Pirmadienis, 22 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

www.alkas.lt
2025-11-01 10:37:00
15
PERŽIŪROS
0
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Ruduo Lietuvoje atneša ne tik spalvų paletę gamtoje, bet ir vaisių gausą parduotuvių lentynose. Vienas iš ryškiausių rudens simbolių – granatas. Šis vaisius gali ir papuošti patiekalus, ir nustebinti savo nauda sveikatai bei universalumu virtuvėje.

Naudinga sveikatai ir pravartu virtuvėje

Granatai laikomi vienu iš galingiausių antioksidantų šaltinių. Juose gausu vitamino C, K, folio rūgšties ir skaidulų. Reguliarus granatų vartojimas gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką, stiprinti imunitetą ir net gerinti atmintį. Be to, granatai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl ypač vertinami šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia papildomos apsaugos.

Granatų sėklos – tai ne tik estetiškas, bet ir skonio akcentas. Jos puikiai dera su feta sūriu, rukola, kepta vištiena ar net troškintomis daržovėmis. Artimųjų Rytų virtuvėje granatai naudojami padažuose, pavyzdžiui, narsharab – tirštame, saldžiarūgščiame granatų sirupe, kuris puikiai tinka prie mėsos.

Desertuose granatų sėklos taip pat randa savo vietą – pabarstytos ant jogurto, ledų ar pyrago, jos suteikia gaivumo ir tekstūros.

Kaip išsaugoti granatus ilgesniam laikui?

Jei granatų nusipirkote daugiau – tai puiki proga pasiruošti žiemai. Granatų sėklas galima užšaldyti: paskleiskite jas ant kepimo popieriaus, užšaldykite, o vėliau sudėkite į sandarų indą. Tokiu būdu jos išsilaiko iki metų ir puikiai tinka glotnučiams, salotoms ar desertams.

Taip pat galima išspausti granatų sultis ir užšaldyti porcijomis – jos pravers tiek gėrimams, tiek padažams. O jei norite kažko ypatingo – virkite granatų padažą, kuris išsilaiko šaldytuve kelias savaites ir tampa puikiu priedu prie įvairių patiekalų.

Granatų padažo (narsharab) receptas

„Rimi“ dalijasi paprastu ir autentišku granatų padažo receptu, kurį galima pasigaminti namuose ir naudoti prie mėsos, daržovių ar salotų.

Reikės:

4–5 didelų granatų

1 šaukšto cukraus (nebūtina – priklauso nuo granatų rūgštumo)

Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Granatus perpjaukite ir išspauskite sultis – galite naudoti citrusinių vaisių spaudyklę arba tiesiog rankomis, per sietelį. Jei turite sulčiaspaudę – dar geriau. Sultis supilkite į puodą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės virti. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite lėtai, kol sultys sumažės maždaug per pusę – tai gali užtrukti apie 45–60 min. Į verdančias sultis įberkite žiupsnelį druskos. Jei granatai labai rūgštūs – įdėkite šaukštą cukraus. Maišykite, kol padažas sutirštės iki sirupo konsistencijos.

Atvėsinkite ir supilkite į stiklainį. Laikykite šaldytuve – padažas išsilaiko iki kelių savaičių. Jei norite ilgesnio galiojimo – padažą galima užšaldyti porcijomis.

Granatų uogienės receptas

Granatų uogienė puikiai tinka prie sūrių, skrebučių, blynų ar net kaip priedas prie mėsos patiekalų. Ji turi subtilų saldžiarūgštį skonį ir išskirtinę spalvą.

Reikės:

1 kg granatų sėklų (iš maždaug 6–8 granatų)

500 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)

1 citrinos sulčių

1/2 stiklinės vandens (nebūtina, jei sėklos labai sultingos)

Gaminimo eiga:

Paruoškite granatų sėklas: išlukštenkite granatus ir sėklas sudėkite į puodą. Jei norite švelnesnės tekstūros, galite dalį sėklų sutrinti ar pertrinti per sietelį, kad gautumėte daugiau sulčių.

Į puodą su sėklomis įpilkite vandens (jei reikia), suberkite cukrų ir išspauskite citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o masė pradės virti. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 30–40 minučių, kol uogienė sutirštės. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų.

Norėdami patikrinti, ar uogienė paruošta, užlašinkite šiek tiek ant šalto lėkštės paviršiaus – jei lašas neplinta, uogienė tinkama.

Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite dangteliu žemyn, kad užsivakuumuotų. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Parengta pagal „Rimi“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  2. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  3. Granatų sėklos – raktas į gerą savijautą
  4. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  5. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  6. Pomidorų derliui – daug panaudojimo galimybių
  7. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  8. Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų
  9. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  10. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  11. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  12. 7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo
  13. 3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus
  14. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  15. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokymai Mečionyse
Kultūra

Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu

2025 12 22
Sorų laukai
Istorija

Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje

2025 12 22
Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
Kultūra

Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

2025 12 22
Šeima, Jungtinės tautos
Užsienyje

JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

2025 12 22
2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis
Kalba

2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis!

2025 12 21
Arvydas Juozaitis dalina autografus
Istorija

A. Daučiūnienė. A. Juozaičio knygos „Tikra Sąjūdžio istorija“ sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijos istorinėje salėje

2025 12 21
Žiemos saulėgrįžos šventė | Rengėjų nuotr.
Etninė kultūra

Romuva kviečia į žiemos saulėgrįžos šventę

2025 12 20
Smegduobės – tai atviras kanalas
Gamta ir ekologija

Smegduobės nėra duobės – tai atviras kanalas į požeminį vandenį

2025 12 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • nuomonė apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip dažnai turime valgyti silkę
  • Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu
  • Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje
  • Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

Kiti Straipsniai

Silkė

Kaip dažnai turime valgyti silkę

2025 12 22
Maistas, keptas kalakutas

Kaip iškepti visą paukštį, kad mėsa tirptų burnoje?

2025 12 21
Maistas, žuvis

5 pigūs receptai su žuvimi, kurie tiks ne tik Kūčioms

2025 12 21
Vaiikų gimtadienis

Vaiko gimtadienis namuose: kaip pasiruošti?

2025 12 20
Dermatologo konsultacija | pixabay nuotr.

Dermatologo konsultacijos – svarbiausia žinia

2025 12 19
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės – kasdienio ir kalėdinio stalo puošmena

2025 12 14
Maistas, kepta kiauliena

3 kiaulienos mentės patiekalai puikiai tiksiantys ir Kalėdų stalui

2025 12 14
Ličiai

Netikėta kalėdinio stalo puošmena – egzotiniai vaisiai

2025 12 13
Mandarinai

Kaip atskirti, kurie mandarinai saldūs, ir netikėti jų panaudojimo būdai

2025 12 13
„Maisto bankas“

Prasideda „Maisto banko“ akcija

2025 12 12

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • nuomonė apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Dovana gyvūnų mylėtojams

Ką padovanoti žmogui, kuris turi viską? 2025-ųjų tendencijos atskleidžia naują požiūrį į dovanas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | ket testai | fs25 mods | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max | Daigyklos | gta 5 mods

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai