Visais laikais sviestas buvo mėgstamas ir universalus ingredientas, vertinamas dėl savo turtingo skonio bei plataus kulinarinio pritaikymo. Jo kelionė nuo senovės civilizacijų iki šių laikų liudija, kad sviestas – neabejotinai vienas pagrindinių žmonijos maisto gaminių. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų šiuo gaminiu piktnaudžiauti, o jį paskaninti technologai kviečia citrina, provanso žolelėmis bei juodosiomis alyvuogėmis.
Galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį kasdien
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sviestas yra vienas sudėtingiausių riebalų, kuriame randama apie 400 skirtingų riebalų rūgščių. „Didžiąją riebalų rūgščių dalį svieste sudaro sočiosios riebalų rūgštys. Tai maisto sudėtinė dalis, kurios perteklius, dėl įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms, nepageidaujamas. Kita dalis – mononesočios riebalų rūgštys ir kiti sveikatai palankūs komponentai.
Svieste yra imuninei sistemai ir regėjimui svarbaus vitamino A, B12, D, E ir vitamino K2, kuris svarbus osteoporozės ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Natūralaus sviesto skonis – puikus, todėl šis produktas išties tinka daugybės patiekalų ir desertų skaninimui. Svarbu, kad maisto gaminimui naudojami riebalai turėtų kuo mažiau blogųjų komponentų, pavyzdžiui – transriebalų. Todėl geriau rinktis ne riebalų mišinį, ar kietuosius margarinus, o kokybišką sviestą“, – sako gydytoja dietologė.
Specialistė priduria, kad sviestą galima vartoti saikingai, tačiau reikėtų turėti mintyje, jog tai itin kaloringas gaminys: „Kokybišką sviestą sudaro mažiausiai 80 proc. riebalų. Šaukšte sviesto gali būti apie 100 kalorijų, dėl šios priežasties jį, kaip ir kitus riebalus, patariama vartoti su saiku. Kasdien galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį sviesto tepant ant duonos ar skanaujant patiekalus, kepinius, kur sviestas yra sudėtinė dalis.“
Populiarėja „Ghi“ sviestas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai labiausiai mėgsta Lietuvos gamintojų sviestą. Taip pat vis populiaresnis tampa lydytas „Ghi“ sviestas, gaminiai be laktozės ir veganiškos sviestoalternatyvos, o margarino pastaraisiais metais nuperkama vis mažiau.
Parsineštą iš parduotuvės sviestą ekspertė pataria laikyti originalioje pakuotėje arba sandariame inde šaldytuve: „Sviesto galiojimo laikas priklauso nuo jo riebumo, gamybos proceso bei pakuotės. Neatidarytą „Ghi“ sviesto pakuotę galima laikyti kambario temperatūroje, tačiau atidarytą geriausia laikyti šaldytuve. Šios rūšies sviestą rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius, o paprastą sviestą geriausia sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, jį laikant šaldytuve arba vėsesnėje patalpoje.“
Citrinų ir Provanso žolelių sviestas
Sviestui reikės:
1 vnt. citrinos;
175 g sviesto;
1 šaukštelio Provanso žolelių prieskonių;
1 šaukštelio česnakų miltelių;
5 g čiobrelių;
1 vnt. rozmarinų;
0.25 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
1 šaukštelio druskos.
Gaminimo eiga:
- Nutarkuokite citrinos žievelę. Išspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių.
- Kambario temperatūros sviestą ir visus kitus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
Juodųjų alyvuogių sviestas
Sviestui reikės:
100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
175 g sviesto;
1 vnt. apelsino;
1 žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga:
Kambario temperatūros sviestą, juodąsias alyvuoges be kauliukų ir tarkuotą apelsino žievelę sutrinkite elektriniu trintuvu. Trinkite, kol mišinys taps purus, tirštas ir įgaus vientisą spalvą. Tuomet paragaukite ir įberkite žiupsnelį jūros druskos pagal skonį.