Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

www.alkas.lt
2025-10-04 08:54:00
0
Arbata su citrina

Arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

       

Nors arbata yra vienas seniausių gėrimų pasaulyje, vartojamas jau kelis tūkstančius metų, pastaruoju metu vis sparčiau populiarėja netradiciniai jos panaudojimo būdai. Pavyzdžiui, padažų, marinatų, sriubų ar net desertų gamyboje. Rudenį ir žiemą, kai arbatos pardavimai lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pasiekia piką, „Maximos“ kulinarijos meistrai kviečia išbandyti netradicinius arbatos panaudojimo būdus ir dalijasi vaflių bei šokoladinio pyrago receptais.

„Daugiausia arbatos „Maximoje“ tradiciškai parduodame rugsėjo–gruodžio mėnesiais. Natūralu, kad šaltėjant dienoms, vakarais vis dažniau norisi jaukiai susisukti į pledą su karšto gėrimo puodeliu rankose. Arbata gali būti ne tik gardžiu šiltu gėrimu, bet ir puikiu ingredientu desertams“, – sako Snieguolė Valiaugaitė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.

Arbatai – beveik pustrečio tūkstančio metų

Pirmasis archeologų ir istorikų patvirtintas rašytinis arbatos kaip gėrimo paminėjimas rastas Kinijoje ir datuojamas g141 m. prieš mūsų erą. Kaip medicininis preparatas arbata Kinijos rankraščiuose minima dar anksčiau – apie III a. pr. m. e. Legenda pasakoja, kad pirmasis arbatos gurkšnis buvo išgertas apie 2700 m. pr. m. e., kai į Kinijos imperatoriaus Shennongo verdamą vandenį atsitiktinai įkrito keli arbatos lapeliai.

Europą arbata pasiekė XVI a., kai Portugalijos pirkliai ir misionieriai iš Kinijos parsivežė šį neįprastą gėrimą. Netrukus arbata tapo itin mėgstama Jungtinėje Karalystėje. Būtent britai, kovodami su Kinijos monopoliu, ėmė masiškai auginti arbatmedžius savo tuometinėje kolonijoje Indijoje ir taip pavertė arbatą pasauliniu reiškiniu.

Lietuvoje mėgstamiausia – žolelių arbata

Arbata tradiciškai išlieka vienu iš populiariausių karštų gėrimų Lietuvoje. Platų arbatos asortimentą siūlančiose „Maximos“ parduotuvėse per pirmuosius šių metų aštuonis mėnesius nupirkta beveik 4 mln. įvairių šio gėrimo pakuočių.

„Nors dažniausias „Maximos“ pirkėjų pasirinkimas – žolelių ir juoda arbata, pastebime augantį raudonosios, baltos ir birios žaliosios arbatos populiarumą. Šiuo metu mūsų parduotuvėse šią savaitę vyksta arbatos dienos, kurių metu pirkėjai gali įsigyti savo mėgstamus gėrimus pigiau bei išbandyti naujus, dar neragautus šio gėrimo skonius“, – teigia S. Valiaugaitė.

Žolelių arbata šių metų sausio–rugpjūčio mėnesiais sudarė net trečdalį „Maximos“ parduotuvėse įsigytų arbatų kiekio. Antroje vietoje pagal populiarumą – juodoji arbata, po jos rikiuojasi vaisių ir žalioji arbatos. Pirkėjai „Maximos“ parduotuvėse taip pat gerokai dažniau renkasi arbatą pakeliuose – jos parduota net tris kartus daugiau nei birios arbatos, kaip ir pernai.

Arbata – daugiau nei gėrimas

Kaip pastebi „Maximos“ kulinarijos meistrai, šiuolaikinėje virtuvėje arbata jau seniai nebėra vien gėrimas – ji dažnai naudojama kaip ypatingas ingredientas, suteikiantis išskirtinį skonį padažams, marinatams, sriuboms ar troškiniams. Populiariausia sritis, kurioje eksperimentuojama su arbata, yra desertai.

Pati arbatos naudojimo desertuose idėja toli gražu nėra nauja. Pavyzdžiui, vienas iš tradicinių Velso kulinarinio paveldo kepinių yra „bara birth“, arba „arbatos duona“. Šis sodraus skonio pyragas nuo seno gaminamas iš džiovintų vaisių, per naktį išmirkytų stiprioje juodoje arbatoje, pridedant kiaušinių, miltų, cukraus bei prieskonių.

Įvairiuose pyraguose, sausainiuose ir keksiukuose konditeriai dažnai naudoja ir „Earl Grey“ arbatą, kuri dėl savo bergamotės natų ypač dera su šokoladu ar citrusiniais vaisiais. Ypatingą vietą šiuolaikinėje kulinarijoje užima ir žaliosios arbatos milteliai – mačia.

Ja paskaninti ledai, sausainiai ar pyragaičiai žavi ne tik skoniu, kuriame švelnus kartumas puikiai dera su saldumu, bet ir unikaliu žaliu atspalviu, vizualiai išskiriančiu gardumyną. Netgi paprasčiausia, klasikinė itališka panakota, pagardinta šaukšteliu mačios, gali tapti netikėtu, gurmanišku desertu.

Mačios vafliai

Ieškantiems ko nors gaivaus ir išskirtinio, „Maximos“ kulinarijos meistrai kviečia išbandyti aromatingus mačios vaflius, kuriems paruošti reikės:

·         2 g (arba pagal skonį) mačios miltelių;

·         0,5 kg miltų;

·         50 g cukraus;

·         50 g kokosų drožlių (nesaldintų, galima paskrudinti);

·         240 ml nesaldinto kokosų pieno;

·         2 a. š. kepimo miltelių;

·         1 a. š. druskos;

·         1 v. š. obuolių acto;

·         60 ml ištirpinto kokosų aliejaus;

·         120 ml nealkoholinio alaus;

·         vaisių ir cukraus pudros papuošimui.

Gaminimas. Dubenyje sumaišykite kokosų pieną su obuolių actu. Kitame dubenyje (arba mikseryje) sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, kokosų drožles ir mačios miltelius. Į šį mišinį supilkite kokosų pieną, kokosų aliejų ir nealkoholinį alų. Maišykite, kol gausite vientisą tešlą.

Įkaitinkite vaflinę. Ją apipurkškite ar ištepkite ištirpintu kokosų aliejumi. Šaukštu dėkite tešlą į įkaitusią vaflinę ir kepkite apie 3 minutes. Iškeptus vaflius apibarstykite cukraus pudra, papuoškite vaisiais.

Šokoladinis tortas su „Earl Grey“ arbata

Norintiems nustebinti save ir artimuosius, „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo išbandyti šokoladinį tortą su „Earl Grey“ arbata – elegantišką, sodraus skonio desertą, kuriam reikės:

·         6 a. š. smulkiai sumaltos „Earl Grey“ arbatos;

·         120 g nesūdyto sviesto;

·         160 g miltų;

·         3 kiaušinių;

·         480 ml pasukų;

·         75 g nesaldintos kakavos miltelių;

·         300 g rudojo cukraus;

·         1,5 a. š. sodos;

·         2,5 a. š. kepimo miltelių;

·         0,5 a. š. druskos.

Šokoladiniam ganašui(kremui iš šokolado ir grietinėlės) reikės:

·         180 g juodojo šokolado;

·         120 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);

·         1 v. š. cukraus.

Aptepimo kremui reikės:

·         200 g persijotos cukraus pudros;

·         230 g kreminio sūrio;

·         55 g nesūdyto sviesto;

·         1 a. š. vanilės ekstrakto.

Gaminimas. Ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite į jį susmulkintą „Earl Grey“ arbatą ir kaitinkite apie 10 minučių, vis pamaišydami. Nuimkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių pravėsti. Kol sviestas kaista, dubenyje persijokite miltus, kakavą, sodą ir kepimo miltelius. Įmaišykite rudąjį cukrų ir druską. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su pasukomis, kad gautųsi vientisa masė.

Į pasidarytą miltų mišinį supilkite pravėsusį ištirpintą sviestą ir su pasukomis išplaktus kiaušinius. Išmaišykite, bet ne per daug: tešloje gali likti šiek tiek gumuliukų.

Dvi 22–24 cm skersmens kepimo formas ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais, kad kepama tešla nepriliptų. Sudėkite į dvi lygias dalis padalintą tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Kepkite 30–35 minutes. Išėmę iš orkaitės, palikite tešlą formose dar 10–15 minučių, tuomet išimkite iš formų ir vėsinkite dar apie 1 valandą.

Kol kepa torto pagrindas, pasigaminkite šokoladinį ganašą ir kremą torto aptepimui.

Ganašas: dubenyje sumaišykite šokolado gabaliukus ir cukrų. Puode iki virimo temperatūros pašildykite grietinėlę ir užpilkite ant šokolado. Palaukite maždaug minutę, tada maišykite iki vientisos masės, kol šokolado gabaliukai visiškai ištirps. Palikite 20 minučių atvėsti.

Kremas aptepimui: mikseriu suplakite kreminį sūrį, sviestą, cukraus pudrą ir vanilę iki purios, vientisos masės. Ant vieno iš dviejų atvėsusių biskvitų sudėkite ir lygiai paskleiskite ganašą. Uždėkite antrąjį biskvitą. Visą tortą aptepkite kreminio sūrio kremu.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbata padės atsipalaiduoti ir numalšinti troškulį
  2. Arbata: legendos, rūšys ir desertai
  3. Arbūzai padės apsisaugoti ne tik nuo kaitros
  4. Uogos – ne tik desertams
  5. Sultis galima panaudoti ir ruošiant maistą
  6. Karšti gėrimai ir sušildys, ir nudžiugins
  7. Varškės ledai – lengvai gaminami ir sveikesni
  8. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  9. Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis
  10. Acto rūšys: kaip išsirinkti ir naudoti?
  11. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai
  12. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams
  13. 3 ypatingi būdai panaudoti sviestą gaminant skanėstus
  14. Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?
  15. Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22
Tikslus Prūsijos žemėlapis. Pagal 1595 m. K. Henenbergerio žemėlapį parengė J. Jansonius. Amsterdamas, 1633
Istorija

Bus minima Prūsijos kunigaikštystės 500 metų įkūrimo sukaktis

2025 11 22
J. Zailskienės susitikimas su šalies vadovu Gitanu Nausėda
Lietuvoje

J. Zailskienė: investicijos į šeimas ir vaikus – tai investicijos į valstybės tęstinumą ir išlikimą

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida
  • Persimonai – rudens karaliai lėkštėje
  • Beveik pusė gyventojų per Kalėdas ruošiasi priimti svečius namuose
  • T. Baranauskas. Kultūrveibinai

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Kavos aparatai | OpenAI chatgpt nuotr.

Kuo skiriasi kavos vartojimo įpročiai Baltijos šalyse

2025 11 22
Vaistažolių arbata | G. Vaiškūnaitės nuotr.

Prasidėjo arbatų metas: ką turėti namuose ir kaip teisingai paruošti

2025 11 22
Lietuvos kariuomenės kareiviai prie šarvuočio „Perkūnas“. 1919 m.

Širvintose bus paminėtos Nepriklausomybės kovų 105-osios metinės (papildyta)

2025 11 21
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kviečia virtuali paroda Čiurlionio pasaulis

Kviečia virtuali paroda „Čiurlionio pasaulis“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai