Pirmadienis, 22 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

www.alkas.lt
2025-10-11 17:51:00
19
PERŽIŪROS
0
Vynuogės

Vynuogės | pixabay.com nuotr.

Kai ruduo pripildo parduotuvių lentynas šviežio derliaus, vynuogės tampa tikra stalo puošmena. Šios mažos, bet saldžios uogos ne tik gaivina, bet ir įkvepia naujiems kulinariniams atradimams. Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu išpopuliarėjo neįprastos idėjos, kaip paprastas vynuoges paversti desertais, kurie džiugina ir vaikus, ir suaugusiuosius. „Lidl“ pristato tris  pigius ir  paprastai paruošiamus desertus, kurie saldžiai praskaidrins kasdienybę.

Vynuogės žmonijos istorijoje užima ypatingą vietą: jos buvo naudojamos per religines apeigas, laikytos šventiniu simboliu, buvo manoma, kad šios uogos turi gydomųjų savybių. Senovės graikai jas siejo su vyno dievu Dionisu, kurio simbolis buvo vynmedis.

Šiandien vynuogės vertinamos ne tik dėl savo istorijos, bet ir dėl gausybės naudingų savybių. Tai – natūralus energijos šaltinis, turintis daug ląstelienos bei vitaminų A, C, E, B grupės,  taip pat mineralų – kalcio, fosforo, kalio, magnio, cinko, geležies. Be to,  šiose uogose gausu gliukozės ir fruktozės, todėl jos puikiai tinka tiek greitam užkandžiui, tiek įvairiems desertams.

Vienija tradicijas ir šiuolaikines tendencijas

Viena ryškiausių tradicijų – 12 vynuogių valgymas per Naujuosius metus, kilęs iš Ispanijos ir išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Tikima, kad suvalgius 12 vynuogių lygiai vidurnaktį ateinantys metai bus sėkmingi.

„Pastaraisiais metais matome, kaip pirkėjai atranda kūrybiškesnius būdus panaudoti įprastus produktus, galbūt tam nemažai turi įtakos ir socialiniai tinklai bei juose rodomas žmonių kūrybiškymas. Vynuogės – puikus pavyzdys: jos ne tik skanios ir nebrangios, bet ir universalios. Iš jų galima pasigaminti sveikų užkandžių, gaivių desertų ar net tradicinių naminių gaminių, tokių kaip džemas. Socialinių tinklų receptai parodo, kad net paprasčiausi produktai gali tapti tikra sensacija virtuvėje“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Norint, kad vynuogės kuo ilgiau išliktų traškios ir saldžios, labai svarbu jas tinkamai laikyti. Šaldytuve šviežios vynuogės gali išsilaikyti net iki dviejų savaičių, tačiau kambario temperatūroje jos greičiau praranda šviežumą. Užšaldytos šios uogos išlieka tinkamos vartoti ir dar ilgiau – tai gali būti ne tik gaivus užkandis, bet ir puikus būdas pasiruošti atsargų. Geriausia vynuoges laikyti šaldytuvo daržovių skyriuje, kur palaikoma didesnė drėgmė, padedanti ilgiau išsaugoti skonį ir kokybę.

Trys įkvepiantys receptai

Pastaraisiais metais socialiniai tinklai vynuoges pavertė tikromis kulinarinėmis žvaigždėmis – iš paprastos uogos gimė desertai, kurie užkariavo virtuves. Šiandien „Lidl“ siūlo išbandyti tris populiariausias ir nebrangias idėjas: sveikuoliškas rūgščiąsias vynuoges, kurios primena saldainius, bet yra kur kas sveikesnės, taip pat gaivųjį vynuogių šerbetą, tinkantį tiek lengvam desertui, tiek šventiniam stalui bei naminį vynuogių džemą, kuris nustebins savo paprastumu ir žema kaina.

Sveikuoliškos rūgščiosios vynuogės – saldainių alternatyva

Šaldytos, citrinos sultimis ir cukrumi pabarstytos vynuogės tampa gaivia, sveikesne alternatyva populiariems rūgštiems saldainiams. Gaminimo eiga – itin paprasta, nereikia nieko virti, kepti ar pjaustyti.

Jums reikės:

500 g žaliųjų besėklių vynuogių

1 citrinos sulčių

2 v. š. cukraus

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į dubenį, apšlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite cukrumi. Sudėkite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite 2–3 valandoms. Užsinorėjus ko nors saldaus, traukite po vieną uogą iš šaldiklio ir mėgaukitės.

Vynuogių šerbetas – gaivai ir lengvumui

Neabejotinai, kad yra grupė žmonių, kurie ledus ir kitus šaltus desertus valgo ištisus metus. Sveikesnė alternatyva–vynuogių šerbetas. Vos iš kelių ingredientų pagaminamas lengvas desertas, kuris gali atgaivinti po sočių pietų ir nustebinti savo paprastumu.

Jums reikės:

600 g žaliųjų vynuogių

1 citrinos sulčių

1 v. š. cukraus (nebūtina)

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nuimkite uogų šakeles. Sudėkite į šaldiklį ir palikite per naktį. Užšaldytas vynuoges sutrinkite trintuvu kartu su citrinos sultimis ir, jei norisi saldžiau, šaukštu cukraus. Gautą masę dar kartą užšaldykite 1–2 valandoms.

Vynuogių – rozmarinų džemas su citrusiniu prieskoniu

Šis receptas leis pasigaminti klasikinį rudens skanėstą, praturtintą žolelių aromatu ir citrusine gaiva. Toks vynuogių džemas puikiai tinka prie skrudintos duonos ar sūrio.

Jums reikės:

1 kg tamsių aromatingų vynuogių

300–400 g uogienių cukraus (galima dalį pakeisti natūraliu saldikliu)

1 citrinos sulčių

Žievelės iš vienos citrinos

Kelių šviežių rozmarino šakelių

2–3 šaukštai  vandens

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nuskabykite šakeles, sudėkite į puodą su keliais šaukštais vandens. Virkite ant vidutinės ugnies apie 5–7 minutes, kol vynuogės suminkštės ir paleis sultis.

Sutrinkite (grūstuvu arba šakute) palikite keletą gabalėlių tekstūros – ne visai smulkiai.

Perkoškite gautą tyrę per tankų kiaurasamtį, kad atskirtumėte sultis nuo odelių.

Grąžinkite į puodą atskirtas vynuogių sultis ir sumaišykite su cukrumi ar saldikliu, citrinos sultimis, citrinos žievele ir rozmarino šakutėmis.

Virkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių (priklausomai nuo norimo tirštumo), kol masė pasieks džemo konsistenciją.

Tuomet nuimkite nuo ugnies, išimkite rozmariną, supilkite paruoštą džemą į sterilizuotus stiklainius. Juos uždarykite ir apverskite aukštyn kojom kelias minutes.

Parengta pagal „Lidl“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
  2. Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  3. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus
  4. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  5. Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną
  6. Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai
  7. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  8. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  9. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  10. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio
  11. Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui
  12. Per 10 minučių – stebinantys vynuogių užkandžiai
  13. Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
  14. Uogos – ne tik desertams
  15. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokymai Mečionyse
Kultūra

Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu

2025 12 22
Sorų laukai
Istorija

Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje

2025 12 22
Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.
Kultūra

Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

2025 12 22
Šeima, Jungtinės tautos
Užsienyje

JT balsavimas atskleidė vertybinį lūžį: JAV ir dalis pasaulio – viena kryptimi, ES ir Lietuva – kita?

2025 12 22
2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis
Kalba

2026-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostine skelbiamas Rokiškis!

2025 12 21
Arvydas Juozaitis dalina autografus
Istorija

A. Daučiūnienė. A. Juozaičio knygos „Tikra Sąjūdžio istorija“ sutiktuvės Lietuvos mokslų akademijos istorinėje salėje

2025 12 21
Žiemos saulėgrįžos šventė | Rengėjų nuotr.
Etninė kultūra

Romuva kviečia į žiemos saulėgrįžos šventę

2025 12 20
Smegduobės – tai atviras kanalas
Gamta ir ekologija

Smegduobės nėra duobės – tai atviras kanalas į požeminį vandenį

2025 12 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • nuomonė apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip dažnai turime valgyti silkę
  • Pažangos programos projektas kviečia sužinoti, kaip iš anksto pasirūpinti paveldu
  • Mokslininkai pristatė pažangų būdą, leidžiantį nustatyti, kokius augalus valgė senovės žmonės Europoje
  • Nacionalinės kultūros darbotvarkės rengimo darbo grupė aptarė pagrindines kultūros politikos kryptis iki 2040 m.

Kiti Straipsniai

Silkė

Kaip dažnai turime valgyti silkę

2025 12 22
Maistas, keptas kalakutas

Kaip iškepti visą paukštį, kad mėsa tirptų burnoje?

2025 12 21
Maistas, žuvis

5 pigūs receptai su žuvimi, kurie tiks ne tik Kūčioms

2025 12 21
Vaiikų gimtadienis

Vaiko gimtadienis namuose: kaip pasiruošti?

2025 12 20
Bulvės | pixabay.com nuotr.

Bulvės – kasdienio ir kalėdinio stalo puošmena

2025 12 14
Maistas, kepta kiauliena

3 kiaulienos mentės patiekalai puikiai tiksiantys ir Kalėdų stalui

2025 12 14
Ličiai

Netikėta kalėdinio stalo puošmena – egzotiniai vaisiai

2025 12 13
Mandarinai

Kaip atskirti, kurie mandarinai saldūs, ir netikėti jų panaudojimo būdai

2025 12 13
„Maisto bankas“

Prasideda „Maisto banko“ akcija

2025 12 12
Sultinys, maistas

Savaitės maisto planavimas gali dešimtadaliu sumažinti išlaidas

2025 12 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • nuomonė apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
  • Kęstutis K. Urba apie K. K. Urba. Seime cirkas ar konstitucinė kloaka?
  • Juozas apie M. Kundrotas. Darkart apie chaltūros sąjūdį
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
unsplash.com nuotr.

3 programėlės, padėsiančios vyresnio amžiaus žmonėms

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | ket testai | fs25 mods | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max | Daigyklos | gta 5 mods

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai