paruoštus bulvės tiks tiek prie mėsos, tiek žuvies patiekalų.  Bulves reikia plonai supjaustyti, susloksniuoti skardoje, užpilti grietinėle, pagardinti druska, pipirais ir uždėti tarkuoto sūrio. Taip paruoštos bulvės iškepa minkštos ir aromatingos.

Tam, kad bulvių patiekalai pavyktų dar geriau, verta panaudoti kelias paprastas gudrybes. Pavyzdžiui, jei norite traškių bulvių, išvirusias ar nuplautas žalias bulves prieš kepimą gerai nusausinkite – drėgmė yra didžiausias traškumo priešas. Jei bulves kepate orkaitėje, nebijokite jų šiek tiek „sutrinti“ – taip susidaro nelygus paviršius, kuris gražiai apskrunda.

Bulvių skonis geriausiai atsiskleidžia naudojat tinkamas žoleles. Atsaromatingiausiai su bulvėmis dera rozmarinas, čiobreliai ir česnakas.

Jeigu iš vakaro virėte bulvių ir jų nesuvalgėte – galite pasigaminti bulvinių blynų, kurie itin patiks vaikams. Virtas bulves reikia sutarkuoti, sumaišyti su kiaušiniu, šiek tiek miltų, druska ir pipirais. Tuomet suformuoti blynelius ir kepti juos ant įkaitinto aliejaus. Tokius blynelius galima patiekti su grietine arba jogurtiniu padažu.

Graikiškos bulvės su citrina ir česnaku

1 kg bulvių

3 česnako skiltelės

1 citrinos sultys

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 arbat. š. raudonėlio

Druska, pipirai

Gaminimas:

Nuluptas bulves supjaustykite stambiais gabalais, išmaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Kepkite 200 °C orkaitėje 45–55 minutes, kol gražiai apskrus.

Trintos bulvės su karamelizuotais svogūnais

 3–4 didelės bulvės

1 svogūnas

1 šaukštas sviesto

2 šaukštai grietinės arba graikiško jogurto

Druska, pipirai

Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Bulves išvirkite ir sutrinkite su grietine. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais ir lėtai kepkite su sviestu, kol taps auksiniai ir saldūs. Sumaišykite su bulvėmis, pagardinkite pipirais, druska ir keliais lašais alyvuogių aliejaus. Patiekite šiltą.

Parengta pagal „Rimi“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Netikėta kalėdinio stalo puošmena – egzotiniai vaisiai
  2. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  3. Ikrai – ne tik šventinės vakarienės puošmena
  4. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  5. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  6. Kopūstai ir bulvės ne tik balandėliams
  7. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  8. Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu
  9. Bulvės – ne tik cepelinams
  10. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  11. Šviežios bulvės jau keičia pernykštes
  12. Šviežios bulvės – su nauju priedu
  13. Vilnius skelbia kalėdinio meto pradžią, bus eismo ribojimų
  14. Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvės
  15. Bulves gali pakeisti ir cukinijos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokymai Mečionyse
Kultūra

Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu

2025 12 22
Sorų laukai
Istorija

Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje

2025 12 22
Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
Kultūra

Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

2025 12 22
Šeima, Jungtinės tautos
Užsienyje

JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

2025 12 22
2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis
Kalba

2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis!

2025 12 21
Arvydas Juozaitis dalina autografus
Istorija

A. Daučiūnienė. A. Juozaičio knygos „Tikra Sąjūdžio istorija“ sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijos istorinėje salėje

2025 12 21
Žiemos saulėgrįžos šventė | Rengėjų nuotr.
Etninė kultūra

Romuva kviečia į žiemos saulėgrįžos šventę

2025 12 20
Smegduobės – tai atviras kanalas
Gamta ir ekologija

Smegduobės nėra duobės – tai atviras kanalas į požeminį vandenį

2025 12 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu
  • Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje
  • Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
  • K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?

Kiti Straipsniai

Maistas, keptas kalakutas

Kaip iškepti visą paukštį, kad mėsa tirptų burnoje?

2025 12 21
Maistas, žuvis

5 pigūs receptai su žuvimi, kurie tiks ne tik Kūčioms

2025 12 21
Kalėdos

Kalėdiniai papuošimai turi reikšmingą poveikį savijautai

2025 12 20
Vaiikų gimtadienis

Vaiko gimtadienis namuose: kaip pasiruošti?

2025 12 20
Verslo dovanos

Kad dovanos tikrai džiugintų

2025 12 20
Kalėda

Kalėda – saulės pasiuntinys ir gyvas ateities užkalbėjimas

2025 12 20
Nuovargis

Kodėl gruodį pavargstame greičiau?

2025 12 14
Šuo, anglų sringer spanielis

Dažniausios priežastys, kodėl po Kalėdų gyvūnai grįžta į prieglaudą

2025 12 14
Kompiuteris

Šventinis skubėjimas pildo ir sukčių sąskaitas

2025 12 14
Maistas, kepta kiauliena

3 kiaulienos mentės patiekalai puikiai tiksiantys ir Kalėdų stalui

2025 12 14

Skaitytojų nuomonės:

  • budweiseriui apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • GINTARAS apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • Andriejus Baumeisteris apie A. Medalinskas. Kaip išgyvena žmonės Ukrainoje
  • +++ apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
  • jo apie M. Kundrotas. Šiuolaikinė tautininkų misija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Šuo, anglų sringer spanielis

Dažniausios priežastys, kodėl po Kalėdų gyvūnai grįžta į prieglaudą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | ket testai | fs25 mods | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max | Daigyklos | gta 5 mods

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai