Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

www.alkas.lt
2023-09-10 14:03:42
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Daržovės | pixabay.com nuotr.

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir jaunystėje. Kaip pasirūpinti, kad mityba būtų visavertė, ir kad ji padėtų vyresniame amžiuje jaustis geriau? Sveikas maistas tikrai nėra nuobodus – prekybos tinklo „Iki“ specialistai dalijasi paprastais patarimais.

1. Daržovių ir vaisių – penkiskart per dieną

„Daržovės nebūtinai reiškia tik salotas. Bent kartą per dieną jų verta suvalgyti šiltų – keptų, troškintų, virtų. Jų įtraukti į valgiaraštį visai nesunku: pavyzdžiui, bulvių košę pagardinkite salierais arba pankoliais, o į makaronų padažą įdėkite kubeliais pjaustytų paprikų, cukinijų ar morkų. Puiki dovana gali būti ir specialus daržovių skustukas – spiralizatorius, kuris leis cukinijas ar morkas supjaustyti ilgomis juostelėmis ir valgyti jas kaip makaronus“, – pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Daržovės yra ir idealus užkandis – verta lazdelėmis pasipjaustyti morkų, paprikų, agurkų, paberti vyšninių pomidorų, vynuogių ir laikyti tokią lėkštę tądien matomoje vietoje. Praeinant pro šalį nepastebimai sukrimsite kelis gabalėlius šviežio derliaus.

2. Pamėkite neskaldytus grūdus

Neskaldytuose grūduose yra ne tik maistingųjų medžiagų, bet ir skaidulų. Jos yra būtinos tinkamam virškinimo sistemos funkcionavimui, o su amžiumi žarnynui dažnai tenka pagelbėti.

„Rytiniai viso grūdo avižiniai dribsniai yra puiki dienos pradžia. Jeigu nusibosta košės, tuomet iš jų galima paruošti desertą, jie dera ir kokteilyje. Mėgstantiems makaronus, juos taip pat verčiau rinktis viso grūdo. Jeigu dar pratinatės prie šiek tiek kitokio skonio, pamėginkite juos ruošti su išraiškingesnio skonio padažu ar užkepti su sūrio plutele. Tik reikėtų nepamiršti neskaldytų grūdų produktus gerai sukramtyti ir dienos eigoje gerti pakankamai skysčių – taip maistinės skaidulos bus lengviau virškinamos“, – pataria kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

3. Baltymai – tai ne tik mėsa

Metams bėgant raumenų masė mažėja – kuo mažiau judama, tuo didesnė tikimybė, kad taip atsitiks. Su tuo kovoti padės ne tik mankšta, sportas, bet ir tinkama mityba su pakankamu kiekiu baltymų.

„Visgi, ne visi baltymai yra vienodi: mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pienas nuo seno žinomi kaip baltymų šaltiniai. Tačiau ankštinės daržovės, pavyzdžiui, lęšiai, pupelės, taip pat tofu, riešutai ir saulėgrąžų užtepėlės taip pat yra geri baltymų šaltiniai. Kadangi su amžiumi gyvulinės kilmės maisto produktų rekomenduojama valgyti saikingai, į racioną verčiau įtraukti daugiau augalinės kilmės baltymų. Juo labiau, kad ankštinių daržovių patiekalus lietuviai nuo seno moka skaniai gaminti, o jų įvairovė ypač plati. Beje, dažno taip mėgstamą varškę pamėginkite vis pakeisti rikota – joje esantys išrūgų baltymai yra ypač vertingi“, – sako G. Urbonavičiūtė.

4. Nepamirškite aliejaus ir kitų gerųjų riebalų

Net ir vyresniame amžiuje nereikia visiškai iš savo raciono išbraukti riebalų. Kartu su angliavandeniais ir baltymais jie yra vienos iš energiją teikiančių maistinių medžiagų, kurios taip pat yra svarbios senatvėje. Tik reikėtų juos naudoti ne bet kokius – pasirinkti teisingai, kad kūnui suteiktumėte naudos.

„Naudokite skirtingus aliejus virtuvėje, priklausomai nuo to, ką gaminate. Alyvuogių, rapsų arba saulėgrąžų aliejus, kurio sudėtyje yra daug oleino, tinka kepimui. Graikinių riešutų arba linų sėmenų aliejus, kuriame yra ypač sveikas nesočiųjų riebalų rūgščių mišinys, taip pat tinka salotoms gardinti. Sviestą arba mišrių riebalų užtepėlę verčiau tepti ant duonos“, – vardija G. Urbonavičiūtė.

Kalbant apie naudingus riebalus, vietoj mėsos verčiau valgyti daugiau žuvies – ypač riebios, kurioje bus gausu omega-3 riebalų rūgščių. Pavyzdžiui, įtraukite į meniu lašišą, skumbrę, silkę, upėtakį. O užkąsti geriau ne traškučių ar sausainių, o riešutų, sėklų ar tofu sūrio.

5. Mažiau cukraus ir druskos: keli patarimai, kaip jų suvartoti mažiau

Cukrus kenkia dantims, taip pat, jei nuolat rinksitės saldumynus, rizikuosite nutukti ar susirgti diabetu. Tuo tarpu per didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį.

„Vietoje saldainių geriau valgyti mėgstamus vaisius, riešutus. Beje, cukraus yra ne tik saldumynuose – jo rasite ir pomidorų padaže, žuvies konservuose, tad visuomet verta paskaityti etiketes. Jeigu tikrai sunku tverti be saldumynų, verčiau pasirinkite vieną desertą per dieną, o ne nuolat užkandžiaukite saldainiais“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Siekiant riboti druskos vartojimą, verta prisiminti kelis dalykus. Prie stalo pirmiausia paragaukite, ir tik prireikus įberkite druskos – nustebsite, kaip dažnai dedame druską tik iš įpročio. Taip pat išmėginkite kitus prieskonius, ir jos gal nė nepasigesite: kulinarijos technologė siūlo pomidorus gardinti raudonėliais, cukinijos puikiai dera su mėtomis, o brokoliui naujų skonių suteiks kario milteliai.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  2. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  3. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  4. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  5. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  6. Įpratinti vaiką maitintis sveikiau nesudėtinga – 5 patarimai
  7. Pablogėjo atmintis? Priežastis nebūtinai slypi amžiuje
  8. Kelios svogūnų marinavimo taisyklės
  9. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  10. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  11. Agurkai ir arbūzai: kaip gauti daugiausia naudos?
  12. Arbūzų diena: kaip išsirinkti patį skaniausią?
  13. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  14. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  15. Kaip pakelti apetitą mažiesiems?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką
  • Dėl kokių priežasčių tinsta kojos ar veidas?
  • Kurie vasaros darbai – automobilio priešas Nr. 1?
  • „Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21

Skaitytojų nuomonės:

  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Mikabalis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
unsplash.com nuotr.

Pavasarinį tvarkymąsi keičia rudeninis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai