Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išsirinkti šviežią kiaulienos mentę

www.alkas.lt
2025-03-29 12:12:00
0
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Mėsa, kiaulienos kepsnys | pixabay.com, Katiklinski nuotr.

Šviežia kiaulienos mentė yra vienas universaliausių ir nebrangiausių mėsos variantų. „Iki“ mėsos technologas Vitoldas Fedaravičius pastebi, kad mentė kartais nuvertinama, baiminantis jos tvirtumo – tačiau tinkamai paruošta, šios rūšies mėsa yra itin minkšta ir sultinga.

Kiauliena – nuo seno mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas šviežios mėsos skyriuje, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Panašu, kad taip dar liks ilgai – kiaulienos pardavimai netgi nuosekliai auga.

„Mentė pirkėjų mėgstama, nes suteikia begalę galimybių ruošti gardžius patiekalus – guliašus, troškinius, plėšytą kiaulieną ar paprasčiausiai su minimaliai darbo iškepti ją orkaitėje ir patiekti su padažu. Be to, kadangi ji paprastai yra pigesnė už kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, nugarinę ar kumpį, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie sočius patiekalus paruošti nori sutaupydami“, – sako G. Kitovė.

Šviežumui įtakos turi net kilmė

Kaip pasakoja „Iki“ mėsos technologas V. Fedaravičius, iš mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka troškiniams, ilgam ir lėtam kepimui. Kadangi mentė turi kolageno ir tarpraumeninių riebalų, teisingai kepama ji neišsausėja, lieka sultinga ir malonios tekstūros. Tinkamas jos ruošimas prasideda dar parduotuvėje, sako mėsos technologas – renkantis šviežią, kokybišką mėsą.

„Kad ir kokį receptą turėsite ir kokiais įgūdžiais virtuvėje galite pasigirti, skanų galutinį rezultatą visų pirma lemia kokybiška šviežia mėsa. Kai perkate kiaulienos mentę, svarbu atkreipti dėmesį į keletą detalių, kad įsitikintumėte, jog gaunate kokybišką mėsą“, – sako tinklo mėsos technologas.

●      Šviežumas. Mėsa turi būti ryškiai rausvos spalvos, be pilkų ar tamsių plotų. Taip pat svarbu, kad ji neskleistų nemalonaus kvapo.

●      „Marmuras“. Ieškokite mentės su dideliu kiekiu tarpraumeninių riebalų (tai tos baltos vietos, kurias matote mėsoje). Šis marmurinis sluoksnis yra labai svarbus, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga po kepimo – kepant šie riebalai lydysis ir užtikrins sultingumą.

●      Tekstūra. Mėsa turi būti tvirta, bet ne kieta. Jei mentė yra per minkšta ar lipni, tai ženklas, kad ji nėra geriausios kokybės.

●      Su kaulu ar be kaulo? Pasak V. Federavičiaus, mentė su kaulu idealiai tinka ilgam kepimui, nes kaulas suteikia skonio ir padeda mėsai išlikti sultingai. Tuo tarpu mentę be kaulo lengviau tvarkyti ir pjaustyti, todėl ją paprasčiau naudoti troškiniams ar greičiau paruošiamiems patiekalams.

●      Kilmė. „Kai įmanoma, rinkitės šviežią kiaulienos mentę iš Lietuvoje gamintojų. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa greičiau pasiekia pirkėjų stalą. Be to, glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos tiekėjais paprasčiausiai lengviau užtikrinti kontrolę ir aukštą kokybę“, – sako „Iki“ mėsos technologas.

●      Kaina. Nuolaida ar akcija nereiškia, kad produktas yra prastesnis. Gamintojai dažnai gali turėti produkcijos perteklių, todėl parduotuvėms mėsą parduoda pigiau, dėl to ji palankesne kaina siūloma ir pirkėjams. Perkant ją dar kartą įsitikinkite mėsos šviežumu pagal aukščiau įvardytus kriterijus ir nepamirškite įvertinti kainos už kilogramą – ji geriausiai atskleidžia piniginei palankiausią variantą.

Kiaulienos mentę, kaip ir kitą šviežią mėsą, geriausia ruošti vos nusipirktą, primena V. Federavičius. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, šaldytuve ją laikyti saugu dar bus apie 2-3 dienas. Be to, ji tinka ir užšaldymui, todėl patogu pasirūpinti didesniu jos kiekiu per akcijas ir pasidėti į šaldiklį. Ten kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius.

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad kiaulienos mentė yra dėkinga mėsa net nepatyrusiems maisto gamintojams – ją sugadinti yra sunku, nereikia jaudintis dėl perkepimo. Kai pabos įprastas guliašas, ji siūlo išbandyti 3 naujus receptus su šviežia kiaulienos mente.

Keptuvėje ruošta kiaulienos mentė grybų padaže

Reikės: 500 g kiaulienos mentės, 300 g grybų, 1 svogūno, 250 ml sultinio, 2 šaukštų sviesto, druskos ir pipirų, 3 grūdelių kvapiųjų pipirų, 2 lauro lapų.

Gaminame:

  1. Mėsą supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Iškeptus gabalėlius išimkite iš keptuvės ir atidėkite.

  2. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, grybus – griežinėliais. Svogūną pakepinkite riebaluose, likusiuose kepant mėsą, kol jis taps permatomas, tada sudėkite grybus ir viską kepkite 5 min.

  3. Prie svogūnų ir grybų sudėkite pakepintus mentės griežinėlius, kvapiuosius pipirus, lauro lapus ir supilkite sultinį. Kartu troškinkite apie 15-20 minučių. Galiausiai padažą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

  4. Patiekite su bulvėmis, kruopomis arba ryžiais, nepamiršdami šviežių daržovių salotų.

Kiaulienos mentė su pomidorais ir morkomis

Reikės: 500 g kiaulienos mentės, 400 g pomidorų, 250 g morkų, 4-5 skiltelių česnako, maždaug 2 litrų vandens, aliejaus kepimui, prieskonių pagal skonį: baziliko, Provanso žolelių, aštriosios ir saldžiosios paprikos, šviežiai maltų spalvotų pipirų, druskos.

Gaminame:

  1. Kruopščiai nuplaukite mentę, nusausinkite ją ir supjaustykite kubeliais. Supjaustytą mėsą sudėkite į dubenį, suberkite prieskonius, aliejų ir griežinėliais supjaustytas česnako skilteles. Viską sumaišykite ir palikite šaldytuve, geriausia per naktį.

  2. Nulupkite morkas, ir sutarkuokite ant tarkos su didelėmis skylutėmis. Pomidorus perpjaukite skersai, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 2-3 minutes, tada sudėkite į ledinį vandenį. Kai jie atvės, nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.

  3. Keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus apkepkite morkas. Išimkite ir į keptuvę sudėkite mėsą (išimkite pjaustytą česnaką, nes jis sudegs. Jo neišmeskite, jis bus naudingas).

  4. Kai mėsa taps auksinė, išimkite ją iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite česnaką ir lengvai apkepkite. Kai pajusite jo aromatą, į keptuvę įmeskite susmulkintus pomidorus. Kepkite, kol mišinys taps tirštas. Į gautą padažą sudėkite keptą mėsą ir morkas. Kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek pakepinkite, tada įpilkite į keptuvę vandens ir gerai išmaišykite.

  5. Kai skystis užvirs, suberkite prieskonius, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės ir mėsa išvirs. Jei skystis išgaruoja greičiau nei mėsa suminkštėja, įpilkite vandens ir toliau troškinkite. Patiekite, pavyzdžiui, su bulvėmis ir marinuotomis daržovėmis.

Pistacijomis įdaryta kiaulienos mentė

Reikės: šviežios kiaulienos mentės, 200 g pistacijų, 1 apelsino, 1 poro, 1 kiaušinio, 1 svogūno, 2 šaukštų medaus. Sirupui: 100 g rudojo cukraus, 200 ml vandens, 100 ml sojų padažo. Figų padažui: 400 ml raudonojo vyno, 10 vnt. džiovintų figų, 50 g cukraus, 200 ml mėsos sultinio.

Gaminame:

    1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.

    2. Puode iš cukraus, sojų padažo ir vandens paruoškite sirupą. Leiskite cukrui ištirpti ir atidėkite į šalį. Tuo tarpu kitame puode išvirkite figas su 50 g cukraus, vynu ir mėsos sultiniu. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol gausite karamelizuotą padažą.

    3. Supjaustykite svogūną ir porą. Apkepkite juos keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos. Į keptuvę suberkite pistacijas, apelsino žievelę ir medų. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite atvėsti dubenyje ir atidėkite į šalį. Kai atvės, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.

    4. Tada kiaulienos mentę giliai įpjaukite iš išskleiskite, kad gautųsi mėsos lakštas. Dėkite ant mėsos daržovių mišinį, suvyniokite ir tvirtai suriškite. Padėkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite pasigamintu sirupu.

    5. Kepkite orkaitėje 20-30 min. 180 °C temperatūroje, kas 10 min. apšlakstydami sirupu. Tuomet sumažinkite iki 140 °C ir kepkite, kol mėsos vidinė temperatūra pasieks 75 laipsniai.

    6. Išimkite iš orkaitės ir palikite bent 20 minučių uždengę aliuminio folija.

    7. Patiekite lėkštėje su figų padažu.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  2. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  3. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  4. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  5. Kiaulienos mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų
  6. Kiaulienos išbraukti iš mitybos nėra tikslo
  7. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  8. Iš gabalėlio kiaulienos – soti vakarienė ir gardūs pusryčiai
  9. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  10. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  11. Acto rūšys: kaip išsirinkti ir naudoti?
  12. Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?
  13. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  14. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  15. Kaip kepsninėje ruošti šonkauliukus, kad abejingų tiesiog neliktų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08
Ugniagesiai
Gamta ir žmogus

Gaisruose šiemet prarasta mažiau gyvybių

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Žinoma, apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša
  • 5 klausimai, padėsiantys išsirinkti būstą
  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

Kiti Straipsniai

Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Vaisiai, persikai

Desertui – ant grotelių kepti vaisiai su ledais

2025 08 02
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Žinoma, apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Audra, lietus

Draudikai: Gamtos jėgų sukelta žala nuolat auga

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai