Gali pasirodyti neįprasta, tačiau šalta kava nėra naujai atsiradęs gėrimas – jo gamybos šaknys siekia net 19 amžių. Šį gėrimą Mazagrano mūšio metu išrado prancūzai, kai buvo kovojama saulės kaitinamame Alžyre. Tokia šalta kava, kokią geriame dabar, pakitusi nuo prieš du amžius gerto šalto, saldaus gėrimo – dabar ji masina skonių ir gamybos būdų įvairove.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors šalta kava ir atgaivina per karščius, vis dėlto, reikėtų prie kiekvieno puodelio išgerti stiklinę vandens. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad atšilus orams vartojimui paruoštų šaltų kavos gėrimų ar jų ingredientų pardavimai kasmet auga, o namie jų galima pasigaminti pigiau.
Įsitikinimai apie kavą ir sveikatai palankus vartojimas
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į kavos vartojimo ypatumus, paneigiančius įsitikinimą, kad kava – sveikatai nepalankus gėrimas. „Yra labai nedaug maisto gaminių, kurie galėtų pasigirti tokia ilga vartojimo istorija žmonijoje kaip kava. Vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas vartojimui gėrimas“, – teigia gydytoja.
Taip pat dietologė pažymi, kad viskas priklauso nuo suvartojamo kiekio: žmogui patariama neviršyti maždaug 2–3 espreso puodelių kofeino kiekio per dieną. „Toks kavos kiekis turi daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos. Be to, svarbu atsižvelgti ir į kavos paruošimą: jeigu kava nefiltruota, joje yra diterpenų, kurie gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą“, – pasakoja gydytoja.
Be to, specialistė atkreipia dėmesį į dar vieną kavą supantį mitą: „Nors vyrauja manymas, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų tai ne visai tiesa, nes 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Tiesa, viršyti šio kiekio nepatartina. Ir, žinoma, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti bei gerti kavos papildomai. Tačiau jei kraujo spaudimas valdomas, saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas.“
Gydytoja dietologė priduria, kad kava pasižymi tonizuojančiu poveikiu, kurį sukelia kofeinas, todėl nepatariama jos gerti vaikams iki 16 metų, besilaukiančioms moterims bei žindyvėms. Nereiktų kavos vartoti ir antroje dienos pusėje, jeigu vargina nemiga. Taip pat, jei per parą išgeriamas didesnis nei siūlomas kavos kiekis, kofeino bus gaunama per daug, o tai – sveikatai nepalanku.
Šaltos kavos populiarumas Lietuvoje
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, vasarą populiarių vartojimui paruoštų šaltų kavos gėrimų pardavimai kasmet auga. Specialistė pažymi, kad paruoštos šaltos kavos – puiki galimybė sutaupyti bendrą apsipirkimo laiką, nes nereikia dėl gėrimo specialiai užsukti į kavinę ir laukti eilėje.
Taip pat E. Krasauskienė priduria: „Renkantis vartojimui paruoštus šaltus kavos gėrimus privalumu tampa ir plačios pasirinkimo galimybės. Kavos mylėtojai gali paragauti gerai žinomų tarptautinių prekinių ženklų gėrimų, pavyzdžiui, „Starbucks“, „Movenpick“ ar „Hochwald“ prekės ženklo latė ar frapučino kavas, taip pat karamelinį makiato ir kitais būdais paruoštus šaltus kavos gėrimus.“ Šiuo metu, pasak ekspertės, ypač populiarėja šaltos kavos su augaliniais gėrimais, tinkamais veganams.
Šaltos kavos gaminimas namuose
Šaltos kavos gėrimus nesunku pasigaminti namuose patiems. Tam nebūtinai prireiks specialios įrangos. Anot prekybos tinklo ekspertės, norint pigiau namie paruošti šaltus kavos gėrimus, rekomenduojama pirmiausia pasidaryti kiek stipresnę nei įprasta kavą – naudoti mažiau vandens jos plikymui.
„Namuose gaminamiems pigesniems šaltiems kavos gėrimams naudokite tokias kavos pupeles ar maltą kavą, kokią mėgstate gerti įprastai. Ją paruoškite sau įprastu būdu ir nukoškite, kad neliktų kavos granulių. Jei norite, kad kavos gėrimas atgaivintų karštą vasaros dieną, rekomenduočiau jį gardinti nesaldžiais ingredientais, pavyzdžiui, braškių sultimis, mėtomis ar apelsino skiltele“, – pataria E. Krasauskienė ir priduria, kad priedai, kuriais gardinami šalti kavos kokteiliai – vis įvairesni, žmonės eksperimentuoja ir su neįprastais ingredientais, pavyzdžiui, net avokadais.
Išbandykite savo skonių receptorius su šiuo Indonezijoje populiariu šaltos kavos gėrimu, į kurio gamybą įeina avokadas.
Šaltos kavos gėrimui reikės:
½ prinokusio avokado;
1 puodelio stiprios kavos, atvėsintos;
¼ puodelio saldinto sutirštinto pieno;
½ puodelio šalto pieno;
2 šaukštelių vanilės ekstrakto;
2 puodelių ledo kubelių.
Gaminimo eiga:
-
Viską, išskyrus ledą, sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite mišinį.
-
Ledo kubelius padalykite į dvi atšaldytas stiklines.
-
Į kiekvieną stiklinę supilkite po pusę trinto kavos mišinio.