Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

www.alkas.lt
2025-06-14 17:08:00
0
Nektarinai

Nektarinai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Prasidėjusi vasara lepina gausėjančiu gardžiausių vaisių pasirinkimu. Akims raibstant nuo šiltojo sezono gėrybių, vis daugiau tautiečių simpatijų užsitarnauja sultingieji nektarinai, kurie yra puikiai panaudojami tiek vaisių dubenėliams ar desertams, tiek ir pikantiškiems patiekalams. „Maximos“ kulinarijos meistrai dalijasi net trimis originaliais, nebrangiais ir itin nedaug ingredientų reikalaujančias receptais, kurių pagrindinė žvaigždė – nektarinai geltonu minkštimu.

Maža kaina – gurmaniškas patiekalas

Persikų pusbroliais vadinami nektarinai – tikras vitaminų šaltinis, o dėl savo švelnaus poveikio virškinimui šie vaisiai yra itin tinkami vasaros valgiaraščiui. Daugiau nei prieš 2000 metų pradėti auginti Kinijoje, bėgant metams jie išplito ir į kitas pasaulio šalis.

„Nektarinų metas įsibėgėja ir kviečia mėgautis bei eksperimentuoti su šiais sultingais vaisiais. Nektarinai žavi ne tik puikiu savo skoniu, bet ir universalumu – šiuos vaisius galima valgyti vienus, pagardinti jais pyragus, kitus desertus ar paruošti salotas, vieno kąsnio užkandžius vaišėms. Štai visą šią savaitę pasirūpinę kilogramu nektarinų geltonu minkštimu galėsite nebrangiai mėgautis gurmaniškais patiekalais, kurie nepaliks abejingų“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Nektarinų universalumą I. Trakimaitė-Šeškuvienė mini neatsitiktinai – pasaulio gastronomijoje nektarinai vis dažniau priskiriami prie „gastronominių vaisių“, kurie yra derinami ne tik su saldžiais, bet ir pikantiškais skoniais. Nektarinų ir įvairių sūrių, vytintų mėsos gaminių deriniai yra itin pamėgti Italijoje, o Jungtinėse Amerikos Valstijose jie dažnai kepami ant grilio ir naudojami tiek desertuose, tiek yra patiekiami kaip garnyras prie vištienos ar kepsnių.

Į Italiją nukeliančios salotos

„Maximos“ kulinarijos meistrai šią vasarą siūlo išbandyti ant grilio keptų nektarinų, buratos ir prosciutto kumpio salotas, kurios leis pasijusti lyg ramiose atostogose saulėtoje Italijoje. Šiam patiekalui paruošti jums reikės:

·         2 vnt. nektarinų geltonu minkštimu;

·         125 g buratos;

·         4–6 riekelių prosciutto kumpio;

·         saujos gražgarsčių;

·         baziliko lapelių;

·         2 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         2 v. š. balzaminio acto;

·         1 a. š. medaus;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Supjaustykite nektarinus puselėmis arba skiltelėmis ir apkepkite ant grilio ar keptuvėje, kol jie šiek tiek karamelizuosis. Į lėkštę dėkite gražgarstes, apkepintus nektarinus, suplėšytą buratos sūrį ir prosciutto kumpį. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, medumi. Pagardinkite druska, pipirais ir baziliko lapeliais.

Nektarinų ir bazilikų duetas

Ieškantys papildomų idėjų gaivioms vasariškoms salotoms, turėtų išbandyti nektarinų, mocarelos ir bazilikų padažo salotas. Šiam patiekalui jums reikės:

·         2–3 vnt. sunokusių nektarinų geltonu minkštimu;

·         100 g mocarelos;

·         50 g fetos;

·         saujos gražgarsčių;

·         1 v. š. skrudintų ir smulkintų graikinių riešutų;

·         kelių šviežių mėtos lapelių.

Bazilikų padažui jums reikės:

·         20 g šviežio baziliko lapelių;

·         0,5 a. š. Dižono garstyčių;

·         0,5 v. š. citrinos sulčių;

·         3 v. š. alyvuogių aliejaus;

·         1 v. š. balzaminio acto;

·         ¼ a. š. medaus;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Sudėkite visus padažo ingredientus į smulkintuvą ar trintuvą. Plakite iki vientisos tekstūros. Jei reikia, įpilkite šaukštelį vandens, kad padažas būtų skystesnis. Nektarinus supjaustykite skiltelėmis. Į lėkštę dėkite gražgarstes, nektarinus, plėšytą mocarelos ir sutrupintą fetos sūrį. Apibarstykite graikiniais riešutais, žolelėmis, užpilkite paruoštą padažą ir skanaukite!

Kai norisi saldaus – kepti nektarinai su cinamono ir medaus padažu

„Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo nepamiršti, kad nektarinai puikiai atsiskleidžia ir desertuose bei siūlo išbandyti keptų nektarinų su cinamono ir medaus padažu receptą. Šiam patiekalui paruošti jums reikės:

·         2–3 vnt. sunokusių nektarinų geltonu minkštimu;

·         3–4 v. š. medaus;

·         0,5 a.š. cinamono;

·         2–3 šaukštų šalto vandens.

Gaminimas. Nektarinus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Žievelę galite palikti arba ją nulupti – kaip pageidaujate. Mažame puode sumaišykite medų bei cinamoną. Šildykite ant vidutinės ugnies, kol medus ištirps ir padažas taps vientisas. Jei matysite, kad padažas yra per tirštas, įpilkite šiek tiek šalto vandens ir gerai išmaišykite.

Nektarinų puseles sudėkite į kepimo indą, ant viršaus supilkite paruoštą padažą. Kepkite iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol nektarinai suminkštės ir padažas pradės lengvai burbuliuoti. Iškepusius nektarinus patiekite šiltus, juos galite pagardinti ledais ar jogurtu, smulkintais graikiniais riešutais.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Slyvos – ir desertams, ir prie mėsos
  2. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams
  3. Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams
  4. Sluoksniuota tešla – ir pyragams, ir pikantiškiems kepiniams
  5. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  6. Grietinė suteiks patiekalams naujų skonių
  7. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  8. Arbūzai neįprastai – dūmo skonis nustebins visus
  9. Kokiais padažais gardinti patiekalus be sąžinės graužaties?
  10. Apelsinai papildys vitamino C atsargas
  11. Skirtingos obuolių rūšys – skirtingos naudos
  12. Iš gabalėlio kiaulienos – soti vakarienė ir gardūs pusryčiai
  13. Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės
  14. Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  15. Kepsninėms nėra prasto oro

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. ruzzija laimi
  • Ar vienas masažas per savaitę gali pagerinti savijautą?
  • 5 ženklai, kad laikas keisti stabdžių diskus – susirūpink, jei girdisi šis garsas
  • Plona ar stora antklodė – kas geriau darželinukui?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Bondarenko, Šelestas apie KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Maudynės jūroje

Kaip 10 kartų sumažinti skendimo pavojų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai