Penktadienis, 1 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Šaldytos uogos ir grybai – šventinių patiekalų dalis

www.alkas.lt
2023-11-19 06:00:50
0
Šaldytos uogos | stock.adobe.com nuotr.

Šaldytos uogos | stock.adobe.com nuotr.

Tradiciniai lietuviški šventiniai patiekalai neįsivaizduojami be įvairių rūšių grybų bei uogų.

Nors šviežių vasaros bei rudens gėrybių laikas jau seniai pasibaigė, maisto ruošimui naudojami konservuoti gaminiai.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaldymas – vienas iš geriausiai maistines gaminių savybes išsaugančių bei sveikatai palankių konservavimo būdų.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, ką reikėtų žinoti gaminius prieš šventes atšildant, o Kalėdų stalui siūlo apsipirkti pigiau jau dabar, mat iki gruodžio 18 d. el. parduotuvėje www.rimi.lt taikoma -40 proc. nuolaida šaldytiems gaminiams.

Sveikatai palankiausias maisto konservavimo būdas

Sunku būtų įsivaizduoti lietuvišką Kūčių stalą be spanguolių kisieliaus ar tradicinės silkės su grybų padažu.

Tam mus gelbėja konservuotos vasaros gėrybės – uogos ir grybai.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šaldymas – vienas sveikatai palankiausių maisto konservavimo būdų, išsaugančių daugiausia maistinių medžiagų.

„Kalbant apie vaisius, uogas, daržoves ar grybus, šaldymas yra ypač patariamas konservavimo būdas, kuris gaminiuose išlaiko daug maistinių medžiagų.

O pastaruoju metu ypač palankiai vertinamas greitasis užšaldymas – liofilizacija – kuri padeda išsaugoti pirminę gaminio vertę“, – tikina dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pastebi, jog žiemos šventėms iš šaldytų gaminių svarbiausi išlieka augalinės kilmės gaminiai.

„Šaldytos spanguolės puikiai tiks naminiam kisieliui virti bei įvairiems šventiniams kepiniams, pyragams, keksiukams ir kitiems desertams gardinti.

Sutrintu pavidalu užšaldytos įvairios uogos, supilsčius į ledo kubelius ar suskirsčius porcijomis indeliuose, bus patogios dėti į gėrimus arba tiesiog norint paskaninti vandenį.

Įvairių rūšių uogos puikiai tiks ne tik kaip atskiras patiekalas ar įdaras, bet ir kaip šventinio stalo puošmena.

Tuo tarpu šaldytus grybus galime panaudoti ne tik šaltiems, bet ir karštiems patiekalams gaminti.

Iš jų ruošiami įvairūs pyragaičiai, grybai naudojami kaip tradicinės silkės pagardas, įvairių patiekalų įdaras ar sudėtinė salotų dalis“, – sako dr. E. Gavelienė. 

Šaldyti produktai | stock.adobe.com nuotr.
Šaldyti produktai | stock.adobe.com nuotr.

Pataria atkreipti dėmesį į atšildymą

Pasak parduotuvės komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, nors namuose šaldytos įvairios vasaros bei rudens gėrybės teikia daugiau sentimentų, pastaruoju metu gamintojai vis dažniau atsisako įvairių priedų, išlaikydami šaldytų produktų natūralumą: „Šiuo metu „Rimi“ prekybos centruose galima rasti įvairių rūšių šaldytų daržovių bei vaisių, o prieš šventes jų pardavimai išauga beveik 50 procentų.

Visą mėnesį, iki gruodžio 18 dienos, šaldytus produktus e. parduotuvėje galima įsigyti su -40 proc. nuolaida.“

Tačiau tam, kad pasimėgautume gardžiu spanguolių kisieliumi bei vaikystę primenančiomis bandelėmis su grybų įdaru, verta žinoti, jog šaldytų gaminių skonis bei maistinės savybės priklauso ir nuo teisingo jų atšildymo.

O. Suchočeva pataria vengti dažnai pasitaikančių klaidų ir pataria šaldytas uogas atšildyti palaipsniui, be to, jų jokių būdu nereikėtų iš karto mesti į karštą temperatūrą.

„Toks atšildymo būdas, nors ir reikalauja daugiau laiko, būtų teisingiausias, nes tuomet gaminiai nepraranda savo maistinių savybių.

Tuo tarpu iš šaldiklio ištrauktų grybų atšildyti nepatariama. Iš karto juos dėkite ant įkaitintos keptuvės ir ruoškite norimus patiekalus“, – siūlo žinovė.

Komercijos operacijų vadovė tiek pirktines, tiek namuose pačių užsišaldytas uogas bei grybus pataria laikyti ne mažesnėje nei -18ºC temperatūroje ir suvartoti per metus.

„Tam, kad šaldymo datą visada turėtumėte po ranka, ant indelio galite užklijuoti lipduką – taip bus lengviau sekti galiojimo terminą.

Tuo tarpu įsigijus pirktines šaldytas uogas bei grybus, šiuos duomenis rasite ant gaminio pakuotės.

Svarbu išlaikyti teisingą temperatūrinį režimą ir jokiu būdu pakartotinai neatšaldyti jau atšildyto gaminio.

Ant gaminio pakuotės visada būna pažymėta patartina temperatūra, kurioje tą gaminį reikėtų laikyti, kad gaminys nepradėtų gesti“, – pažymi žinovė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  2. Senėjimą stabdančios uogos: kodėl kasdien patariama suvalgyti bent po saują gervuogių?
  3. Dietologė papasakojo apie įžymybių mitybą – yra ko pasimokyti
  4. Šilauogės kelia nuotaiką ir stabdo senėjimą
  5. Dietologė griauna mitus apie manų košę
  6. Serbentų panaudojimo galimybės – beribės
  7. Miškuose raudonuoja superuogos – bruknės!
  8. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  9. Raciono įvairovei svarbi žuvis: Pasaulinės tuno dienos proga paskanaukite bistro stiliaus salotų (receptas)
  10. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu
  11. Palankiausias konservavimo būdas – šaldymas
  12. Pavasarinis stalas neįsivaizduojamas be žuvies
  13. Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes
  14. Šaldome sodų uogas – serbentus ir agrastus
  15. Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Studentai
Lietuvoje

Patvirtinta stojančiųjų konkursinio balo skaičiavimo tvarka

2025 08 01
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Kultūros ministerija ir KAM stiprina bendradarbiavimą

2025 08 01
Priešiškas dronas nukrito Lietuvos kariniame poligone Gaižiūnuose
Lietuvoje

Lietuvą atakavęs dronas sudužo Lietuvos kariniame poligone…

2025 08 01
Greičio matuoklis
Lietuvoje

Greičio matuokliai keliaus į pavojingiausius eismo ruožus

2025 08 01
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Švietimo įstaigos turės pasitvirtinti tvarkas dėl telefonų naudojimo

2025 08 01
JAV pasiuntinys bėga Kremliun
Užsienyje

Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą

2025 08 01
Žaidimų erdvė
Gamta ir žmogus

Vilniaus oro uoste atidaryta žaidimų ir pažinimo erdvė vaikams

2025 08 01
Futbolas
Gamta ir žmogus

„Aukštaitijos“ stadione – legendinio „Ekrano“ sugrįžimas

2025 08 01

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Klaipėda ruošiasi švęsti 773-iąjį gimtadienį!
  • Jonas apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
  • Patrick Bet-David apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Naivys klausimas apie Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 sumanymai, kaip surengti tobulą žaidimų vakarą
  • Patvirtinta stojančiųjų konkursinio balo skaičiavimo tvarka
  • Kultūros ministerija ir KAM stiprina bendradarbiavimą
  • Žemės paslaugos – greičiau ir patogiau

Kiti Straipsniai

JAV pasiuntinys bėga Kremliun

Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą

2025 08 01
Trampas - Lukašenka - Putinas

Č. Iškauskas. Paskui aktualiją: Ar ultimatumas nebus iškeistas?

2025 08 01
Scena virš Vilniaus: netradicinėje kultūros paveldo erdvėje kyla jauni talentai

Scena virš Vilniaus: netradicinėje kultūros paveldo erdvėje kyla jauni talentai

2025 08 01
KTU žinovės atskleidė, kodėl kultūros paveldas svarbus bendruomenių vienybei

KTU žinovės atskleidė, kodėl kultūros paveldas svarbus bendruomenių vienybei

2025 08 01
Apdovanojimų iškilmės

Klaipėda ruošiasi švęsti 773-iąjį gimtadienį!

2025 08 01
Lietuvos nacionalinio muziejaus istorikė dr. Milda Kvizikevičiūtė

Kaip tekėjo XVI amžiaus didikės ir karalaitės: nuo Bonos Sforcos iki Barboros Radvilaitės

2025 08 01
Amatai, Alina ir Algimantas

Jūros šventėje pristatyti tradiciniai Kuršėnų krašto amatai

2025 08 01
Medininkų žudynių minėjimas

Prezidentas pagerbė Medininkų žudynių aukas

2025 07 31
FNTT | fntt.lrv.lt nuotr.

G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius

2025 07 31
Šlovės takas | neringa.lt nuotr.

Neringos Šlovės takas pasipildys naujais vardais

2025 07 31

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Klaipėda ruošiasi švęsti 773-iąjį gimtadienį!
  • Jonas apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
  • Patrick Bet-David apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Naivys klausimas apie Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vitaminas D | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome gerdami vitaminą D?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai