Šeštadienis, 7 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Įsitikinimai apie duoną ir pagrindinė sveikos mitybos taisyklė

www.alkas.lt
2025-02-01 09:00:00
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Duona | pixabay.org nuotr.

Visuomenėje vis dar gajus įsitikinimas, kad žengiant sveikos mitybos keliu reikėtų vengti arba visiškai atsisakyti duonos. Žinovė aptarė pagrindinius, apie duoną sklandančius įsitikinimus, pasidalijo patarimais bei pagrindine sveikos mitybos taisykle ir atskleidė, jog duona gali būti pilnavertiškas subalansuotos mitybos pagardas, ypač aktualus žiemos laikotarpiu, kai svarbu palaikyti tinkamą energijos ir darbingumo lygį.

Žiemos laikotarpiu mūsų kūnai reikalauja daugiau energijos ir maistinių medžiagų, o ir apetitas žiemą, kai saulė lepina rečiau, dažnai padidėja. Pagrindinė padidėjusio apetito priežastis – mūsų fiziologija: kūne sumažėja serotonino gamyba, pasikeičia bendras judėjimo režimas, sulėtėja medžiagų apykaita, o kūno termoreguliaciniams procesams sunaudojama daugiau energijos. Todėl itin svarbu užtikrinti subalansuotą ir pilnavertišką mitybą.

Šviesi duona – nuodėmė?

Pasak subalansuotų receptų kūrėjos, pokyčių motyvatorės ir tinklalapio „Skonio burtai“ autorės Natalijos Glazunovos, duona yra bene dažniausias lietuvių mitybos palydovas, tačiau sveikos mitybos entuziastai neretai įsitikinę, kad jos reikėtų atsisakyti arba vengti.

Žinovės manymu, tai susiję su šviesios duonos kultu: „Seniau žmonės dažniausiai valgydavo rupaus malimo tamsią duoną, o mūsų moderni visuomenė sukūrė šviesios duonos kultą, kuris daugeliui asocijuojasi su nesveika mityba. Šiandien, kai duonos pasirinkimas parduotuvėse yra milžiniškas, tikrai galime išsirinkti kokybišką ir pilnavertišką šviesią duoną, kuri praturtins mūsų mitybą skaidulomis ir bus puikus energijos šaltinis“, – sako N. Glazunova.

Šviesi duona, pasak žinovės, nėra nuodėmė, jeigu vartojama saikingai: „Laikausi nuomonės, kad jokio maisto teisti negalima, tačiau bet kokius produktus vartojant, visada svarbu atsižvelgti į kiekius. Net ir visų taip linčiuojama šviesi duona – joks ne kriminalas, jeigu suvalgomos kelios riekės, o ne visas kepalas vienu prisėdimu.“

Protėvių įvertintas pasirinkimas – raugo duona

Pasak N. Glazunovos, bene geriausias pasirinkimas yra raugo duona, kurią kepdavo dar mūsų protėviai ir kuria mėgaujamasi daugelyje pasaulio kultūrų.

Jai pritaria ir „Fazer“ produkto vystymo vadovė Arlita Abrantė. Pasak jos, kiekvienas kepėjas žino, jog norint tinkamai užauginti raugą, reikia žinių, patirties ir žiupsnelio kantrybės. „Miltai ir vanduo tampa mažu, kasdieniu stebuklu ant mūsų stalo, kaskart primenančiu apie iš kartos į kartą perduodamą tradiciją – duoną, – sako A. Ābrante. – Naujausias mūsų kepyklos kūrinys, RAUGO duonų šeima, kviečia iš naujo atrasti duonos džiaugsmą – per minkštumą ir šviežumą.“

Glitimo ir tuščių kalorijų baimė

Pasak N. Glazunovos, duonos neretai privengiama ir dėl glitimo baimės bei įsitikinimo, kad šio, kviečiuose, rugiuose ir miežiuose randamo baltymo mūsų kūnai netoleruoja.

„Esama žmonių, kurie dėl tam tikrų ligų turėtų atsisakyti glitimo, tačiau didžioji dalis žmonių glitimą toleruoja. Kai skundžiamasi pilvo pūtimu, neretai visa kaltė suverčiama duonai, tačiau pirmiausia reikėtų įvertinti visą savo mitybą, apžvelgti, kiek joje esama skaidulinių medžiagų, kiek savo mitybos racionu prisidedame prie sveikatos gerinimo, žarnyno puoselėjimo“, – sako N. Glazunova.

Ji pabrėžia ir dar vieną, dažnai apie duoną sklandantį įsitikinimai – duonos kalorijos neva yra tuščios. „Svarbu įvertinti, kokią duoną renkamės, – pabrėžia ji. – Jeigu renkamės geresnės sudėties, mažiau cukrų turinčią duoną, praturtintą sėklomis ar grūdais, gauname daug naudingų maistinių medžiagų. Svarbu rinktis geresnes alternatyvas savo kasdienybėje.“

Pasak A. Abrantės, reikia įdėti daug pastangų, kad gaminys taptų puikiu. „Mūsų kepėjai, naudodami naujausias technologijas ir remdamiesi ilgametėmis duonkepystės tradicijomis, kepą unikalią duoną, kuri turi mažiau cukrų, yra baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis“, – sako A. Ābrante.

Sveikiau kepti pačiam nei pirkti parduotuvėje?

Anot N. Glazunovos, kai kurie įsitikinę, kad duoną sveikiau kepti pačiam nei pirkti parduotuvėje, tačiau sveika-nesveika, žinovės manymu, yra per daug užaštrintas rodiklis.

„Šiandien retas turi galimybių ir laiko kepti duoną namuose, o parduotuvių lentynose tikrai galime atrasti kokybiškos, geros sudėties duonos. Svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį ir kokybę. Duona mūsų lėkštėje, lydima kitų naudingų maisto gaminių, gali tapti skaniu ir naudingu pagardu“, – sako N. Glazunova.

Jai pritaria ir A. Abrantė, teigianti, kad „Fazer“ RAUGO duonų šeimoje naudojamas raugas suteikia duonai ypatingą šviežumą, skonį ir minkštumą. „Tai – mūsų atsidavimo meistrystei simbolis, sukurtas tobuloms akimirkoms prie stalo. Tai – duona, jungianti praeitį su dabartimi, užtikrinanti, kad kiekvienas kąsnis turėtų vertę. Ne tik emocinę, bet ir maistinę“, – sako ji.

Pagrindinė taisyklė – spalvos lėkštėje

N. Glazunova primena, kad bene auksinė sveikos mitybos taisyklė yra spalvos lėkštėje. „Kuo daugiau spalvų, tuo geriau, o duonos gamą taip pat galima paspalvinti – visa tai sukuria naudingą kombinaciją. Vasarą galime rinktis šviežias daržoves, žiemą – raugintus gaminius. Galime pasigaminti pačių įvairiausių sumuštinių – tiek su kiaušiniu, avokadu, morkomis, tiek su uogomis. Kiekvienas turime savo receptorius ir pasirinkimus, tad į tai taip pat reikėtų atsižvelgti“, – pastebi N. Glazunova.

Anot A. Abrantė, duona gali būti universali bet kokio valgymo palydovė. „Pažįstame tą pasitenkinimo jausmą, užplūstantį, kai tavo gaminys būna įvertintas. Mūsų kepėjų su meile kepama duona puikiai tinka tiek lėtiems pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei“, – teigia A. Abrantė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų
  2. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  3. 6 klaidingi įsitikinimai apie makaronus
  4. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  5. Varškės duona – ir lieknėjantiems, ir atsisakiusiems glitimo
  6. Žiemos mityba: tiesa ir įsitikinimai
  7. Iš melionų – net ir duona
  8. J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams
  9. Kiaulienos išbraukti iš mitybos nėra tikslo
  10. Kaip po atostogų sugrįžti į mitybos ritmą?
  11. Duona įgauna vis naujus skonius
  12. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  13. Mitybos įpročiai ugdomi nuo kūdikystės
  14. Lietuvos vaikų mitybos tendencijos nedžiugina
  15. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
    Istorija

    Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

    2025 06 07
    Susitarimo pasirašymas
    Lietuvoje

    Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

    2025 06 06
    Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

    2025 06 06
    Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
    Gamta ir žmogus

    Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

    2025 06 06
    Dviračių takas
    Lietuvoje

    Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

    2025 06 06
    Ankstyvojo skaitymo erdvė
    Lietuvoje

    Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

    2025 06 06
    Gelbėjimosi ratas
    Gamta ir žmogus

    Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

    2025 06 06
    Tiltas
    Lietuvoje

    Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

    2025 06 06

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Jonas Vaiškūnas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Naivus klausimas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Naivus klausimas apie V. Valiušaitis. Salomėja Nėris – didi poetė, politinio manipuliavimo auka
    • Klaidos kaina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis
    • Žinovai įvardijo pagrindines motociklininkų avarijų priežastis
    • Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?
    • Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

    Kiti Straipsniai

    Kepsninė

    Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

    2025 06 07
    Kosmetika

    Vitaminas A kosmetikoje bus ribojamas griežčiau

    2025 06 07
    Šuo, spanielis | pixabay.com nuotr

    Dauguma žmonėms skirtų vaistų sukelia pavojų gyvūnams

    2025 06 07
    Elektroninė prekyba

    Kaip atpažinti internete parduotuves-šmėklas?

    2025 06 07
    Knygos „Čiurlionių šeima ir Druskininkai“ pristatymas | ciurlionis.lt nuotr.

    Čiurlionių šeimos atspindžiai: knyga ir videoapybraiža

    2025 06 07
    Kur žirgas – ne tik pramoga, bet ir bičiulis: gilioms patirtims kviečia Arklio muziejus | Arklio muziejaus nuotr.

    Kur žirgas – ne tik pramoga, bet ir bičiulis: gilioms patirtims kviečia Arklio muziejus

    2025 06 07
    Ilgamečiams aplinkosaugininkams įteikti apdovanojimai | am.lrv.lt nuotr.

    Ilgamečiams aplinkosaugininkams įteikti apdovanojimai

    2025 06 07
    LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.

    Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

    2025 06 07
    Mažosios Lietuvos istorijos muziejus | lnm.lt nuotr.

    Artėja Europos archeologijos dienų savaitgalis: programoje – beveik 100 renginių

    2025 06 06
    M. K. Čiurlionio triptikas „Raigardas“, 1905 m. | wikimedia.org nuotr.

    Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

    2025 06 06

    Skaitytojų nuomonės:

    • Jonas Vaiškūnas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Naivus klausimas apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Naivus klausimas apie V. Valiušaitis. Salomėja Nėris – didi poetė, politinio manipuliavimo auka
    • Klaidos kaina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
    • Rūpintojėlis apie L. Kojala. Meilė pragmatiniams interesams nebūtina
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Telefonas | pixabay.com, Niekverlaan nuotr.

    Telefonai apie skambinantįjį gali ir „pameluoti“

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai