Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Salierai – prieš įvairius negalavimus

www.alkas.lt
2024-03-23 17:08:00
0
Salierai | pixabay.com, Dietmaha nuotr.

Salierai | pixabay.com, Dietmaha nuotr.

Yra kelios salierų dalys, naudojamos kulinarijoje: tai – jų šaknys, lapai bei dažniausiai valgomi – stiebai. Pastarųjų salierų dalių paprastai randama maisto prekių parduotuvėse, nors jų šaknų taip pat neretai galima sutikti Europos virtuvės patiekaluose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad bendrai salierai dėl savo maistinių savybių gali padėti palaikyti tinkamą kaulų bei imuninės sistemos būklę, o juose esantis kalis gerina širdies sveikatą. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog salierai – išties ilgai išliekanti daržovė, jeigu yra tinkamai laikoma namų sąlygomis.

Sveiki kaulai, širdis ir virškinimas valgant salierus

Salierai seniai naudojami tradicinėje medicinoje: senovės civilizacijos juos naudojo įvairiems negalavimams, įskaitant artritą, uždegimus ir virškinimo problemas, gydyti. Šiandien salierai ir jų sėklos vis dar vartojami vaistažolių medicinoje dėl jų galimo teigiamo poveikio sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad norint pagerinti savo bendrą sveikatą, salierus galima tiesiog įtraukti į kasdienę mitybą: tai teigiamai atsilieps širdies, kaulų, virškinimo bei kitų kūno sistemų veiklai.

„Maistine prasme salierai yra vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose ypač daug vitamino K, kuris atlieka svarbų vaidmenį kaulų sveikatai ir kraujo krešėjimui, ir vitamino C – antioksidanto, kuris palaiko imuninės sistemos veiklą ir kolageno sintezę. Be to, salieruose yra nemažai kalio – mineralo, būtino kraujospūdžiui reguliuoti ir širdies sveikatai palaikyti. Taip pat salieruose esančios skaidulinės medžiagos gerina virškinimo trakto sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Gali padėti užkirsti kelią uždegiminiams ir lėtinių ligų procesams

Vis dėlto, ji perspėja, kad kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija salierams, kuri gali sukelti įvairių požymių – nuo lengvo niežulio ar patinimo iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo ar anafilaksijos. Tačiau gydytojos dietologės teigimu, žmonės, neturintys tokio sutrikimo, turėtų įtraukti salierus į kasdienę mitybą, mat tai gali apsaugoti nuo uždegiminių ir lėtinių ligų procesų.

„Salieruose yra ne tik maistinių medžiagų, bet ir fitonutrientų, tokių kaip apigeninas ir liuteolinas, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Šie junginiai gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys ir neurodegeneraciniai sutrikimai, riziką. Galimas salierų poveikis sveikatai apima ir jų gebėjimą mažinti kraujospūdį bei gerinti cholesterolio kiekį kraujyje. Salierų įtraukimas į subalansuotą mitybą gali būti paprastas, bet veiksmingas būdas pagerinti bendrą sveikatą ir savijautą“, – sako dr. E. Gavelienė.

Salierai – prancūziškos virtuvės dalis

Salierai yra universali daržovė, kurią galima naudoti daugelyje kulinarinių patiekalų, suteikiant jiems papildomo skonio, tekstūros ir maistingumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš populiarių salierų panaudojimo būdų – naudoti juos kaip bene pagrindinę sudedamąją dalį sultiniams, sriuboms ir troškiniams gaminti.

„Susmulkintas salieras kartu su svogūnais ir morkomis sudaro klasikinį prancūzišką derinį, vadinamą „mirepoix“, kuris yra daugelio pikantiškų patiekalų pagrindas. Paprasčiausiai pakepinus supjaustytą salierą alyvuogių aliejuje arba svieste prieš dedant kitus ingredientus, galima sustiprinti tokių patiekalų kaip rizoto, makaronų padažai ir troškiniai skonį. Be to, salierų lapus galima naudoti kaip garnyrą arba supjaustyti ir dėti į salotas, kad jos būtų gaivios ir spalvingos“, – pataria O. Suchočeva.

Kokia yra salierų ilgo išlaikymo paslaptis?

Ekspertė atkreipia dėmesį, jog įsigijus didesnį kiekį salierų pigiau ir norint ilgai išlaikyti jų šviežumą, svarbiausia – išvengti daržovės dehidratacijos. Tad vienas iš būdų tai padaryti – prieš dedant salierus į šaldytuvą, sandariai suvynioti juos į aliuminio foliją.

„Tai padeda sukurti apsauginį barjerą, kuris sulėtina drėgmės praradimą ir išlaiko salierus traškius. Taip pat salierus galite laikyti sandariame inde, išklotame popieriniais rankšluosčiais, kurie sugeria drėgmės perteklių. Šis būdas užtikrina tinkamą oro srautą ir neleidžia salierams tapti per drėgniems, nes tai gali lemti gedimą. Taip pat laikykite juos šaldytuvo daržovių stalčiuje. Be to, jei salierų viršūnės turi lapus, juos pašalinkite, nes jie greičiau nuvysta“, – patari O. Suchočeva.

Salotos su vištiena ir salierais

Salotoms reikės:

1 kg vištienos krūtinėlės;

50 g pjaustytų migdolų;

220 g majonezo;

1 v. š. Dižono garstyčių;

150 g raudonųjų vynuogių;

2 vnt. salierų stiebų;

3 vnt. svogūno laiškų;

2 v. š. smulkiai supjaustytų petražolių;

3 v. š. citrinos sulčių;

Pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų;

Šiek tiek aguonų sėklų.

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos krūtinėlę sudėkite į platų puodą arba keptuvę ir užpilkite maždaug centimetru šalto vandens. Į vandenį įberkite druskos. Pasirinktinai galite pridėti pasirinktų kvapiųjų prieskonių.

  2. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol vanduo lengvai užvirs. Tada vėl sumažinkite kaitrą iki silpnos ir uždenkite keptuvę. Leiskite vištienai troškintis 8-12 minučių. Išimkite vištieną ir leiskite jai kelias minutes pailsėti. Tada atvėsinkite šaldytuve.

  3. Atvėsusią vištieną perkelkite ant pjaustymo lentos ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

  4. Supjaustykite salierą, svogūno laiškus, vynuoges ir petražoles. Sudėkite šiuos ingredientus į dubenį kartu su majonezu, Dižono garstyčiomis ir citrinos sultimis. Pagardinkite aguonų sėklomis, druska ir pipirais, viską sumaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Salierai: visokeriopa nauda sveikatai
  2. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  3. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  4. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  5. Po sočių švenčių – lengva sriuba
  6. Pupelės – širdies ir virškinimo pagalbininkės
  7. Maistas svarbus prieš, per ir po žygio
  8. Ugniažolė – ginklas prieš vėžį, augantis patvorėje
  9. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  10. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  11. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  12. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  13. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  14. Ankstyvas pavasaris – raudonųjų apelsinų metas
  15. Mėsą kartais verta pakeisti avinžirniais

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Prasidedant maudyniu metui – ugniagesių įspėjimai

2025 06 06
Tiltas
Lietuvoje

Pradedami pasienio su Lenkija kelio atnaujinimo darbai

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dvigubi pasiekimai: gabiausi Kauno mokiniai pagerbti šventėje
  • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis
  • Žinovai įvardijo pagrindines motociklininkų avarijų priežastis
  • Kodėl vienus uodai puola labiau nei kitus?

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Augant vaikui svarbu stebėti ne tik ūgį ir svorį

2025 06 07
Kosmetika

Vitaminas A kosmetikoje bus ribojamas griežčiau

2025 06 07
Šuo, spanielis | pixabay.com nuotr

Dauguma žmonėms skirtų vaistų sukelia pavojų gyvūnams

2025 06 07
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Piniginė, pinigai | pixabay.com, Analogicus nuotr.

Dėl sveikatos „priemokų įstatymo“ – kreipimasis į Seimą

2025 06 04
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • jo apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Teroristinis išpuolis Msakvoje 2024 03 22 d. | Alkas.lt ekrano nuotr.

Kas slypi už teroro akto Maskvoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai