Antradienis, 26 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Salotos – apsauga nuo lėtinių ir kitų ligų

www.alkas.lt
2023-08-19 14:17:54
0
Salotos | pexels. nuotr.

Salotos | pexels. nuotr.

       

Salotų lapų kulinarinė istorija apima įvairias kultūras ir šimtmečius. Pavyzdžiui, senovės graikų ir romėnų civilizacijos vartojo įvairių rūšių lapinius žalumynus, dažnai derintus su žolelėmis, aliejumi ir actu, kurie suteikdavo papildomo skonio. Romėnai ypač išpopuliarino įvairių gaminių maišymą, todėl ilgainiui atsirado ir kompleksiškesnės salotos.

Šiandien salotų gamyboje pasitelkiamos įvairiausių rūšių salotų lapai, kuriuose, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio.

Apsauga nuo lėtinių ligų ir vėžio rizikos

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lapiniai žalumynai pasižymi didele vitaminų, mineralų bei kitų naudingųjų medžiagų įvairove: „Salotų lapuose gausu vienų svarbiausių vitaminų: folio rūgšties, A, C ir K. Folio rūgštis svarbi baltymų sintezei. Vitaminas A palaiko regėjimą, odos sveikatą ir imuninę sistemą, vitaminas C veikia kaip antioksidantas, stiprindamas imuninę sistemą ir padėdamas susidaryti kolagenui, o vitaminas K labai svarbus kaulų sveikatai bei kraujo krešėjimui. Be to, lapiniai žalumynai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, kuris skatina sveiką virškinimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir palaiko širdies sveikatą. Skaidulos taip pat padeda jaustis sotiems ir patenkintiems, todėl yra puikus svorio reguliavimo sąjungininkas, turint mintyje ir tai, kad salotų lapuose yra labai mažai kalorijų.“

Be to, pasak dietologės, daugelyje salotų lapų yra antioksidantų, įskaitant beta karotiną, liuteiną ir zeaksantiną, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir padeda sumažinti lėtinių širdies ligų ir tam tikrų rūšių vėžio riziką. „Taip pat verta paminėti, kad kai kuriuose lapiniuose žalumynuose, pavyzdžiui, špinatuose yra kalio – mineralo, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą organizme. Salotose iš esmės yra daug vandens, o tai padeda užtikrinti hidrataciją ir palaikyti optimalias organizmo funkcijas. Tinkamas skysčių kiekis organizme padeda virškinimui, temperatūros reguliavimui bei bendriems organizmo procesams“, – teigia ekspertė.

Sveikatai palanku, bet svarbu tinkamas paruošimas

Dr. E. Gavelienė priduria, kad salotos naudingos ir tiems, kurie turi žarnyno sveikatos problemų bei nori išvengti antrojo tipo diabeto rizikos: „Salotų lapuose esančios skaidulos palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą, maitindamos naudingąsias žarnyno bakterijas. Subalansuotas žarnyno mikrobiomas yra susijęs su geresniu virškinimu, stiprios imuninės sistemos palaikymu ir net geros nuotaikos užtikrinimu. Taip pat lapiniai žalumynai pasižymi mažu glikeminiu indeksu, o tai reiškia, kad jų poveikis cukraus kiekiui kraujyje yra minimalus. Taigi, salotų įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti antrojo tipo diabeto riziką.“

Tačiau, norint išties gauti visas naudingąsias salotų medžiagas, reikėtų jas tinkamai paruošti valgymui. Lapiniai žalumynai gali būti jautrūs bakteriniam užterštumui, ypač, jei jie auginami dirvožemyje. „Tinkamas ir kruopštus nuplovimas gali gerokai sumažinti riziką suvalgyti kenksmingų bakterijų. Be to, salotų lapų nuplovimas pagerina net ir jų skonį, nes taip pašalinami nešvarumų ar pesticidų likučiai, kurie gali turėti tam įtakos. Tai taip pat padeda išlaikyti lapų traškumą ir atitinkamą tekstūrą, todėl jų valgymas tampa dar malonesnis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kaip išlaikyti šviežias ilgiau?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad norint išlaikyti šviežius salotų lapus namuose ilgesnį laiką, reikia tinkamai juos laikyti ir paruošti, kad šie išliktų traškūs ir aromatingi.

„Pirmiausia rinkitės ryškios spalvos salotų lapus, be vytimo požymių ir venkite pakuočių su drėgmės pertekliumi ar matomais gedimo požymiais. Parsinešę namo salotų, jų lapus nedelsdami padėkite į šaldytuvą. Laikykite juos šaldytuvo daržovių stalčiuje, kur drėgmė ir temperatūra paprastai būna optimaliausia šviežumo išlaikymui. Taip pat reikėtų turėti mintyje, kad dėl drėgmės pertekliaus salotos gali sudžiūti ir sugesti. Tam, kad to išvengtumėte, laikymo indo ar maišelio dugne padėkite popierinį rankšluostį arba švarią šluostę. Tai padeda sugerti drėgmės perteklių ir išlaikyti lapus sausus.Dar svarbi ir oro cirkuliacija: nedėkite salotlapių į sandarų indą. Vietoje to naudokite indą su dangčiu, kuriame yra mažos ventiliacijos angos. Žinoma, geriausia salotų lapų neplauti, kol nesate pasiruošę jų naudoti. Plaunant iš anksto, į juos gali patekti drėgmės, kuri pagreitins gedimo procesą“, – pažymi ekspertė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  2. Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje
  3. Tinkamas maistas apsaugo nuo onkologinių ligų
  4. Žiemą nusilpęs augintinių imunitetas gali tapti rimtų ligų priežastimi
  5. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  6. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  7. Kaip išvengti ligų, o susirgus – greičiau pasveikti?
  8. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  9. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  10. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  11. Figos: vietoj kavos ir prie mėsos
  12. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  13. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  14. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  15. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

I. Ruginienė. Valdantieji praleido progą pasukti valstybės vairą gerovės kryptimi
Lietuvoje

Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke

2025 08 26
Paveldotvarka
Lietuvoje

Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai

2025 08 26
AIS
Lietuvoje

ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema

2025 08 26
„Gmail“
Gamta ir žmogus

Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

2025 08 26
Keltas
Lietuvoje

„DFDS“ plečia paslaugas kelionėms Baltijos jūra

2025 08 26
Metju Vitakeris ir Dovilė Šakalienė
Lietuvoje

Ministrė su JAV ambasadoriumi prie NATO aptarė gynybos klausimus

2025 08 26
Vaikas su akiniais
Gamta ir žmogus

Akinių lęšių kompensavimu pasinaudojo per 2,5 tūkst. vaikų

2025 08 26
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su darbo vizitu lankysis Suomijoje

2025 08 26

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Jo kalbos apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Bartas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas paskyrė Ingą Ruginienę Ministre Pirmininke
  • Sostinėje sutvarkyti 73 kultūros paveldo objektai
  • ES pradės veikti Atvykimo ir išvykimo registracijos sistema
  • Sukčiai nusitaikė į „Gmail“ vartotojus

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Greipfrutai, vaisiai

Egzotiniai vaisiai – vitaminai kūnui ar nematoma grėsmė lėkštėje?

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Sveikata

Ką būtina žinoti apie vaikų kokliušą?

2025 08 17

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Jo kalbos apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • Bartas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • +++ apie Vilniuje – protestas „Gėdos diena“: tūkstančiai žmonių reiškia pasipiktinimą valdžios koalicija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ukrainos gynėjas | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Karas Ukrainoje greičiausiai baigsis faktiniu Rusijos suvereniteto praradimu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai