Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Augant sveikesnės vištienos paklausai, svarbu ją sveikai paruošti

www.alkas.lt
2025-03-23 12:05:00
0
Vištiena

Vištiena | pixabay.com, Effortlessly nuotr.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pastaraisiais metais auga ne tik vištienos vartojimas – vis didesnę pardavimų dalį atsiriekia vištiena, užauginta be antibiotikų. „Maximos“ subalansuotos mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas šią tendenciją sieja su augančiu vartotojų sąmoningumu, tačiau atkreipia dėmesį, kad net be antibiotikų užauginta vištiena nebus naudinga, jeigu ją namuose gaminsite netinkamai.

„Per pastaruosius trejus metus pardavėme 25 proc. daugiau šviežios vištienos, – pažymi Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių direktorė. – Šiam rezultatui bene didžiausią įtaką turėjo išplėstas vištienos, užaugintos be antibiotikų asortimentas, kuris pastaraisiais metais vis labiau atrado savo vietą pirkėjų krepšeliuose. Tokios paukštienos savo asortimente dalį didinome reaguodami į augančią paklausą, todėl džiaugiamės, kad Lietuvoje turime vietinių ūkių, kurie padeda atliepti šį nuolat augantį pirkėjų poreikį taikydami aukštą kokybę užtikrinančius procesus.“

Didėjant sąmoningumui auga poreikis natūraliems gaminiams

„Maximos“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pastebi, kad tokiems pokyčiams įtakos gali turėti augantis žmonių sąmoningumas – vykdami apsipirkti į prekybos tinklo parduotuves pirkėjai vis labiau domisi, kaip maistas buvo užaugintas, kokia auginimo metu buvo daroma įtaka aplinkai ir žmogaus sveikatai.

Kai vištiena žymima „užauginta be antibiotikų“ užrašu, reiškia, kad mėsiniai viščiukai visą jų auginimo laikotarpį nesirgo ir nebuvo gydyti antibiotikais. Tokie viščiukai įprastai užauga sveiki, nes auginami laisvi ant kraiko, laikantis aukščiausių gyvūnų gerovės standartų, lesinami subalansuotu lesalu, praturtintu vitaminais ir probiotikais.

„Nors nėra pakankamai tyrimų, kurie aiškiai patvirtintų, kad mėsa, užauginta be antibiotikų, yra reikšmingai naudingesnė sveikatai, tačiau kai kurie duomenys rodo, kad sumažinus antibiotikų vartojimą gyvulininkystėje, gali net iki 20 proc. sumažėti atsparumo antibiotikams rizika žmonėms, o tai – reikšmingas skaičius.

Visgi, atsparumo antibiotikams problema pasaulyje didėja – tai iš tiesų yra opi tema. Todėl nieko keisto, kad vis labiau daugelis mūsų nori rinktis maistą, augintą su kuo mažiau dirbtinių intervencijų kaip perteklinis trąšų, dirbtinių antioksidantų, augimą skatinančių medžiagų ar antibiotikų naudojimas“, – įžvalgomis dalinasi gydytojas dietologas E. Grišinas.

Pagrindo baimintis įprastos mėsos nėra

Vis dėlto, jis atkreipia dėmesį, kad nėra jokio pagrindo baimintis įprastos mėsos, neturinčios žymėjimo „užauginta be antibiotikų“, mat Europos Sąjungoje (ES) gyvulininkystės ir paukštininkystės sektoriuje galioja aukšti tvarumo ir vartotojų apsaugos standartai. Pavyzdžiui, ES keletą metų galioja draudimas mėsai auginamus gyvūnus ir paukščius profilaktiškai šerti antibiotikų turinčiu pašaru.

ES šalyse taip pat draudžiama prekiauti mėsos, pieno, kiaušinių produktais, kurie turi antibiotikų. Tai reiškia, kad jeigu gyvūnai sirgo ir buvo gydyti antibiotikais, vaistai turi būti pasišalinę iš organizmo, prieš produktams patenkant į prekybą.

Sveikam vartojimui – būtina tinkamai paruošti mėsą, nesvarbu ar ji užauginta su, ar be antibiotikų

Ir nors gydytojas dietologas kalbėdamas rekomenduoja, jei išeina, dažniau rinktis kuo natūralesnius gaminius, vis tik jis pabrėžia, kad kur kas daugiau žalos sau padarysite, jei mėsą gaminsite netinkamai ar itin riebiai. „Pavyzdžiui, jeigu nusipirksite pačią sveikiausią vištieną ir gruzdinsite ją aliejuje bei patieksite su riebiu grietinėlės padažu ir bulvėmis, tai prasmės iš tokio sveikatingumo paprasčiausiai nebeliks“, – įspėja E. Grišinas.

Taip pat jis atkreipia dėmesį, kad gaminant vištieną, kaip ir bet kurią kitą mėsą, daugiausiai naudingų medžiagų išsaugosite, o kenksmingų išvengsite, kai mėsą troškinsite arba kepsite garuose.

„Kepti orkaitėje taip pat priimtina, tik reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų ir vengti pernelyg apkepti mėsą.  Dar vienas svarbus patarimas –  vietoje folijos naudokite kepimo popierių. Folija – su maistu visai nederantis sunkiųjų metalų šaltinis. Prisiminkite ir tai, kad prie bet kokios keptos mėsos lėkštėje turi būti raugintų arba šviežių daržovių – jos padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus. Beje, šią funkciją puikiai atlieka ir prieskoniai, todėl nepamirškite rozmarino, raudonėlio, čiobrelio ar ciberžolės“, – kelias sveikatingumo taisykles primena gydytojas dietologas E. Grišinas.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Atvėsus orams – nebrangus šildantis vištienos troškinys
  2. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  3. Sveikai gyvensenai – pilnavertis maistas
  4. 7 žingsniai sveikesnės mitybos link
  5. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  6. Kiaulienos mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų
  7. 7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo
  8. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  9. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  10. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  11. Kepant mėsą svarbu nepamiršti trijų taisyklių
  12. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  13. Ką paruošti iš šprotų? Pažvelkite į estus
  14. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  15. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Lietuvoje

Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos

2025 08 10
Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)
  • Naivus klausimas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos
  • Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša
  • 5 klausimai, padėsiantys išsirinkti būstą
  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?

Kiti Straipsniai

Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Šviestuvas | pexels.com nuotr.

Kokią įtaką mūsų sveikatai turi apšvietimas?

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Maudynės jūroje

Vandens malonumai gali sukelti itin nemalonią infekciją

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Slaugos ir globos namai

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08
Sveikata

Išrašyti pirmą receptą medicinos pagalbos priemonėms gali ir slaugytojai

2025 08 08
Valstybinės ligonių kasos

VLK primena apie galimybę svarbia įranga naudotis namuose

2025 08 04
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03

Skaitytojų nuomonės:

  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)
  • Naivus klausimas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjas

Taikos pesliai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai