Ketvirtadienis, 26 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?

www.alkas.lt
2024-09-08 16:47:00
0
Vištiena | pexels nuotr.

Vištiena | pexels nuotr.

Daugiau nei 11 tūkst. tonų – būtent tokį kiekį vištienos, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, kasmet suvalgo pirkėjai. Praėję 2023 metai buvo rekordiniai ir pasiekė neregėtas aukštumas – iš viso pernai šios paukštienos pirkėjai įsigijo apie 12,5 tūkst. tonų.

Pirkėjų itin pamėgtos vištienos pardavimams nuolat augant, prekybos tinklo atstovai pasidalijo patarimais, padėsiančiais tinkamai pasirūpinti šviežios paukštienos kokybe už parduotuvės ribų bei paaiškino, kodėl verta rinktis ją užaugintą be antibiotikų.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, vištiena sudaro 40 proc. visų šviežios mėsos pardavimų prekybos tinklo parduotuvėse, o po rekordinių 2023 m., augimas stebimas ir šiemet.

„Pirmąjį šių metų pusmetį pardavėme 6 proc. daugiau vištienos nei tokiu pačiu periodu pernai. Stebėdami vis augančią paklausą, nuolat stengiamės garantuoti pirkėjams aukščiausią kokybę ir galimybę kiekvieną savaitę ja pasirūpinti pigiau. Kassavaitiniame leidinyje pirkėjai visada ras ypač mažos kainos ar kitų specialių pasiūlymų vištienai bei jos gaminiams“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kuo ypatinga užauginta be antibiotikų vištiena?

„Maximos“ atstovės teigimu, pirkėjai vis labiau pamėgsta ir prekybos tinklo privataus prekės ženklo „Well Done“ lietuvišką vištieną, kurios asortimentą papildė naujiena – be antibiotikų užaugintų vištų gaminiai: viščiukų broilerių vidinė filė, šlaunelių mėsa, blauzdelės bei kiti gaminiai.

„Ant pakuotės esantis žymėjimas „užauginta be antibiotikų“ pirkėjui nurodo, kad augant broileriams jiems buvo suteiktos geros sąlygos, lesinti kokybišku, subalansuotu lesalu ir viso auginimo metu nesirgo. Be to, šie „Well Done“ vištienos gaminiai yra papildomai ištirti nepriklausomoje akredituotoje tarptautinėje laboratorijoje „J. S. Hamilton“.

Papildomai patikrinta prekė užtikrina dvigubus kokybės tikrinimo procesus – ženklu „J. S. Hamilton patikrinta kokybė“ pažymėtos maisto prekės buvo papildomai ištirtos ir atitinka visus Europos Sąjungoje bei Lietuvoje galiojančius maisto saugos ir kokybės kriterijus, kurie yra taikomi konkrečiai prekių grupei.

Tokį ženklą tinklo pirkėjai jau nuo balandžio mėnesio galėjo pastebėti ant daugelio kitų „Well Done“ šviežios mėsos pakuočių“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Už vištienos kokybę atsakingi ir pirkėjai

Prekybos tinklo duomenimis, paklausa vištienai neblėsta visus metus. „Vištiena puikiai tinka ir įprastiems pietums, ir šventiškai iškylai gryname ore, ypač tada, kai vis dar džiugina šiluma. Visgi ji kaip ir kiti švieži gaminiai yra jautri temperatūrai, tad norint išlaikyti paukštienos kokybę, svarbu nepamiršti kelių taisyklių“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų patarimais, kaip tinkamai pasirūpinti šviežios vištienos kokybe už parduotuvės ribų.

Pasak jų, visų pirma, patariama nepamiršti tinkamai įvertinti gaminio pakuotės, kuri turi būti nepažeista. „Svarbu atkreipti dėmesį ir į paukštienos spalvą – tinkama vartoti vištiena turi būti rausva. Esant šiltiems orams, patartina įsigytą vištieną kuo greičiau transportuoti namo, o vykstant į iškylą gamtoje – laikyti šaltkrepšyje ar specialiame maišelyje su folija“, – dalijasi kulinarijos meistrų patarimu I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip namuose tinkamai laikyti vištieną, kad ši nesugestų?

Pasak prekybos tinklo atstovų, į namus iš parduotuvės pargabenta vištiena turėtų būti nedelsiant padedama į šaldytuvą, kurio temperatūra neviršija 4 laipsnių. Vištiena nuo kiaulienos ar jautienos išsiskiria tuo, kad jai reikalinga žemesnė laikymo temperatūra, taip užkertant kelią šilumą mėgstančių bakterijų dauginimuisi.

„Galiausiai, vištieną būtina laikyti sandariai, o ją atidarius reikėtų suvartoti per 24 valandas. Nors vištienos galiojimo laikas dažniausiai yra ilgesnis, gamintojai ant pakuotės jį nurodo maksimaliai sutrumpintą norėdami būti tikri, kad vartojimo metu paukštiena bus aukščiausios kokybės“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  2. Vištiena kepsninėje: pigu ir palanku sveikatai
  3. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  4. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  5. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  6. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  7. Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius
  8. Iškylų metui prasideda. Kokius skanėstus nuo šunų laikyti atokiau
  9. Kiek laiko šaldytuve galima laikyti skirtingus maisto gaminius?
  10. Razinų galima pasigaminti ir namuose
  11. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  12. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  13. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  14. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  15. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas EVT: būtina skubiai stiprinti ES gynybos pajėgumus

2025 06 26
Pinigai
Lietuvoje

Gynybos fondą papildys pajamos iš naujų šaltinių

2025 06 26
Seimas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Keisis antroji pensijų kaupimo pakopa

2025 06 26
Liberalai
Lietuvoje

Liberalai mokesčių reformą vadina principų išdavyste

2025 06 26
Saulės elektrinė
Energetika

Saulės ir vėjo elektrines bus galima įrengti paprasčiau

2025 06 26
Pinigai | pixabay.com, 22737298 nuotr.
Lietuvoje

Seimas įteisino GPM įstatymo pakeitimus

2025 06 26
Kariuomenė
Lietuvoje

Keisis Lietuvos kariuomenės struktūra

2025 06 26
Daugiabutis | enmin.lrv.lt nuotr,
Lietuvoje

Seimas patvirtino NT mokestį

2025 06 26

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kažin apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • >jo apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Rimvydas apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • Jonas Vaiškūnas apie Reklama

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas EVT: būtina skubiai stiprinti ES gynybos pajėgumus
  • Gynybos fondą papildys pajamos iš naujų šaltinių
  • 3 patarimai, kaip rūpintis veido oda karštomis dienomis
  • Veido atjauninimas: kaip kovoti su senėjimo požymiais?

Kiti Straipsniai

Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Kažin apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • >jo apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Rimvydas apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • Jonas Vaiškūnas apie Reklama
  • Egle Jovaisaite apie Reklama
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Širdis | pixabay.com, GDJ nuotr.

Kodėl svarbu kraujo spaudimą matuoti pastoviai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai