Daugiau nei 11 tūkst. tonų – būtent tokį kiekį vištienos, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, kasmet suvalgo pirkėjai. Praėję 2023 metai buvo rekordiniai ir pasiekė neregėtas aukštumas – iš viso pernai šios paukštienos pirkėjai įsigijo apie 12,5 tūkst. tonų.
Pirkėjų itin pamėgtos vištienos pardavimams nuolat augant, prekybos tinklo atstovai pasidalijo patarimais, padėsiančiais tinkamai pasirūpinti šviežios paukštienos kokybe už parduotuvės ribų bei paaiškino, kodėl verta rinktis ją užaugintą be antibiotikų.
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, vištiena sudaro 40 proc. visų šviežios mėsos pardavimų prekybos tinklo parduotuvėse, o po rekordinių 2023 m., augimas stebimas ir šiemet.
„Pirmąjį šių metų pusmetį pardavėme 6 proc. daugiau vištienos nei tokiu pačiu periodu pernai. Stebėdami vis augančią paklausą, nuolat stengiamės garantuoti pirkėjams aukščiausią kokybę ir galimybę kiekvieną savaitę ja pasirūpinti pigiau. Kassavaitiniame leidinyje pirkėjai visada ras ypač mažos kainos ar kitų specialių pasiūlymų vištienai bei jos gaminiams“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kuo ypatinga užauginta be antibiotikų vištiena?
„Maximos“ atstovės teigimu, pirkėjai vis labiau pamėgsta ir prekybos tinklo privataus prekės ženklo „Well Done“ lietuvišką vištieną, kurios asortimentą papildė naujiena – be antibiotikų užaugintų vištų gaminiai: viščiukų broilerių vidinė filė, šlaunelių mėsa, blauzdelės bei kiti gaminiai.
„Ant pakuotės esantis žymėjimas „užauginta be antibiotikų“ pirkėjui nurodo, kad augant broileriams jiems buvo suteiktos geros sąlygos, lesinti kokybišku, subalansuotu lesalu ir viso auginimo metu nesirgo. Be to, šie „Well Done“ vištienos gaminiai yra papildomai ištirti nepriklausomoje akredituotoje tarptautinėje laboratorijoje „J. S. Hamilton“.
Papildomai patikrinta prekė užtikrina dvigubus kokybės tikrinimo procesus – ženklu „J. S. Hamilton patikrinta kokybė“ pažymėtos maisto prekės buvo papildomai ištirtos ir atitinka visus Europos Sąjungoje bei Lietuvoje galiojančius maisto saugos ir kokybės kriterijus, kurie yra taikomi konkrečiai prekių grupei.
Tokį ženklą tinklo pirkėjai jau nuo balandžio mėnesio galėjo pastebėti ant daugelio kitų „Well Done“ šviežios mėsos pakuočių“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Už vištienos kokybę atsakingi ir pirkėjai
Prekybos tinklo duomenimis, paklausa vištienai neblėsta visus metus. „Vištiena puikiai tinka ir įprastiems pietums, ir šventiškai iškylai gryname ore, ypač tada, kai vis dar džiugina šiluma. Visgi ji kaip ir kiti švieži gaminiai yra jautri temperatūrai, tad norint išlaikyti paukštienos kokybę, svarbu nepamiršti kelių taisyklių“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalinasi prekybos tinklo kulinarijos meistrų patarimais, kaip tinkamai pasirūpinti šviežios vištienos kokybe už parduotuvės ribų.
Pasak jų, visų pirma, patariama nepamiršti tinkamai įvertinti gaminio pakuotės, kuri turi būti nepažeista. „Svarbu atkreipti dėmesį ir į paukštienos spalvą – tinkama vartoti vištiena turi būti rausva. Esant šiltiems orams, patartina įsigytą vištieną kuo greičiau transportuoti namo, o vykstant į iškylą gamtoje – laikyti šaltkrepšyje ar specialiame maišelyje su folija“, – dalijasi kulinarijos meistrų patarimu I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Kaip namuose tinkamai laikyti vištieną, kad ši nesugestų?
Pasak prekybos tinklo atstovų, į namus iš parduotuvės pargabenta vištiena turėtų būti nedelsiant padedama į šaldytuvą, kurio temperatūra neviršija 4 laipsnių. Vištiena nuo kiaulienos ar jautienos išsiskiria tuo, kad jai reikalinga žemesnė laikymo temperatūra, taip užkertant kelią šilumą mėgstančių bakterijų dauginimuisi.
„Galiausiai, vištieną būtina laikyti sandariai, o ją atidarius reikėtų suvartoti per 24 valandas. Nors vištienos galiojimo laikas dažniausiai yra ilgesnis, gamintojai ant pakuotės jį nurodo maksimaliai sutrumpintą norėdami būti tikri, kad vartojimo metu paukštiena bus aukščiausios kokybės“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.