Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

www.alkas.lt
2025-08-09 17:04:00
0
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananai | pixabay.com nuotr.

       

Bananas – populiariausias vaisius tarp pirkėjų, todėl gali pasirodyti, kad su juo išbandyti patiekalai nuo A iki Z. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, be bananų pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą, tad ir dabar jie perkami ir tvyrant karščiui, ir orams apniukus. Tačiau ne tik lietuviai dievina šį nebrangų, skanų ir universalų vaisių – pasaulyje apstu patiekalų su bananais, o vis nauji receptai įsiveržia ir tarp socialinių tinklų hitų.

„Nors vasarą arbūzai meta išties rimtą iššūkį, bananų populiarumas neblėsta. Jie mėgstami nuo seno, todėl retas pirkėjas iš vaisių skyriaus išeina neįsidėjęs bent kelių bananų, o per akcijas – ir kelių kekių. Daugeliui bananai yra mėgstamiausi vaisiai, kurie skanūs kaip sveikas ir sotus užkandis, nuostabiai dera su ledais, rytine koše, varškės apkepe ar glotnutyje, yra puikus natūraliai saldus pagrindas kepiniams“, – sako G. Kitovė.

Bananai tinka tiek tradiciniuose patiekaluose, tiek ir naujai išpopuliarėjančiuose – pavyzdžiui, vasarą juos skanu ne tik grilinti, bet ir tiesiog supjausčius gabalėliais užšaldyti ir tuomet sutrinti galingoje kokteilinėje, smulkintuve ar kombaine. Kai šiltuoju metų laiku orkaitę jungti ir kepti bananų duoną dar nekyla ranka, pats metas išbandyti šį tą naujo su šiuo ir vaikų, ir suaugusių mylimu skanėstu.

Skaniai pertraukėlei: soc. tinklų pažiba – bananų „latte“ kava

Įvairiais skoniais ir sirupais gardintos kavos – tikras magnetas jaunimui ir ne tik. Tačiau gaivinančią ir labai skanią kavą galima pasiruošti namuose su minimaliomis išlaidomis ir natūraliais ingredientais.

Socialinių tinklų tendencijas sekanti „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pastebi, kad šių metų hitas – bananų „latte“ kava, kurios mada iš Pietų Korėjos išplito po pasaulį. Ją lengva paruošti tiek su pienu, tiek su augaliniu gėrimu, o tuomet verta leisti sau eksperimentuoti – gardinti cinamonu, vanile, muskatu, riešutais ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Namai tiesiog pakvips bananų duona

Reikės: 2 sunokusių bananų, 2 puodelių pieno arba augalinio gėrimo, 2 puodelių kavos, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų medaus (koreguokite pagal skonį – kuo labiau sunokę bananai, tuo jie saldesni, tad medaus reikės mažiau), 1/2 puodelio graikinių riešutų (nebūtina).

Gaminame:

  1. Į puodą sudėkite šakute sutrintus bananus, suberkite nuplautus graikinius riešutus, supilkite pieną, cinamoną, vanilę ir medų.

  2. Užvirkite ant vidutinės kaitros ir pavirkite 10 minučių. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite į maišytuvą ar kokteilinę ir gerai sutrinkite, tada perkoškite.

  3. Pieną su bananais suplakite pieno arba paprastu plakikliu (galite ir supylę į stiklainiuką stipriai pakratyti) ir supilkite į paruoštą kavą. Jeigu norite, įdėkite ir ledukų. Pabarstykite cinamonu ir mėgaukitės!

Lengva ir pikantiška vakarienė – grilinta vištiena su karamelizuotais bananais

„Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pasakoja, kad natūraliai saldūs bananai iškart asocijuojasi su desertais, tačiau jie skanūs ir derinant su pikantiškais patiekalais – mėsa, žuvimi. Nors mums gal tai neįprasta, toks skonių derinys populiarus Lotynų Amerikoje, Afrikos šalyse. Bananų saldumą galima paryškinti juos karamelizuojant, o jeigu norite tikros skonių fiestos – galiausiai pabarstykite ir čili dribsniais. Toks garnyras suteiks unikalią skonio patirtį.

Reikės: 4 bananų, 2 vištienos krūtinėlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, sviesto, druskos, pipirų, 2 šaukštų medaus, saujelės šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinio karščio. Vištienos krūtinėlę pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Jeigu norite ir turite laiko – galite ją ir pamarinuoti su mėgstamais prieskoniais.

  2. Kepkite vištieną 4–5 minutes iš kiekvienos pusės arba kol ji bus iškepusi.

  3. Kol vištiena kepa, nulupkite ir supjaustykite bananus storais griežinėliais. Grilio keptuvėje ištirpinkite sviestą su medumi ir vos vos druskos. Į keptuvę sudėkite bananų griežinėlius ir kepkite 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie karamelizuosis. Prižiūrėkite – su medumi jie gali lengvai apdegti labiau nei norėtųsi.

  4. Išimkite vištieną iš grilio ir palikite ją kelias minutes pailsėti.

  5. Vištieną patiekite bananais, šviežiomis daržovėmis, kitais mėgstamais priedais – pavyzdžiui, ryžiais ar kuskusu, ir papuoškite smulkintomis šviežiomis petražolėmis.

Desertui – keptuvėje keptas apverstas gardus bananų pyragas

Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, tai itin paprastas receptas, kuris jus nustebins ir sužavės – kartosite ne kartą. „Paprastai pagalvojus apie kepinį su bananu pirma šovusi mintis – bananų duona. Tačiau vasarą orkaitės jungti ne visada norisi, o šis pyragas kepamas vos apie 20 minučių keptuvėje ar ant grilio, ar viryklėje. Tai tikra dovana, kai norite greitai pasigaminti skanėstą be didelių išlaidų, įrangos ir aukšto lygio konditerinių viražų“, – receptu dalijasi Th. Lauvray.

Reikės: 4 bananų, 15 g sviesto, 40 g cukraus arba medaus, 1 kiaušinio, 100 g cukraus, 100 ml pieno, 40 ml aliejaus, 100 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio drukos.

Gaminame:

  1. Nupjaukite bananų galus ir perpjaukite per pusę, tada nulupkite (pjaustant bananus dar su žieve, jie nesulūžta).

  2. Į dubenį įmuškite kiaušinį, įberkite 100 g cukraus ir išplakite. Įpilkite pieno, aliejaus ir darkart išplakite. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir sumaišykite tiek, kad miltai įsimaišytų.

  3. Keptuvėje išlydykite sviestą, įpilkite cukraus arba medaus ir išmaišykite. Mišinį tolygiai paskirstykite po visą keptuvės paviršių, tada ant jo išdėliokite bananų puseles, apvaliąja puse į viršų. Jeigu telpa ne visos, likusias galite pasmulkinti ir sudėti į tarpelius.

  4. Karamelizuokite 2–3 minutes vidutinėje temperatūroje, šiek tiek paspaudžiant bananus.

  5. Supilkite tešlą ant bananų, sumažinkite ugnį iki mažos arba vidutinės (arba perdėkite į mažiau kaitrią grilio vietą), uždenkite ir kepkite apie 15 minučių. Patikrinkite – jeigu į centrą įkištas peilio galiukas ar dantų krapštukas išsitraukia švarus, tuomet pyragas iškepė.

  6. Išimkite pyragą iš keptuvės ir padėkite ant serviravimo lėkštės. Galite aplieti karamele, pabarstyti riešutais. Šalia puikiai derės ir kaušelis ledų bei šviežių uogų saujelė.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui
  2. Kepsninei tinka ir svogūnai
  3. Kepsninei puikiai tiks ir žuvis
  4. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  5. Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai
  6. Atsakymai į 5 dažniausius klausimus apie persimonus
  7. Mandarinai: nuo gudrybės juos pasaldinant iki šventiško pyrago
  8. Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys
  9. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  10. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  11. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  12. Pistacijos – slapta taupių gurmanų korta
  13. Sveikesniam valgiaraščiui – ryškiaspalvis žiemos vaisius
  14. Mugę primenatys kepiniai, kurie netuština piniginės
  15. Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimėlis: apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Ieškokit veltinių. - apie „Meteo.lt“ pristato naują mobiliąją orų programėlę
  • Kim Iversen apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kažin apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Cheminės medžiagos | advance1clean.com nuotr.

Paviršiai, kurių actu geriau nevalyti

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimėlis: apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Ieškokit veltinių. - apie „Meteo.lt“ pristato naują mobiliąją orų programėlę
  • Kim Iversen apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kažin apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Eina peklon, apie Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alina Laučienė

V. Radžvilas. Mokytojos Alinos laisvo lietuviško žodžio galia

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai