Sekmadienis, 20 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams

www.alkas.lt
2023-12-17 17:04:32
0
Pistacijos, riešutai | pixabay.com nuotr.

Pistacijos, riešutai | pixabay.com nuotr.

Nėra abejonių, kad riešutai yra sveikatai palankus bei itin skanus maistas, tačiau parduotuvėse galime rasti daugybę skirtingų jų rūšių ir kiekviena turi savitų savybių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankios mitybos piramidę. Artėjant didžiosioms žiemos šventėms prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog riešutų pardavimai išauga kone dvigubai, o populiariausia riešutų rūšimi išlieka pistacijos. Pistacijos puikiai tiks tiek šventinių kepinių įdarui ar papuošimui, tiek užkandžių skaninimui.

Mažiau kalorijų ir riebalų

Yra viena riešutų rūšis, kuri išsiskiria iš kitų – tai pistacijos. Jos ne tik maistingas užkandis, šventiška kepinių puošmena, bet ir subtilus ingredientas, kuris praturtina mūsų organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis.

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, palyginus su kitais riešutais, pistacijos turi mažiau kalorijų ir riebalų. Šiuos riešutus pelnytai galima vadinti puikiu baltymų, skaidulų ir eilės antioksidantų šaltiniu. Pistacijos turtingos vandenyje tirpiais vitaminais, iš kurių reiktų išskirti Vitaminą B1 – tiaminą, svarbų baltymų apykaitai ir nervų sistemos veiklai, taip pat vitaminą B6 – piridoksiną, kuris būtinas baltymų sintezei, jis prisideda ir prie tolygaus cukraus lygio reguliavimo, būtinas hemoglobino sintezei. Be tokių mineralinių medžiagų bei mikronutrientų kaip fosforas, varis ar manganas, pistacijos yra ir puikus kalio šaltinis, svarbus širdies veiklai.

„Riešutus galima įtraukti į daugybės patiekalų gamybą, pradedant pusryčiais, tęsiant užkandžiais ir užbaigiant pagrindiniais patiekalais ar desertais. Siūloma riešutų dienos norma – 30 gramų. Tai natūralus būdas praturtinti savo mitybą naudingomis medžiagomis. Riešutai naudingi dėl juose esančių mononesočiųjų bei polinesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką. Visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankios mitybos piramidę, todėl kasdien šis masitas turėtų rasti savo vietą valgiaraštyje “, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog nereikėtų pamiršti, kad naudingiausi riešutai – be papildomų priedų, nesūdyti, neprieskoniuoti ir panašiai neapruošti.

Pistacijos – viena populiariausių riešutų rūšių per šventes

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, artėjant žiemos šventėms riešutų pardavimai išauga beveik dvigubai. Žmonės juos mėgsta dėti ne tik į šventinius kepinius, bet ir dovanoti artimiesiems: „Pirkėjams siūlome įvairaus dydžio ir skonių riešutų bei džiovintų vaisių rinkinius, kurie puikiai atstos dovaną keliaujant į svečius per Kalėdas ir papuoš bet kurį šventinį stalą.“

Nors vieni populiariausių riešutų ir po švenčių išlieka pistacijos, taip pat pastebimas didėjantis anakardžių, graikinių riešutų bei migdolų populiarumas. „Šiuo metu savo asortimente turime skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdyno ar migdolų iki egzotiškesnių, pavyzdžiui, makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį ar visą jų mišinį gali pasirinkti pagal savo skonį“, – teigia O. Suchočeva.

Riešutai yra ilgo galiojimo, tačiau komercijos operacijų vadovė priduria, jog norint ilgiau išlaikyti juos šviežius reikėtų laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių gaminių.

Šokolado skanėstai su pistacijų kremu

Desertui reikės:

200 g gliaudytų, nesūdytų pistacijų;

2 valg. š. medaus (arba klevų sirupo);

1/4 arbatinio š. smulkios jūros druskos;

1 valg. š. pistacijų (arba alyvuogių aliejaus);

200 g itin geros kokybės juodojo šokolado.

Gaminimo eiga: 

  1. Šokoladą sulaužykite gabaliukais, dėkite į metalinį dubenėlį ar prikaistuvį ir palaikykite virš garų vonelės, kol ištirps.

  2. Imkite turimą keksiukų kepimo formą ir jos duobutes išklokite keksiukams skirtais popierėliais. Kiekvieno puodelio dugną aptepkite plonu šokolado sluoksniu ir nepamirškite pakreipti, kad pasidengtų visas. Užšaldykite, kol sustings (maždaug 5 minutėms).

  3. Kol šokoladas stingsta, pasigaminkite pistacijų sviestą. Į elektrinį trintuvą berkite beveik visas pistacijas (kelias pasilikite deserto papuošimui) ir sumalkite iki vientisos masės. Sudėkite medų, druską ir aliejų ir viską išmaišykite, kol gausite žalią tirštą masę.

  4. Iš šaldytuvo išimkite atšalusias šokolado formeles ir ant kiekvieno šokoladinio pagrindo dėkite po šaukštelį pistacijų masės. Likusį šokoladą pakaitinkite ir užliekite juos kiekvieną skanėstą, kad uždengtų pistacijų sviestą. Pabarstykite po žiupsnelį smulkintų pistacijų ir druskos.

  5. Pakartokite su likusiais puodeliais. Kai visi puodeliai bus užpildyti, užšaldykite, kol sutvirtės.

  6. Prieš valgymą palaikyti kambario temperatūroje bent pusvalandį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams
  2. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  3. Pistacijos: ir skanios, ir naudingos sveikatai
  4. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  5. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  6. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  7. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  8. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  9. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  10. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  11. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  12. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  13. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  14. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  15. Ikrai – ne tik šventinės vakarienės puošmena

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras
  • Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  • 2 iš 5 vairuotojų yra patyrę žalą dėl prastos kelio dangos

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Algis apie Atidengtas atminimo ženklas žuvusiems Tauro apygardos Vytauto rinktinės partizanams
  • Rimgaudas apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • Rimgaudas apie Nuogas Rusijos caras
  • Budweiser apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Mikabalis apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Stipriai užlaužiama ranka mergaitei | Alkas.lt archyvo nuotr.

K. Stoškus. Ar tikrai „teisėsauga išmoko Klonio gatvės pamokas“? (XIV)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai