Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

www.alkas.lt
2025-08-17 12:04:00
0
Melionas

Melionas | pixabay.com, Dgraph88 nuotr.

Į antrąją pusę persiritusi vasara lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių lentynas užpildė  spalvingų, sultingų ir gaivių vaisių gausa. Vieni mėgstamiausių pirkėjų šiltomis dienomis – arbūzai ir melionai, kuriais pačiame sezono įkarštyje galima pasirūpinti itin geromis kainomis. „Maximos“ atstovai pastebi, kad šie vaisiai padeda ir atsigaivinti, ir skatina kulinarinius eksperimentus.

Arbūzų ir melionų įvairovė – įspūdinga. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovas ryšiams su žiniasklaida Titas Atraškevičius dalijasi, kad šie vaisiai gali būti ne tik desertas, bet ir visavertė patiekalų dalis, jei tik yra pasirenkami tinkamai. Nors daugeliui žinomiausias tradicinis raudono minkštimo arbūzas, paragauti verta ir geltonųjų veislių, kurios pasižymi švelniu medaus poskoniu, o taip pat ir besėklių – juos patogu ne tik ragauti, bet ir naudoti įvairiems receptams, pavyzdžiui, glotnučiams.

„Melionų skonių paletė mūsų asortimente – dar gausesnė. Pavyzdžiui, „Canta Loupe“ melionai džiugina ryškiu kvapu ir intensyviu saldumu, todėl juos skanu valgyti ne tik vienus, bet ir derinti su vytinta mėsa. Tuo tarpu „Honey Dew“ melionai pasižymi švelniu, šilkinės tekstūros minkštimu, kuris puikiai tinka vaisių salotoms, o „Piel De Sapo“ gali virsti tikru vasaros atradimu salotų mėgėjams – jų tvirta žievė saugo sultingą, lengvai saldų minkštimą, kuris idealiai dera su fetos ar ožkos sūriu“, – sako T. Atraškevičius.

Norintiems egzotiškesnių skonių jis rekomenduoja paragauti „Obinavot“ melionus, išsiskiriančius savo intensyviu aromatu ir primenančius tropinius kraštus. O melionai „Galia“, pasižymintis saldžiu, žalsvu minkštimu, itin gerai dera tiek su uogomis, tiek su sūriais ar net vytintu kumpiu.

„Vaisių sezonas šiuo metu pasiekęs savo piką, tad dabar mėgautis jais galima už mažesnę kainą. Jei vis dar svarstote, kaip simboliškai galite paminėti Tarptautinę draugystės dieną, atsakymas gali būti labai paprastas – surenkite skonių šventę, pagrindiniu ingredientu valgiams pasirenkant būtent mėgstamiausius vasaros vaisius – melionus ir arbūzus. Pridėję keletą papildomų ingredientų, galėsite šiuos vaisius, kuriems šią savaitę dedikuotos net teminės dienos, paversti gardžiais susibūrimų užkandžiais bei pagrindiniais patiekalais“, – priduria T. Atraškevičius ir dalijasi „Maximos“ kulinarijos meistrų siūlomais receptais vakaronėms su draugais.

Užkandžių padėklas su melionais

Užkandžių padėklui, kuriuo mėgautis galės didesnė žmonių grupė, paruošti reikės:

·         2 vnt. buratos;

·         3 kg skirtingų rūšių melionų (labiausiai tiks „Canta Loupe“, „Honey Dew“ ir „Galia“);

·         2 puodelių šviežių gražgarsčių;

·         1 puodelio geltonųjų vyšninių pomidorų;

·         12 vnt. plonų vytinto kumpio riekelių;

·         baziliko lapelių;

·         alyvuogių aliejaus ir balzaminio kremo (pagardinimui);

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Perpjaukite melionus pusiau: vieną pusę palikite su žievele ir supjaustykite dailiomis pusmėnulio riekelėmis, kitą pusę išskobkite taisyklingais rutuliukais. Ant erdvios serviravimo lentos pirmiausia išdėliokite melionų riekes, tarp jų suformuokite gražgarsčių salas, ant kurių suguldysite buratos rutuliukus. Toliau paskleiskite pomidorus, melionų rutuliukus ir laisvai apvingiuokite kumpio juosteles, žaisdami spalvomis. Buratas ir pomidorus lengvai apibarstykite druska ir pipirais, o visą kompoziciją dosniai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminio kremo gijomis. Užbaikite apiberdami baziliko lapeliais.

Meliono ir vytinto kumpio riekelės

Paruošiama vos per 10 minučių, o skonis – nepakartojamas. Reikės:

·         1 meliono (labiausiai tiks „Canta Loupe“);

·         150 g plonai pjaustyto mėgstamo vytinto kumpio;

·         2 v. š. medaus arba balzaminio kremo;

·         baziliko lapelių (papuošimui).

Gaminimas. Melioną perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite sėklas. Kiekvieną pusę supjaustykite skiltelėmis ir nulupkite žievę. Meliono skiltelę apvyniokite kumpio riekele ir išdėliokite ant serviravimo lėkštės (dalį skiltelių galite palikti be kumpio, jei meliono yra daugiau). Lengvai apšlakstykite medumi arba balzaminiu kremu (arba abiem) ir papuoškite baziliko lapeliais. Patiekite iš karto arba atvėsinkite šaldytuve, kol ateis laikas vaišintis.

Arbūzų salotos su feta ir mėtomis

Šios vasariškos salotos – vienas gardžiausių karštų dienų palydovų: saldūs, sultingi arbūzai puikiai dera su sūria feta, traškiu agurku ir gaiviais mėtų lapeliais. Joms pagaminti reikės:

Salotoms:

·         5 puodelių kubeliais pjaustyto raudono arbūzo (labiausiai tiks besėklis);

·         1 puodelio smulkintų agurkų;

·         0,25 puodelio plonai pjaustyto raudonojo svogūno;

·         0,3 puodelio trupintos fetos;

·         1 kubeliais pjaustyto avokado;

·         0,3 puodelio stambiai plėšytų mėtų ar baziliko lapelių;

·         0,5 vnt. Chalapos aitriosios paprikos;

·         druskos (pagal skonį).

Padažui reikės:

·         2 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         3 v. š. šviežių žaliųjų citrinų sulčių;

·         0,5 skilt. smulkiai sukapoto česnako;

·         0,25 a. š. druskos.

Gaminimas. Pasigaminkite padažą: mažame dubenėlyje išplakite aliejų, žaliųjų citrinų sultis, smulkiai sukapotą česnaką ir druską. Didelėje lėkštėje ar padėkle išdėliokite arbūzą, agurką ir svogūną, apšlakstykite puse padažo. Ant viršaus paberkite fetą, avokadą, mėtų lapelius ir aitriųjų pipirų griežinėlius. Užpilkite likusį padažą, pagardinkite druska ir patiekite.

Arbūzų ir melionų salotos su pistacijomis

Šias salotas skaniausia patiekti kaip desertą. Joms pagaminti reikės:

·         5 puodelių kubeliais supjaustyto raudono arbūzo;

·         3 puodelių kubeliais supjaustyto meliono (puikiai tiks „Canta Loupe“);

·         0,75 puodelio stambiai kapotų pistacijų;

·         3 v. š. medaus;

·         1 v. š. rudojo cukraus;

·         2 žaliųjų citrinų.

Gaminimas. Žaliųjų citrinų žieveles sutarkuokite, o sultis išspauskite ir viską atidėkite. Paskrudinkite pistacijas: nedidelę keptuvę įkaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, suberkite pistacijas ir paskrudinkite 2–3 minutes, vis pamaišydami. Tada į keptuvę supilkite medų bei rudąjį cukrų ir, nuolat maišydami, šildykite apie kelias minutes, kol cukrus visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite žaliųjų citrinų žieveles ir sultis. Leiskite sirupui 5 minutes pravėsti, per tą laiką kubeliais supjaustykite arbūzą ir melioną bei sumaišykite juos dideliame dubenyje. Viską dosniai apšlakstykite pistacijų ir medaus sirupu. Patiekite iš karto.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Iš melionų – net ir duona
  2. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  3. Arbūzų diena: kaip išsirinkti patį skaniausią?
  4. Persimonai – išbandykite patiekalus, kurie nustebins
  5. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  6. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus
  7. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  8. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  9. Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai
  10. Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
  11. Viena antis – daugybė galimybių
  12. Kiauliena: plovui – viena, kepsniams – kita
  13. Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  14. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  15. Arbūzai padės apsisaugoti ne tik nuo kaitros

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Derybos: orda žygiuoja toliau
  • Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę
  • Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
  • +++ apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • Kažin apie KTU mokslininkė: mašininis vertimas „išvers visą internetą“ – ar mums dar reikia vertėjų?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietus

Kad liūtys atneštų kuo mažiau nuostolių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai