Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

www.alkas.lt
2025-05-01 12:16:00
0
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananai | pixabay.com nuotr.

       

Bananai yra vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių ne veltui –  jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo pusryčių košės ar kokteilio pagardinimo iki kepimo kepsninėje. Su jais ir desertai gali būti ir sveiki – galima ruošti ne tik populiariąją bananų duoną, bet ir ledus arba ypač gardžius batonėlius. Tai puiki idėja, kaip panaudoti dažniausiai Lietuvoje perkamą vaisių, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Nesvarbu, koks metų laikas – pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Tą geriausiai iliustruoja faktas, kad bananai apskritai yra perkamiausia maisto prekė „Iki“ parduotuvėse. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o akcijų metu jie tiesiog šluojami – vien dėl jų pirkėjai dažniau užsuka į parduotuvę“, – sako G. Kitovė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris sako, kad pavasarį, kaip įprasta, padidėja susidomėjimas sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, kurių pasigaminti – nėra sudėtinga.

„Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku. Tereikia pakeisti kelis desertų ingredientus. Visų pirma – cukrų. Desertus galite pasaldinti medumi, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, medumi, natūraliais saldikliais: agavų, klevų sirupais. Kepant pyragus, kvietinius miltus galite pakeisti migdolų, kokosų ar žemės riešutų“, – sako T. Lauvray

Tikras lobis gaminant desertus bus ir bananai, kurie kepami tampa natūraliai saldūs. Iš jų verta išsikepti bananų duonos, kuri tiks ne tik kaip saldėsis prie kavos, bet ir pusryčiams. Jų galima įpjaustyti į blynus ir pagardinti pirmąjį dienos valgį.

„Bananai puikiai tinka ir kepimui ant grilio, todėl kepsninių sezonu verta juos paruošti būtent šiuo būdu. O tai padaryti paprasta. Pirmiausia išilgai perpjaukite bananus (žievės nelupkite, palikite) ir iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet bananus patepkite sviestu ir dėkite ant įkaitintų grilio grotelių. Juos pakepkite apie 2 minutes iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus“, – pataria Th. Lauvray. Pasak jo, taip paruoštus bananus galima patiekti su mėgstamo skonio ledais, aplieti šokoladu, karamele ar plakta grietinėle.

Lengva pasigaminti ir bananų „ledus“ – tiesiog juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sušaldykite šaldiklyje ir paskui sudėkite į kokteilinę ar trintuvą ir gerai sutrinkite – tekstūra bus labai panaši į ledų. Jei norite, galite įdėti kelias šviežias braškes, šaukštą riešutų sviesto ar kitų pagardų.

„Jeigu desertų gamybai daug laiko skirti nenorite – jiems paruošti gali užtekti ir 20 min. Pavyzdžiui, pasigaminti bananinių batonėlių su šokoladu. Tokiam desertui pasigaminti reikėtų vos keturių, nebrangių ingredientų, be to, šį desertą pagaminti gali net vaikai“, – sako T. Lauvray ir dalijasi minėto deserto receptu.

Šokoladiniai bananų kąsneliai

Reikės: 3 bananų, 150 g riešutų sviesto, 280 g juodojo šokolado, 20 ml kokosų gėrimo. Papildomai: smulkintų mėgstamų riešutų, kokoso drožlių.

Gaminame:

  1. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite.

  2. Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus.

  3. Ant garų vonelės padėkite puodą, į jį sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti.

  4. Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi gautis maži bananų sumuštiniai.

  5. Imkite bananų kąsnelius į rankas ir, panardinę į šokoladą, grąžinkite ant kepimo popieriaus. Jeigu naudojate, vienus pabarstykite smulkintais riešutais, kitus – kokoso drožlėmis. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas pilnai sustings

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  2. Bananų duona – drėgnumo, saldumo ir purumo derinys
  3. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  4. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  5. Naminis paštetas Velykoms – pigu ir paprasta
  6. Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių
  7. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  8. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  9. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  10. Sveika mityba per atostogas: ką siūlo žinovė?
  11. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  12. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  13. Kad sveika mityba nepriverstų pasijusti blogiau
  14. Bendruomenių galimybės kuriant sveiką Lietuvą
  15. Dėmesingas valgymas – raktas į sveiką gyvenimą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pirmas pasaulinis karas
Istorija

Nauji Lietuvos nacionalinio muziejaus eksponatai, įsigyti 2025 metais

2025 10 14
Prezidento darbo diena Šiaulių rajone
Lietuvoje

Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams

2025 10 13
Susitikimas žemės ūkio klausimais
Lietuvoje

Aptarti ūkininkams svarbūs klausimai

2025 10 13
Policija
Gamta ir žmogus

„Švilpukas saugo“ sieks mažinti susidūrimų su gyvūnais skaičių

2025 10 13
Kelio darbai, kelio ženklas
Lietuvoje

Pradedamas tvarkyti kelias Zujūnų seniūnijoje

2025 10 13
Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Pratybos „Vyčio skliautas 2025“ – dar vienas žingsnis į saugumą

2025 10 13
Kelio darbai
Lietuvoje

Pradedami klimatui neutralių kelio dangų bandymai

2025 10 13
„Sodra“
Gamta ir žmogus

Turėjote nedarbingumą? Nepamirškite kreiptis ir į „Sodrą“

2025 10 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nauji Lietuvos nacionalinio muziejaus eksponatai, įsigyti 2025 metais
  • Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Amerikos lietuvių kultūros archyvo bendradarbiavimas tęsiasi
  • Šiaulių rajone – Prezidento dėmesys švietimui ir keliams
  • Kaip gauti iš anksto apmokėtą kortelę internetu per kelias minutes

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Kaip atpažinti naminių parazitų įkandimus?

Kodėl vyrai plinka ir ar galima to išvengti?

2025 10 12
Sveikata

Alzheimerio liga: pirmieji požymiai, kuriuos svarbu pastebėti

2025 10 12
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Dantų šepetėlis

Pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti rimtų negalavimų

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Žiurkės

Nevaldoma graužikų populiacija kelia grėsmę turtui ir sveikatai

2025 10 05
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie T. Baranauskas. Nebeįžeidinėkime žydų!
  • Ne raketų mokslas? apie Sukčiai naudojasi ir netikrais QR kodais
  • Budweiser apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Ir Lietuvoje... :( apie Lietuviškas švietimas Suvalkuose po vienu stogu
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilis

Pavasarinė saulė vairuotojams gali būti pavojinga

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai