Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

www.alkas.lt
2025-08-03 10:37:00
0
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės | pixabay.com, James Hills nuotr.

Ilgai lauktas lietuviško derliaus sezonas įsibėgėja – tautiečių virtuvėse kvepia bulvėmis. Virtos, keptos, gruzdintos, lydimos šaltibarščių, naudojamos blynams, cepelinams ar plokštainiams – kone kiekvienas turi savo mėgstamiausią bulvių patiekalą. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarinių idėjų partneris Aivaras Prokša siūlo gardžiai mėgautis lietuviškų bulvių derliumi išbandant du originalius receptus. Šie paprasti, nebrangūs ir aromatingi patiekalai primins, kad kiekvieną kartą visų mėgstamos daržovės skonių savybes galima atrasti vis naujai.

„Maximos“ atstovas ryšiams su žiniasklaida Titas Atraškevičius dalinasi, kad prasidėjus sezonui, šviežių lietuviškų bulvių derlius kasmet sulaukia išskirtinio pirkėjų dėmesio, ypač, kad įsibėgėjantis sezonas džiugina itin maža jų kaina. „Bulvė yra viena tų daržovių, kuri ne tik įkvepia kulinarinėms improvizacijoms, bet ir leidžia mėgautis nuo vaikystės pažįstamais skoniais, primindama, kad savas šviežumas – vienas malonumas. Todėl ši daržovė labai dažnai atsiduria „Maximos“ pirkėjų pirkinių vežimuose“, – priduria T. Atraškevičius. 

Jam antrina tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autorius Aivaras Prokša, pabrėžiantis bulvių universalumą ir užsitarnautą mėgstamiausios daržovės vardą. „Vieni mėgsta cepelinus, kitiems stalo puošmena ir tikras delikatesas yra kugelis, o man kaip žmogui mėgstančiam bulvę visokiomis formomis, iki tobulumo reikia visai nedaug. Mėgstu pasigaminti klasikinę lietuvišką bulvių košę, pasikepinti spirgučių ir viską sumaišyti. Galiausiai pagardinu košę šviežiu laiškiniu česnaku ir džiaugiuosi nuostabiai skaniu, pigiu bei paprastu patiekalu“, – pasakoja „Maximos“ kulinarinių idėjų partneris.

Bulvė – kulinarinėms klaidoms atlaidi daržovė

A. Prokša dalinasi, kad bulvė yra viena tų daržovių, kuri lengvai atleidžia klaidas ir ją sugadinti – išties sunku. Visgi, į keletą aspektų, pavyzdžiui, gaminant namines gruzdintas bulvytes, atsižvelgti svarbu.

„Namuose gaminant gruzdinant bulvytes reikia žinoti kelis niuansus, be kurių lengvai paruošti šio patiekalo tiesiog nepavyks. Bulves supjausčius šiaudeliais, būtinai sudėkite jas į šaltą vandenį ir kelis kartus praplaukite krakmolą, kol vanduo taps skaidrus. Norint išgauti kuo didesnį traškumą, bulvytes reikia gruzdinti du kartus – gruzdinti, atvėsinti ir vėl gruzdinti. Taip galėsite džiaugtis tarsi restorane paruoštomis bulvytėmis“, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarinių idėjų partneris ir priduria, kad jei laiko gruzdinti bulvyčių neturite, galite jas patiekti iškeptas orkaitėje.

Pasak A. Prokšos, labiausiai jam patinka gardžiuotis keptomis bulvėmis, mat jos – ypač turtingos skoniais. Pavyzdžiui, prieš kepant bulves, jas galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti kapotais šviežio rozmarino lapeliais, pagardinti česnaku, juodaisiais pipirais, druska. O tada, kaip tikina „Maximos“ kulinarinių idėjų partneris, tokiomis bulvėmis galima mėgautis tarsi pagrindiniu patiekalu.

Bulviniai blynai su mėsa – trašku, sotu ir nostalgiškai lietuviška

Ieškantiems idėjos jaukiam savaitgalio patiekalui gryname ore, A. Prokša siūlo išbandyti nebrangiai paruošiamą bulvinių blynų su mėsa patiekalą. Šiam sočiam, traškiam ir abejingų nepaliksiančiam patiekalui jums reikės:

  • 2 kg lietuviškų šviežių bulvių;

  • 400 g smulkintos kiaulienos arba jautienos;

  • 200 g kiaulienos pažandės;

  • 2 vnt. svogūnų;

  • 2 vnt. kiaušinių;

  • 4 v. š. miltų;

  • 2 a. š. druskos;

  • pipirų (pagal skonį);

  • SPG  (druskos, pipirų ir česnako) prieskonių mišinio;

  • grietinės;

  • saujos smulkintų šviežių krapų;

  • aliejaus kepimui.

Gaminimas. Smulkintą mėsą pagardinkite SPG prieskonių mišiniu, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti. Bulves nulupkite, nuplaukite ir kartu su svogūnais sutarkuokite naudodami tarkavimo mašiną. Gautą tarkį lengvai nusunkite – pasistenkite, kad jis neliktų per daug sausas.

Į masę įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite grilį iki 220 laipsnių temperatūros ir jame 15 minučių pašildykite ketaus keptuvėles su aliejumi. Kol jos kaista, iš mėsos suformuokite plonus paplotėlius.

Į įkaitusias keptuves dėkite šaukštą bulvių masės, ant viršaus – mėsos paplotėlį, o galiausiai dar vieną šaukštą tarkio. Kepkite iš abiejų pusių po maždaug 10 minučių, kol blynai gražiai apskrus. Atskirai paskrudinkite smulkintą kiaulienos pažandę. Iškepusius blynus patiekite su grietine, paskrudinta pažande, apibarstykite šviežiais krapais. 

Traiškytų bulvių dubenėlis – norėsis dar ir dar

Kai norisi ko nors gaivaus, bet bulvėms atsispirti neįmanoma, tinklaraščio „Maximos“ kulinarinių idėjų partneris siūlo išbandyti šį traškių bulvių dubenėlį su šonine ir šviežiomis daržovėmis. Šiam patiekalui reikės:

  • 300 g lietuviškų šviežių bulvių (smulkesnių);

  • 240 g šaltai rūkytos šoninės;

  • 10 vnt. ridikėlių;

  • pusės ilgojo agurko;

  • ⅓ vazonėlio salotų lapų;

  • saujos špinatų lapelių;

  • saujos smulkintų svogūno laiškų;

  • saujos smulkintų krapų;

  • saujos smulkintų laiškinių česnakų;

  • 3 v. š. grietinės;

  • 2 v. š. natūralaus jogurto;

  • alyvuogių aliejaus (kepimui);

  • druskos ir pipirų (pagal skonį);

  • džiovinto svogūno ir česnako granulių (pagal skonį).

Gaminimas. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, tada sudėkite jas ant skardos. Stiklinės dugnu sutraiškykite jas iki plokščių blynelių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite prieskoniais. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol bulvės taps traškios ir įgaus gražų atspalvį.

Keptuvėje apskrudinkite šoninę, ši turėtų tapti traški, atvėsinkite. Ridikėlius, agurką, salotas, špinatus, svogūnų laiškus ir krapus supjaustykite, sudėkite į didelį dubenį. Į tą patį dubenį sudėkite natūralų jogurtą, grietinę, šiek tiek druskos, pipirų, džiovintų svogūnų ir švelniai sumaišykite su traškiomis bulvytėmis. Patiekdami apibarstykite laiškiniais česnakais ir traškia šonine.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šviežios bulvės jau keičia pernykštes
  2. Šviežios bulvės – su nauju priedu
  3. Kopūstai ir bulvės ne tik balandėliams
  4. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  5. Naujovė lėkštėje – traiškytos bulvės
  6. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  7. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  8. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  9. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  10. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  11. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  12. Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių
  13. Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai
  14. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  15. Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25
Gatvių atnaujinimas
Lietuvoje

Vilnius ruošiasi didėsiančiam eismo srautui

2025 08 25
Būstas
Lietuvoje

Būstas studentui: nuomoti ar investuoti į nuosavą?

2025 08 25
Išmanusis pokalbių robotas Meda
Lietuvoje

Robotas Meda jau aptarnavo daugiau kaip 100 tūkst. „Sodros“ klientų

2025 08 25
Lietuva ruošiasi 5G ryšio plėtrai
Lietuvoje

Naudojančiųjų 5G skaičius per metus šoktelėjo dvigubai

2025 08 25
Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Atviras Seimas apie Prezidentas pateikė Seimui Ministrės Pirmininkės kandidatūrą
  • +++ apie Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • +++ apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • +++ apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis
  • Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau
  • Vilnius ruošiasi didėsiančiam eismo srautui
  • Būstas studentui: nuomoti ar investuoti į nuosavą?

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Atviras Seimas apie Prezidentas pateikė Seimui Ministrės Pirmininkės kandidatūrą
  • +++ apie Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • +++ apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • +++ apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
  • V V P I ukf 1976 apie Nacionalinio susivienijimo Valdyba pašalino Seimo narį Vytautą Sinicą iš partijos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Elektrinis dviratis

Draudikai įvardija dažniausias dviratininkų ir paspirtukininkų klaidas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai