Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Arbata padės atsipalaiduoti ir numalšinti troškulį

www.alkas.lt
2024-05-26 11:55:00
0
Arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Arbata – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje, įvairiose apklausose nusileidžiantis tik vandeniui. Prie jo populiarumo prisideda ir žmonių geriamų arbatų gausa – vieni mėgsta kofeino pripildytą juodąją arbatą, kiti mėgaujasi atpalaiduojančiu žalios arbatos puodeliu, o treti geria egzotiškąja mačią.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo arbatos rūšies, ji turi teigiamų antioksidacinių savybių. Tad kaip namuose pasigaminti atgaivinsiančios arbatos puodelį ir kokia rūšis labiausiai padės numalšinti troškulį – patarimais dalijasi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Antioksidantų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad renkantis arbatą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek ji turi kofeino. Nuo to priklauso ir arbatos gėrimo laikas – pavyzdžiui, žalią arbatą rekomenduojama gerti rytais, o žolelių – vakarais.

„Žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikatai palankaus gėrimo. Jos polifenoliai, tarp kurių ir svarbus epigalokatechingalatas, yra tos medžiagos, kurios saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir prisideda prie lėtinio uždegimo mažinimo. Antioksidantų veikimas tyrimuose stebėtas po 40 min išgėrus 400 ml žaliosios arbatos, o pikas pasiekiamas, po valandos. Žalioji arbata gausi ir kofeinu.

Vidutiniškai 240 ml puodelyje žaliosios arbatos yra apie 25–30 mg kofeino. Ji suteikia švelnų energijos pakilimą be intensyvaus stimuliavimo, susijusio su didesnio kofeino kiekio gėrimais. Tuo tarpu juodoji arbata, nors gaminama iš tų pačių arbatmedžio lapų, dėl kitokios gamybos technologijos pasižymi intensyvesniu skoniu, o kofeino kiekis joje taip pat didesnis. 240 ml puodelyje juodosios arbatos paprastai būna apie 40–70 mg kofeino. Tikslus kiekis gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip virimo laikas ar arbatos lapelių dydis“, – skirtumą įvardija gydytoja.

Mačia arbata suteiks energijos

Norintiems kiek žvaliau pradėti dieną, specialistė rekomenduoja išbandyti japonišką mačia arbatą. „Grame mačia arbatos miltelių yra apie 19–44 miligramai kofeino, kai tuo tarpu kavos pupelių grame – 10–12 miligramų. To nevertėtų pamiršti ir mačia arbatą dienos metu skanauti saikingiau nei kavą. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad vienam kavos puodeliui pasidaryti prireikia daugiau kavos nei mačios miltelių arbatos puodeliui, todėl suvartojamo kofeino kiekis gali išlikti panašus. Mača arbata nuo kitų arbatžolių arbatų skiriasi tuo, jog suvartojamas ne tik arbatžolių nuoviras, bet ir patys arbatos lapeliai, o tai suteikia papildomų naudų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

E. Gavelienė teigia, kad siekiantys vakare atsipūsti nuo dienoos darbų, turėtų rinktis žolelių arba baltąją arbatą, kuri savyje turi mažiau kofeino. „Baltoji arbata apdorojama minimaliai, šios arbatos skonis subtilus, o kofeino kiekis – mažesnis, lyginant su juodąja arbata. Vidutiniškai 240 ml puodelyje baltosios arbatos yra apie 15-30 mg kofeino. Ulongo arbata pagal oksidaciją yra tarp žaliosios ir juodosios arbatos, mat jos lapai yra iš dalies fermentuoti. Joje yra vidutinis kofeino kiekis – maždaug 30-50 mg tokios pačios talpos puodelyje. Bendrai ulongo arbata pasižymi įvairiu skoniu – nuo gėlių iki vaisių, priklausomai nuo konkrečios arbatos rūšies“, – teigia dietologė.

Pasigaminti šaltą arbatą visai nesudėtinga

Atšilus orams įprastą arbatą geriame kiek rečiau, dažniau renkamės įvarius šaltus gėrimus. Tačiau, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šaltą arbatą pasigaminti nėra sudėtinga, o tinkamai paruošta, ji gali atgaivinti ir suteikti jėgų karštą dieną.

„Gaminti šaltą arbatą galime dvejais būdais. Pirmasis apima šaltos arbatos ilgą brandinimo procesą šaldytuve, užpylus šaltu vandeniu. Toks jos gaminimas užtrunka nuo 6 iki 12 valandų. Šio proceso metu arbata iš pakelio arba žolelių išskiria ypatingą, sodrų skonį. Kitas būdas – gaminti arbatą įprastu būdu, užpylus ją karštu vandeniu. Vėliau, po 3-5 žoleles ar arbatos pakelį iš puodelio derėtų išimti ir leisti arbatai atvėsti iki kambario temperatūros. Kiek vėliau – perpilti į specialų plastikinį indelį ir perkelti į šaldytuvą 1 arba 2 valandoms, kol ji visiškai atšals“, – pažymi specialistė.

Šalta žalioji arbata su citrina

Jums reikės: 

Žalios arbatos pagal skonį ir mėgstamą stiprumą;

Vandens pasirinktam puodeliui ar indui užpildyti;

1 citrinos;

Keleto šviežių mėtos lapelių;

Medaus pagal skonį; 

Kaip gaminti:

  1. Sudėkite arbatą į puodelį ar arbatinį, užpilkite ją karštu vandeniu ir palaikykite 1-3 minutes.

  2. Išimkite pakelį ar arbatos lapelius iš puodelio ar arbatinio ir įdėkite į jį šviežius mėtos lapelius.

  3. Leiskite arbatai atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

  4. Kai arbata jau pilnai atvės, išspauskite citrinos sultis bei įdėkite medaus bei gerai išmaišykite.

Raudonoji arbata su braškėmis

Jums reikės:

2 raudonosios arbatos pakelių

340 g. braškių;

1,5 litro vandens;

šaukšto citrinų sulčių;

100 g. cukraus.

Ąsočio ir ledukų jam užpildyti.

Kaip gaminti: 

  1. Įdėkite du raudonosios arbatos pakelius į puodelius ir užpilkite juos karštu vandeniu. Arbatą palaikykite 5-10 minučių.

  2. Įdėkite braškes į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite ją į ąsotį su ledukais.

  3. Įdėkite cukrų į raudonąją arbatą ir gerai išmaišykite.

  4. Į ąsotį su ledu ir braškėmis įpilkite arbatą bei dar 4 puodelius šalto vandens. Viską gerai išmaišykite.

Šalta japoniškoji mačia arbata su pienu

Jums reikės: 

Dviejų šauktų mačia arbatos miltelių;

2 šaukštų karšto vandens;

1 puodelio šilto vandens;

Ledo kubelių;

Pieno pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Į matavimo puodelį arba dubenėlį suberkite mačia miltelius. Supilkite 1-2 valgomuosius šaukštus karšto vandens ir plakite, kol mačia visiškai susimaišys su vandeniu. Turėtų susidaryti beveik vientisa masė.

  2. Supilkite likusį 1 puodelį vandens ir išmaišykite. Arbatą perkelkite į šaldytuvą arba šaldiklį 15 minučių, kad atšaltų.

  3. Pripilkite dvi stiklines ledo ir įpilkite pasirinkto pieno, kad užpildytumėte du trečdalius stiklinės. Galiausiai supilkite atšaldytą mačia ir išmaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Arbata: legendos, rūšys ir desertai
  2. Rudenį sustiprinti imunitetą padės svogūnai
  3. Jaustis žvaliau padės ne tik kava
  4. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  5. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  6. Skirtingos ryžių rūšys – skirtingos savybės
  7. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  8. Kriaušės padovanos aibę vitaminų
  9. Ankstyvas pavasaris – raudonųjų apelsinų metas
  10. Mėsą kartais verta pakeisti avinžirniais
  11. Salierai – prieš įvairius negalavimus
  12. Mamų virta sriuba nukels į vaikystę
  13. Porai: žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė
  14. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  15. Kaip nepasimesti tarp makaronų formų?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Jonas, Grasilda ir Vytautas Šliūpai
Architektūra

Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

2025 08 20
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip senąsias kultūros šaknis pristatyti taip, kad jos kalbėtų šiandienos žmogui?
  • Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
  • Kauno IX forto muziejuje atidaroma paroda „Lietuvos partizanų batuose…“
  • Kūrybiškiausia vasaros diena Kintuose: nuo lietuviškos dokumentikos, iki prieš šimtmečius parašytos muzikos interpretacijų 

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Kava, cukrus, pienas,

Vasarą atraskite šaltai „užplikytą“ kavą

2025 07 06
arbata su citrina | pixabay.org nuotr.

Kaitros dienoms – naminiai gaivinantys gėrimai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Gėrimai

Už saldintus gėrimus nuo kitų metų teks mokėti brangiau

2025 06 17
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Gėrimai

Seimas linkęs kelti akcizus saldiesiems gėrimams

2025 06 13
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Navigacija | bite.lt nuotr.

Keliaujantiems automobiliu „Google Maps“ siūlys sutaupyti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai