Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vištiena – sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems

www.alkas.lt
2025-02-08 10:23:00
0
Vištiena

Vištiena | pixabay.com, Effortlessly nuotr.

Nežinote, ką šiandien gaminti vakarienei? Vištiena ant ryžių su daržovėmis – skanus ir pigus patiekalas, kuris praktiškai pasigamina pats. Vienoje skardoje paruošite viską, ko reikia skaniai vakarienei: ryžius, daržoves ir sultingas viščiukų blauzdeles. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad blauzdelės yra dažnas pasirinkimas tiems, kurie nori virtuvėje sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko.

„Vištiena – universali ir pasižymi gera kaina, todėl yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje. Lietuvoje taip pat – šviežios mėsos skyriuje ji populiarumu nusileidžia tik kiaulienai, ir jos populiarumas vis auga. Perkamiausia dalis yra vištienos filė, tačiau viščiukų blauzdelių gerbėjų minia sparčiai plečiasi. Vien pernai jų populiarumas išaugo dešimtadaliu, nes jos yra vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, yra pigios, o patinka net vaikams“, – sako G. Kitovė.

3 patarimai ruošiant vištienos blauzdeles

Mitybos specialistų nuomone, paukštienos baltymų maistinė vertė pranoksta kitų rūšių mėsą. Paukštiena yra lengvai virškinama, lengvai pasisavinama ir turi mažai riebalų. Ji taip pat nesunkiai paruošiama ir skani pagaminta įvairiais būdais – kepta, virta, grilinta ar troškinta. Kad ir kaip ją ruošite, tereikia atsiminti kelis naudingus patarimus.

Svarbiausia – kokybiška vištiena. „Iki“ mėsos technologas Vitoldas Fedaravičius sako, kad vištiena yra dažnas sveikos gyvensenos šalininkų pasirinkimas, ji reguliarus ingredientas ir vaikų racione, todėl labai svarbu jos kokybė bei šviežumas.

„Renkantis vištieną, verta dairytis ne tik akcijų, bet pažiūrėti ir į kitą parduotuvėje pateikiamą informaciją. Patikrinkite mėsos kilmę – lietuviška šviežia vištiena pasižymi aukšta kokybe, o į „Iki“ parduotuves pristatoma per itin trumpą laiką, todėl yra maksimalaus šviežumo. Tai būtina norint pagaminti skanų patiekalą“, – sako „Iki“ mėsos žinovas.

Jis taip pat pataria rinktis vištieną, augintą be antibiotikų. Tai, pasak V. Federavičiaus, paprastas, bet patikimas kokybės rodiklis – paukščiai, kuriems nereikėjo antibiotikų, augo sveiki, kas liudija apie tinkamas jų sąlygas ir mitybą. Kokybiškas lesalas bei rūpestingai sukurta, streso nekelianti aplinka ne tik užtikrina paukščių gerovę, bet ir tiesiogiai prisideda prie aukštesnės mėsos kokybės.

Plaukite rankas, o ne vištieną. Dirbant su vištiena labai svarbu laikytis švaros taisyklių, kurios padės neprisidaryti nemalonumų sveikatai.

„Nors instinktai gali šnibždėti priešingai, svarbu atsiminti – vištienos plauti nederėtų. Tyrimai parodę, kad besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau. Tad plaukite ne ją, o savo rankas – tą darykite tiek prieš pradedant dirbti su mėsa, tiek po to. Taip pat būkite atidūs, kad žalios vištienos sultys nepatektų į valgymui paruoštus maisto gaminius. Švara – prioritetas dirbant su žalia vištiena“, – pažymi V. Fedaravičius.

Jeigu turite laiko – pamarinuokite. Vištiena – kaip balta drobė, kuri prašyte prašosi „spalvų“ – t. y., prieskonių. Kaip pažymi „Iki“ mėsos technologas, spaudžiant laikui, bent valandėlė marinate jau padarys pokytį. Tačiau geriausia leisti vištienai visus skonius bei kvapus godžiai gerti per naktį šaldytuve.

Jis primena, kad vištieną reikėtų laikyti sandariame inde. Taip pat labai patogu mėsą kartu su marinatu sudėti į užsegamą maistui skirtą maišelį – bus lengviau retkarčiais viską sumaišyti maišelį pavartant, jis taip pat ir taupys vietą šaldytuve.

Kepkite kartą – valgykite dvi dienas

Vištienos ir ryžių tandemas ne be reikalo mėgstamas įvairiose pasaulio šalyse – nuo ispaniškos paella su vištiena iki indiškos vištienos biryani. Jeigu nepasitikite savo jėgomis arba neturite laiko atkurti tokių patiekalų namuose, galima ir eiti paprastesniu būdu bei pasirinkti ypač lengvą receptą.

„Paruošti skanią ir sveiką vakarienę nebūtinai turi būti sunku ar užimti daug laiko, – įsitikinusi „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. – Viena iš „gudrybių“ – perleisti didžiąją dalį darbo orkaitei. Tereikia sudėti visus ingredientus į vieną indą, o kai skardą pašausite į orkaitę, turėsite laiko sau. Nereikės stovėti prie puodo ir maišyti.“

Sutaupyti laiko padės ir didesnis maisto kiekio paruošimas vienu ypu. Orkaitėje kepta vištiena su ryžiais ir daržovėmis puikiai tiks kitos dienos priešpiečiams į darbą ar netgi rytojaus vakarienei.

„Dar vienas šio patiekalo privalumas yra tas, kad jį galima paruošti naudojant tik vieną puodą ir vieną kepimo indą. Nereikės paskui plauti krūvos indų. Todėl jei vakarienei norite ko nors skanaus, bet paprasto, puikiai tiks vištienos blauzdelės ant ryžių. Mėsa bus sultinga, minkšta ir puikiai pagardinta prieskoniais, ryžiai – minkšti ir aromatingi. Ko daugiau galite norėti iš vakarienės? Tikriausiai tik mėgstamų salotų“, – receptą išbandyti siūlo E. Semaška

Viščiukų blauzdelės su ryžiais ir daržovėmis

Reikės: 8 viščiuko blauzdelių. Marinatui: 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto sojų padažo, 2 šaukštelių maltos saldžiosios paprikos, 1/2 šaukštelio kalendros, 1/2 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio česnakų granulių. 250 g ryžių, 750 ml vandens arba sultinio, 60 g sviesto, 1 šaukštelio kario, ½ šaukštelio ciberžolės, 3 skiltelių česnako, druskos. 1 puodelio šviežių arba šaldytų kubeliais supjaustytų morkų, 1 puodelio šaldytų žirnelių. Galite įdėti ir kitų šaldytų daržovių.

Gaminame:

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus. Kruopščiai įtrinkite vištieną paruoštu marinatu. Sandariai uždarykite mėsą ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą, geriausia – per naktį.

  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, viršų ir apačią. Kepimą indą patepkite plonu sviesto sluoksniu ir tolygiai supilkite ryžius.

  3. Į puodą supilkite vandenį arba sultinį. Sudėkite sviestą, karį, ciberžolę, išspaustas česnako skilteles ir didelį žiupsnelį druskos (jeigu sultinys be druskos). Užvirinkite. Ryžius inde užpilkite karštu sultiniu. Sudėkite žirnelius ir morkas (jei naudojate šaldytus – atitirpinti nereikia), sumaišykite su ryžiais. Ant viršaus išdėliokite marinuotas vištienos blauzdeles. Viską kartu kepkite neuždengtą apie 60 minučių. Patiekite su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vištieną ruoškite saugiai: žinovas primena 3 dalykus
  2. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  3. Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?
  4. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  5. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  6. Moliūgai – sveikas pagrindas įvairiems patiekalams
  7. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  8. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  9. Kad velykinė antis būtų sultinga ir kvapni
  10. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  11. Vienas priedas ir plakta kiaušinienė bus lyg aksominė
  12. Pistacijos – slapta taupių gurmanų korta
  13. Iš melionų – net ir duona
  14. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  15. Koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Kaip elgtis apsipirkus maisto prekių parduotuvėje?

Įdomioji matematika: ką pajūryje žmonės perka dažniau ir gausiau

2025 07 19
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kun. L. Kalinausko kapas Vilkijos bažnyčios šventoriuje | vilkijosparapija.lt nuotr.

Minint laisvės kovų dalyvio kun. Leono Kalinausko gimimo 100-metį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai