Pirmadienis, 2 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą

www.alkas.lt
2023-11-05 14:00:39
1
Maistas, sriuba | pixabay.com nuotr.

Maistas, sriuba | pixabay.com nuotr.

Tirštos, aromatingos ir kupinos rudeniškų gėrybių sriubos – tai patiekalai, kurie ypač džiugina orams atvėsus. Visgi kartais, nepaisant patikrinto recepto ir net laikantis jo žingsnis po žingsnio, sriuba gali pavykti per skysta. Dažniausiai tuomet griebiamasi miltų, bet „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė sako, kad tai ne vienintelis geras būdas sriubą išgelbėti.

Paįvairinimui – ir mažiau tradicinės nebrangios daržovės

Šviežios daržovės – neatsiejama rudens mitybos dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, populiariausiųjų rikiuotė kasmet išlieka labai panaši, tačiau viena daržovė pastebimai sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Rudenį dažniausiai perkamos tradicinės lietuviškos daržo gėrybės: bulvės, svogūnai, morkos, kopūstai ir pomidorai. Jų populiarumą lemia tiek gera kaina, tiek universalumas. Tačiau kasmet labai ryškiai matome vis augančią moliūgų paklausą – ši daržovė stabiliai įsitvirtina rudeniškame lietuvių meniu. Juo labiau, kad jų siūlome ne vieną rūšį, o patys perkamiausi paprastieji moliūgai yra užauginti Lietuvoje. Kilmės šalis renkantis daržoves pirkėjams yra labai svarbi“, – pastebi V. Budrienė.

Kaip tradicinėje mūsų šalies virtuvėje ne itin populiarūs moliūgai visgi užkariavo lietuvių širdis, taip tą gali padaryti ir daugiau daržovių. Tereikia duoti joms šansą ir išbandyti kažką naujo virtuvėje. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė siūlo atkreipti dėmesį į tris gėrybes, kurios puikiai tiks tiek sriuboms, tiek kitiems rudeniškiems kvapniems patiekalams.

Kaliaropės. Unikali ir šiais laikais mažiau žinoma daržovė pasižymi švelniai saldžiu, žemišku skoniu. Jos derės įvairiuose troškiniuose, apkepuose, sriubose. Taip pat galite tiesiog pakepti kaliaropės griežinėlius aliejuje su mėgstamais prieskoniais – bus gardus ir pigus garnyras.

Saldžiosios bulvės. Amerikiečių ypač mėgstamos daržovės garsėja savo natūraliu saldumu, yra puikus pikantiškų ir saldžių natų derinys. Šiose maistingose daržovėse netrūksta vitaminų, ypač A ir C. Iš jų galima gaminti įdomesnio skonio bulvytes, sriubas, troškinius ar bulvių košę.

Pankoliai. Jie nustebina švelniu anyžių ar saldymedžio skoniu, todėl ypač mėgstami tų, kurie nori paeksperimentuoti virtuvėje. Be to, mažai kalorijų ir daug ląstelienos turintis pankolis yra maistingas pasirinkimas. Juos galima kepti, iš jų virti sriubą arba mėgautis žaliais, suteikiant patiekalams išskirtinio ir gaivinančio skonio.

 Būdai sutirštinti sriubas

Kad ir kurias daržoves pasirinksite, rudenį jos ypač dažnai keliauja į sriubos puodą. Labai nesunkiai galima pasigaminti sotų ir maistingą patiekalą neskiriant nei daug laiko, nei pinigų. Kad sriuba tikrai pavyktų, verta atsiminti kelis triukus, kaip ją sutirštinti. Tai bus ypač aktualu ruošiant trintas sriubas, kurios rudenį tampa dažnu pasirinkimu.

„Bene populiariausias sriubos tirštinimo būdas – į ją įdėti miltų. Tą galima padaryti dviem būdais. Pagal pirmąjį, juos labai gerai išmaišykite su šaltu vandeniu, kol neliktų gumuliukų. Paruoštus miltus į sriubą pilkite labai lėtai, nuolat maišydami. Geriausia sriubą kuriam laikui nukelti nuo ugnies, o sudėjus miltus vėl užvirti. Pagal antrąjį metodą miltus paruošite su riebalais – sviestu ar aliejumi. Keptuvėje juos įkaitinkite ir suberkite miltus. Kruopščiai išmaišykite ir palaikykite ant silpnos ugnies, kol sutirštės ir taps auksinės spalvos. Tuomet galima dėti į sriubą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Tačiau ir nenaudojant miltų sriubą galima sutirštinti. Štai kaip:

Su grietinėle. Į sriubą įpylus grietinėlės, ji ne tik sutirštės, bet ir taps švelnesnė, geresnio skonio, kreminė. Tiesa, ir su daugiau kalorijų. Būtinai atminkite, kad grietinėlės negalima dėti tiesiai į karštos sriubos puodą, nes gali susidaryti neskanių gumuliukų. Dalį sriubos supilkite į atskirą dubenėlį ir palaukite, kad šiek tiek atvėstų. Tuomet lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Tada ją galima supilti į puodą su karšta sriuba.

Su natūraliu jogurtu. Jei sriuba per skysta, į ją galima įpilti natūralaus jogurto. Bus mažiau kalorijų nei su grietinėle, tačiau turėkite omenyje, kad jogurtas turi rūgštelės. Todėl įvertinkite, ar tai derės su naudojamomis daržovėmis.

Su sūriu. Sriubai sutirštinti taip pat galite panaudoti lydytą ar maskarponės sūrį. Jie suteiks aksominę tekstūrą ir net pagerins sriubos skonį. Su sūriu elkitės taip, kaip ir su grietinėle – dalį sriubos nupilkite į dubenėlį, atvėsinkite, tuomet sudėkite sūrį, ištirpdykite ir grąžinkite viską į puodą.

Su kiaušinio tryniu. Mažiau žinomas, bet labai efektyvus metodas. Į puodelį įpilkite kelis šaukštus sriubos, šiek tiek šalto vandens ir įmuškite vieno ar dviejų kiaušinių trynius. Išplakite šakute ar plaktuvu ir lėtai, nuolat maišydami, viską supilkite į karštą sriubą. Daugiau jos nebevirkite!

Su duona. Pridėjus viso grūdo duonos sriuba puikiai sutirštės. Duonos riekes galite supjaustyti mažais gabalėliais arba sumalti trintuvu ir sudėti, kai sriuba bus beveik paruošta. Galite panaudoti net ir šiek tiek padžiūvusią duoną – nereikės jos išmesti.

Su greitai paruošiama bulvių koše. Šis triukas išpopuliarėjęs ir internete. Tereikia jau paruoštą sriubą ar net troškinį pabarstyti bulvių košės milteliais ir gerai išmaišyti – viskas sutirštės ir tai net patiekalui suteiks naujų skonio natų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės
  2. Kelios gudrybės naudojantis kepsnine
  3. Žvarbiam rudens vakarui – trinta sriuba
  4. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  5. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  6. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  7. 5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje
  8. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  9. Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas
  10. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  11. Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams
  12. Visi atsakymai apie persimonus
  13. Renkantis melioną reikia įvertinti 4 dalykus
  14. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  15. 6 klaidingi įsitikinimai apie makaronus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Tai siūlomi says:
    2 metai ago

    miltai, lydytas sūris, bulvių košės milteliai, sviestas, aliejus ir pan. Taip, tai sveikatai labai naudingas gėris. Pardavimai galimai šio gėrio sustojo? Siūlyčiau Alko vadovybei taip sau ir patirštinti, nes juk Alkas tautai skelbia. Tik kodėl sriubą dar reikia tirštinti? Gal dėl to, kad antram patiekalui pinigėlių (dar sako euriukai, nėštukės) jau nebeužtenka?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą

2025 06 02
Atnaujintas kelias | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas

2025 06 02
Vilniaus viršūnių susitikimas | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)

2025 06 02
Degalinė | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Verslas praso valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

2025 06 02
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberlų frakcija kviečia Gintautą Palucką

2025 06 02
Policija | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Birželį numatyti policijos patikrinimai

2025 06 02
Panevėžio paplūdimys
Gamta ir žmogus

Panevėžio paplūdimiai jau laukia poilsiautojų

2025 06 02
Automobilių statymas Neringoje
Lietuvoje

Nuo birželio – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

2025 06 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Alvydas Butkus apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Šnipas apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • +++ apie Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį
  • taiva apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šią savaitę Seimas išklausys Prezidento metinį pranešimą
  • Prasti keliai ne tik vairuotojų galvos skausmas
  • Vilniaus viršūnių susitikime – dėmesys gynybai (nuotraukos)
  • Verslas praso valdžios apsaugoti nuo azijietiškų degalų klastočių

Kiti Straipsniai

Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Alvydas Butkus apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
  • Šnipas apie Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
  • +++ apie Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį
  • taiva apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
  • Naiviam klaustukui apie Rusiškos „derybos“: reikalavimas pasiduoti
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ar tikrai į pieną pridedama cukraus?

Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai