Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?

www.alkas.lt
2024-02-03 06:00:52
0
Mėsa, maistas | zum.lt nuotr.

Mėsos gaminiai | zum.lt nuotr.

Vis populiarėjančios jautienos patrauklumo paslaptis glūdi sultingame jos paprastume ir kartu universalume. Tiek tobulai paruošta žalia gurmaniškame tartare, tiek troškinta jaukiame žiemiškame troškinyje – ji tirps burnoje ir pavergs skoniu, jeigu tinkamai ją išsirinksite ir paruošite. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jautiena tampa dažnu pasirinkamu tiek vasarą grilinant, tiek atvėsus orams, kada ji virsta kepsniais, sultiniais ir troškiniais.

Jautiena vs. buliena

„Pirkėjams ieškant mėsos, daugiausiai jų akys jau daug metų iš eilės krypsta į kiaulieną. Visgi, lietuviai yra sumanūs, mėgsta įvairovę, tad jautiena, veršiena taip pat yra išties mėgstamos. Tai lemia ir gurmaniškų patirčių paieškos, ir didesnis dėmesys sveikatai. Kiek analizuojame pirkėjų įpročius, matome, kad jiems mėsą renkantis ne mažiau nei kaina svarbi ir mėsos kilmė, kokybė. Todėl esame pasirinkę tiekti šviežią jautieną 100 proc. tik iš Lietuvos ūkių“, – sako V. Budrienė.

Ji pažymi, kad sveriamose vitrinose esanti jautiena ypatinga ne tik kilme – iš tiesų ji yra ne mažiau nei 5 dienas brandina buliaus mėsa. Brandinimas pirkėjams suteikia išskirtinį skonį ir padeda mėsoje išsaugoti naudingas medžiagas. Tokia mėsa yra minkštesnė, geresnės tekstūros, ją greičiau paruošti, o patiekalai su ja turi malonesnį aromatą. Be to, ji yra ir lengviau virškinama.

Dėl raudonos mėsos poveikio sveikatai vis dar kyla ginčų, tačiau reikia pripažinti mažų mažiausiai viena – jautiena yra puikus lengvai virškinamų baltymų šaltinis, joje yra tokių organizmui reikalingų mineralinių medžiagų kaip fosforas, cinkas ir geležis, taip pat netrūksta B grupės vitaminų, įskaitant B6 ir B12.

Jautiena laikoma vidutinio kaloringumo mėsa. Be to, daugiau nei pusė šioje mėsoje esančių riebalų yra nesotieji riebalai, kurie teigiamai veikia sveikatą. Jautieną į savo racioną gali drąsiai įtraukti ir dietos besilaikantys, sveikata besirūpinantys žmonės. Žinoma, jeigu savaitės maisto planas yra subalansuotas, o mėsa ruošiama laikantis sveikos mitybos principų, nenaudojant daug kūnui mažiau palankių priedų.

Kaip atpažinti gerą jautieną parduotuvėje

Pirmas žingsnis prieš gaminant burnoje tirpstantį ir sotų jautienos patiekalą – išsirinkti geros kokybės mėsą, kad būtų galima išties mėgautis jos skoniu. „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas pataria atkreipti dėmesį į kelis kriterijus:

Kvapas. Jis daugiausiai pasako apie bet kurios rūšies mėsą. Jautienos kvapas turėtų būti švelnus, be rūgščių natų, kurios gali rodyti, kad mėsa yra pasenusi.

Spalva. Šviežia jautiena turėtų būti nuo raudonos iki tamsiai raudonos spalvos, išmarginta riebalais su baltomis gyslomis („marmuru“). Vakuuminėje pakuotėje supakuota mėsa dėl natūralaus oksidacijos proceso gali būti šiek tiek tamsesnės spalvos, to nereikia baimintis. Tik svarbu vengti nenatūraliai tamsios spalvos jautienos arba mėsos su geltonai rudais riebalais.

Drėgmė. Jautiena turėtų būti elastinga, drėgna ir blizganti. Jautienos šviežumą lengva patikrinti ją paspaudus. Jei ji atrodo sausa, kieta, nepirkite jos – tai vienas iš požymių, kad mėsa gali nebūti šviežiausia, todėl net ir termiškai apdorojus gali likti sprangi.

Kilmė. Elementaru – Lietuvoje augusių galvijų mėsa parduotuvėse bus šviežesnė nei atvežta iš užsienio. Antruoju atveju, prieš pasiekdama mūsų šalį, ji dažnai turi būti užšaldyta, nes kitaip neatlaikytų transportavimo.

Kaina. Mitas, kad akcinės kainos visuomet reiškia, jog mėsos galiojimo laikas eina į pabaigą. Gamintojai dažnai gali turėti produkcijos perteklių, todėl parduotuvėms mėsą parduoda pigiau, dėl to ji palankesne kaina siūloma ir pirkėjams. Perkant ją dar kartą įsitikinkite mėsos šviežumu pagal aukščiau įvardytus kriterijus ir nepamirškite įvertinti kainos už kilogramą – ji geriausiai atskleidžia piniginei palankiausią variantą.

Jautienos dalių gidas

„Ne kiekvienas jautienos gabalas yra vienodas. Ir ne kiekvienas tinka visiems patiekalams. Skirtingos dalys skiriasi savo riebalų kiekiu, vienur mėsa būna minkštesnė, o kitas dalis geriau naudoti patiekalams, kur jautieną ilgiau apdorosite termiškai“, – sako G. Bačkovas.

Kepsniams ir didkepsniams: išpjova, nugarinė, antrekotas. Šios dalys bus minkštos, švelnaus skonio, tad rekomenduojama neapkrauti jų papildomais priedais ir neužgožti. Išpjova bus labai minkšta, su mažiau riebalų. Nugarinė, dėl šone esančios ir kepant daugiau skonio suteikiančios riebalų juostelės, bus išraiškingesnė. Tuo tarpu antrekotas pasižymės charakteringiausiu skoniu iš šių trijų gabalų, nors jis taip pat bus gana švelnus.

Kepsniams tiks ir jautienos kumpis, kuris yra gana universalus: jį galima kepti keptuvėje, ir orkaitėje, ir troškinti. Steikus galima ruošti ir iš mažiau brangių jautienos dalių, jei prieš tai jos marinuojamos, pavyzdžiui, marinate su citrinų sultimis arba jogurtu, kad mėsa suminkštėtų.

Troškiniams: kietesnė priekinės dalies mėsa. Rinkitės mentę – sprandą, pečius, viršutinę šonkaulių dalį. Jai apdoroti geriau skirti daugiau laiko, todėl puikiai tiks virti, troškinti. Guliašui tiks ir koja, šlaunis. Prieš gaminant troškinius, guliašus, rekomenduojama mėsą prieš tai apkepti labai karštuose riebaluose. Tai neleis ištekėti sultims ir išsaugos mėsos sultingumą.

Sriuboms, sultiniams: žiūrėkite į kainą. Šiems patiekalams paprastai pasirenkamos paprastesnės mėsos rūšys, pavyzdžiui, šonkauliukai. Kaulas sriubai suteiks dar daugiau skonio. Kad mėsa išliktų sultinga, geriausia gabalus įdėti į nedidelį kiekį šiek tiek sūdyto vandens, kad mėsos paviršiuje esantys baltymai susigertų į mėsą.

Kepimui orkaitėje: šonkauliukai, kulninė. Čia svarbiausia – kantrybė. Tiek kulninę, tiek šonkauliukus geriausia kepti lėtai, tuomet jie bus gardžiausi, minkštutėliai ir tirps burnoje. Nepamirškite marinato šonkauliukams – tuomet patiekalas virs šedevru. Tuo tarpu iš kulninės galite pasigaminti legendinį itališką troškinį „osso buco“.

Tartarui: aukštos kokybės liesos jautienos gabalų. Dažniausiai naudojama nugarinė arba išpjova, nes šios dalys pasižymi geru švelnumo ir skonio balansu. Labai svarbu tartarui gaminti naudoti šviežią, aukštos kokybės jautieną, nes patiekalas patiekiamas žalias, o jo skonis ir saugumas priklauso nuo mėsos kokybės ir šviežumo.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  2. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  3. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  4. Lietuviška jautiena pasiekė Japoniją
  5. Ar gebate atskirti jausminį ir kūnišką alkį?
  6. Kokią mėsą rinktis?
  7. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  8. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  9. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  10. Kokią duoną rinktis metant svorį?
  11. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  12. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  13. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  14. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  15. Kaip pakelti apetitą mažiesiems?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Lietuvoje

Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos

2025 08 10
Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos
  • Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša
  • 5 klausimai, padėsiantys išsirinkti būstą
  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?

Kiti Straipsniai

Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Vaisiai, persikai

Desertui – ant grotelių kepti vaisiai su ledais

2025 08 02
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)
  • Naivus klausimas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Nauji elektromobiliai nepalieka abejonių dėl to, kas vyraus keliuose

Daiktų nuoma tampa vis paklausesne

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai