Penktadienis, 13 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Žagarėlius galima paruošti sveikiau

www.alkas.lt
2024-03-24 18:45:00
0
Žagarėliai | iki.lt nuotr.

Žagarėliai | iki.lt nuotr.

Traškūs iš išorės, drėgni ir purūs viduje – žagarėliai daug kam siejasi su pačiu tikriausiu vaikystės skoniu. Šis skanėstas niekada nenusibos, tačiau tobulus žagarėlius galima paruošti ir kiek sveikiau: nereikės net virti aliejuje, o jų tešlą praturtinsite lietuvišku lobiu – varške. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad varškę į savo mitybą dažnai įtraukia ne tik norintys maitintis sveikiau, bet ir nenorintys išlaidauti.

„Siekiant ir sutaupyti, ir vis tiek pasirūpinti skaniais patiekalais, viena iš pasiteisinančių strategijų – atsigręžimas į tradicinius lietuviškus ingredientus, kurie yra labai universalūs. Pavyzdžiui, iš paprasčiausios pigios varškės galima prigalvoti aibę patiekalų – tiek užkandžių, tiek sočių pagrindinių patiekalų, tiek ir desertų. Ne be reikalo ji yra vienas populiariausių pieno gaminių parduotuvėse – ji mėgstama ir kasdieniame meniu, jos pardavimai taip pat ūgteli besirengiant šventėms“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.

Ar varškę galima užšaldyti? Nepadarykite klaidos, ir atitirpusi ji išliks drėgna bei skani

Lietuvių pasirinkimas ieškant varškės nesikeičia jau daug metų. Pasak G. Kitovės, populiariausia yra pusriebė, 9 proc. riebumo, varškė. Mažiau renkasi liesą (0,5 proc.) varškę, o rečiausiai – 15 proc. riebumo, nors ir ši turi savą pirkėją.

„Kadangi varškė dažnam yra kasdienio pirkinių krepšelio dalis, matome, kad pirkėjai pirmiausiai vertina kainą, nėra itin prisirišę prie konkrečių prekių ženklų. Taip pat renkantis ne tik varškę, bet ir kitus tradicinius pieno produktus, pirmenybę mūsų pirkėjai teikia lietuviškai produkcijai. Tai, kad varškės kilmės šalis yra Lietuva, daugeliui yra didelis privalumas“, – sako G. Kitovė.

Dar vienas varškės pliusas – ją galima ir užšaldyti. Tad per akcijas jos įsigijus daugiau, nereikės būtinai kiekvieną dieną gaminti varškinius patiekalus. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, užšaldytos varškės nei maistinės, nei skoninės savybės stipriai nepasikeičia. Tiesa, jeigu į šaldiklį ją dėsite tinkamai.

„Jei varškė per ilgai nelaikoma šaldiklyje, jos skonis ir konsistencija neturėtų labai pasikeisti. Žinoma, jeigu į bet kokius pokyčius reaguojate labai jautriai, tuomet atšildytą varškę naudokite karštiems patiekalams ruošti. Pavyzdžiui, koldūnų, cepelinų įdarams, apkepams. Permaltą ją taip pat galite naudoti sūrio pyragui gaminti. Po terminio apdorojimo bet kokie skonio ir konsistencijos pokyčiai bus beveik nepastebimi“, – aiškina G. Urbonavičiūtė.

Esminė taisyklė, kurią reikia prisiminti šaldant varškę: į šaldiklį dėti tik šviežią gaminį. Tai svarbu dėl to, kad atšildyta varškė, kaip ir dauguma kitų gaminių, greičiau genda. Dėl to užšaldyti varškę, kuri kelias dienas gulėjo atidarytoje pakuotėje šaldytuve, nėra gera idėja – geriau ją sunaudoti iškart. Be to, kulinarijos technologė primena ir kelis kitus dalykus, kurių nederėtų pamiršti:

  • Uždarykite. Galima naudoti kruopščiai išplautą maisto laikymo dėžutę arba sandariai užspaudžiamą maišelį;

  • Laikykite trumpai. Nepalikite varškės šaldiklyje ilgiems mėnesiams, nes ji gali sugesti. Laikoma, kad varškę galima šaldyti ne ilgiau kaip apie du mėnesius. Tad, pavyzdžiui, jeigu per Velykas ketinate gaminti varškinių patiekalų, dabar į šaldiklį įdėta varškė iki šventės tikrai išstovės.

  • Atšaldykite. Į šaldiklį turėtų keliauti produktas, kuris buvo laikomas šaldytuve. Nešaldykite iki kambario temperatūros atšildytos varškės.

  • Netrupinkite. Susmulkinta varškė greičiau praranda drėgmę, taigi ir tekstūrines savybes bei skonį.

  • Atšildykite palengva. Atėjus metui ją panaudoti, geriausia varškę išimti iš šaldiklio ir kelioms valandoms įdėti į šaldytuvą. Nepamirškite jos įdėti į dubenį, nes tirpdama ji „atiduos“ vandens. Venkite atitirpinti šiltame vandenyje – varškė greitai praras konsistenciją ir skonį.

Ne tik skanūs, bet ir sveikesni žagarėliai – orkaitėje

Lengvai cukrine pudra apibarstyti purūs žagarėliai – malonumas, kuriam sunku atsispirti. Visgi, dažnas kaip nemažą minusą įvardys tai, kad jiems ruošti reikia daug aliejaus. Žagarėlius virti prie karštų riebalų puodo nėra pati smagiausia užduotis, o ištraukti iš aliejaus gardėsiai būna pakankamai kaloringi.

„Gera žinia ta, kad siekiant sumažinti riebalų kiekį savo racione, nebūtina visiškai atsisakyti tokio saldumyno kaip žagarėliai. Šiek tiek pakoregavus tradicinį receptą, jie bus minkšti, purūs, tačiau neprisigėrę riebalų. O ir gamyba truks ne taip ilgai, nes visą partiją žagarėlių galima iškepti orkaitėje“, – sako „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Jis siūlo į įprastą tešlą įdėti ir varškės. Tai kepiniams suteiks daugiau drėgmės, minkštumo, taip pat praturtins skoniu ir naudingomis varškėje esančiomis medžiagomis.

Reikės: 300 g kvietinių miltų, 250 g varškės, 2 kiaušinių, ½ šaukštelio sodos, 1/3 puodelio cukraus, šiek tiek vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto (nebūtina), cukraus pudros pabarstymui.

Gaminame:

  1. Varškę labai gerai sutrinkite, o jei turite – panaudokite malimo mašinėlę. Turi gautis vientisa masė su kuo mažiau gumuliukų.

  2. Į varškę suberkite miltus, sodą, kiaušinius, cukrų, jeigu naudojate – ir vanilės ekstraktą arba vanilinį cukrų, viską išmaišykite. Jeigu tešla labai skysta, įdėkite daugiau miltų. Išminkykite tešlą iki vientisos masės ir palikite 15–30 minučių pastovėti.

  3. Tuomet tešlą iškočiokite iki maždaug 0,5 cm storio. Supjaustykite stačiakampiais, perpjaukite per vidurį ir perkiškite vieną galą per pjūvį.

  4. Žagarėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 160 °C temperatūros orkaitėje po 10 minučių iš kiekvienos pusės.

  5. Iškeptus apibarstykite cukraus pudra.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  2. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  3. Ką paruošti iš šprotų? Pažvelkite į estus
  4. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  5. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios
  6. Moksleiviai maitinami sveikiau
  7. Įpratinti vaiką maitintis sveikiau nesudėtinga – 5 patarimai
  8. Sveiką mitybą ir saldumynus galima suderinti
  9. Rauginti galima ne tik daržoves
  10. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  11. Razinų galima pasigaminti ir namuose
  12. Apsinuodyti galima ir nenuodingais grybais
  13. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  14. Atlikti gyvenimo trukmės testą galima ir Lietuvoje
  15. Sergant šia liga, mirti galima net suvalgius obuolį ar morką

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Kruvinas pasveikinimas
    Ukrainos balsas

    JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai

    2025 06 13
    Rimantas Šadžius ir Gintautas Paluckas
    Lietuvoje

    Seimas spręs dėl PVM lengvatų pokyčių

    2025 06 12
    Seimas
    Lietuvoje

    Seimas svarsto saugumo įnašo įteisinimą

    2025 06 12
    Pinigai
    Lietuvoje

    Po svarstymo pritarta siūlymui didinti pelno mokestį

    2025 06 12
    Vaistinė, vaistai | sam.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Kompensuojamųjų vaistų kainynas: daugės vaistų, mažės kainos

    2025 06 12
    Laurynas Kasčiūnas
    Lietuvoje

    Prokuratūros prašoma ištirti L. Kasčiūno veiksmus

    2025 06 12
    Žuvininkystė
    Lietuvoje

    Seimas pritarė naujam Žuvininkystės įstatymui

    2025 06 12
    Prezidentas lankosi Vietname
    Lietuvoje

    Prezidentas susitiko su aukščiausiais Vietnamo vadovais

    2025 06 12

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • +++ apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
    • Nikolajus Azarovas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
    • +++ apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
    • +++ apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
    • Seimas spręs dėl PVM lengvatų pokyčių
    • Seimas svarsto saugumo įnašo įteisinimą
    • Po svarstymo pritarta siūlymui didinti pelno mokestį

    Kiti Straipsniai

    Vaistinė, vaistai | sam.lt nuotr.

    Kompensuojamųjų vaistų kainynas: daugės vaistų, mažės kainos

    2025 06 12
    Saulė

    Vyresnio amžiaus žmonėms – apie karščio pavojų

    2025 06 11
    Piniginė, pinigai

    Seimas ėmėsi sveikatos priemokų

    2025 06 10
    Baidarės | pixabay.com nuotr.

    Kodėl sportas lauke yra toks naudingas sveikatai?

    2025 06 09
    Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

    Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

    2025 06 08
    Kepsninė

    Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

    2025 06 07
    Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

    Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

    2025 06 07
    Kosmetika

    Vitaminas A kosmetikoje bus ribojamas griežčiau

    2025 06 07
    Šuo, spanielis | pixabay.com nuotr

    Dauguma žmonėms skirtų vaistų sukelia pavojų gyvūnams

    2025 06 07
    Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

    Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

    2025 06 06

    Skaitytojų nuomonės:

    • +++ apie JAV sveikinimas agresoriui – spjūvis Ukrainai
    • Nikolajus Azarovas apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
    • +++ apie A. Navys: Taika Lietuvoje – regimybė Rusijos hibridinių veiksmų akivaizdoje
    • +++ apie Z. Vaišvila. Patriotizmą reikia ne vaidinti, patriotu reikia būti
    • +++ apie G. Jakavonis. Kodėl Lietuvoje reikalingi priešlaikiniai rinkimai
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Seimas po pateikimo pasisakė už valstybės pripažinimo suteikimą Senovės baltų religinei bendrijai „Romuva“ | Alkas.lt, V. Daraškevičiaus nuotr.

    Romuva kviečia aptarti religijos laisvę

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai