Antradienis, 29 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ką sveikiausia tepti ant duonos

www.alkas.lt
2023-07-22 06:00:43
0
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Visais laikais sviestas buvo mėgstamas ir universalus ingredientas, vertinamas dėl savo turtingo skonio bei plataus kulinarinio pritaikymo. Jo kelionė nuo senovės civilizacijų iki šių laikų liudija, kad sviestas – neabejotinai vienas pagrindinių žmonijos maisto gaminių. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų šiuo gaminiu piktnaudžiauti, o jį paskaninti technologai kviečia citrina, provanso žolelėmis bei juodosiomis alyvuogėmis.

Galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį kasdien

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sviestas yra vienas sudėtingiausių riebalų, kuriame randama apie 400 skirtingų riebalų rūgščių. „Didžiąją riebalų rūgščių dalį svieste sudaro sočiosios riebalų rūgštys. Tai maisto sudėtinė dalis, kurios perteklius, dėl įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms, nepageidaujamas. Kita dalis – mononesočios riebalų rūgštys ir kiti sveikatai palankūs komponentai.

Svieste yra imuninei sistemai ir regėjimui svarbaus vitamino A, B12, D, E ir vitamino K2, kuris svarbus osteoporozės ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Natūralaus sviesto skonis – puikus, todėl šis produktas išties tinka daugybės patiekalų ir desertų skaninimui. Svarbu, kad maisto gaminimui naudojami riebalai turėtų kuo mažiau blogųjų komponentų, pavyzdžiui – transriebalų. Todėl geriau rinktis ne riebalų mišinį, ar kietuosius margarinus, o kokybišką sviestą“, – sako gydytoja dietologė.

Specialistė priduria, kad sviestą galima vartoti saikingai, tačiau reikėtų turėti mintyje, jog tai itin kaloringas gaminys: „Kokybišką sviestą sudaro mažiausiai 80 proc. riebalų. Šaukšte sviesto gali būti apie 100 kalorijų, dėl šios priežasties jį, kaip ir kitus riebalus, patariama vartoti su saiku. Kasdien galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį sviesto tepant ant duonos ar skanaujant patiekalus, kepinius, kur sviestas yra sudėtinė dalis.“

Populiarėja „Ghi“ sviestas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai labiausiai mėgsta Lietuvos gamintojų sviestą. Taip pat vis populiaresnis tampa lydytas „Ghi“ sviestas, gaminiai be laktozės ir veganiškos sviestoalternatyvos, o margarino pastaraisiais metais nuperkama vis mažiau.

Parsineštą iš parduotuvės sviestą ekspertė pataria laikyti originalioje pakuotėje arba sandariame inde šaldytuve: „Sviesto galiojimo laikas priklauso nuo jo riebumo, gamybos proceso bei pakuotės. Neatidarytą „Ghi“ sviesto pakuotę galima laikyti kambario temperatūroje, tačiau atidarytą geriausia laikyti šaldytuve. Šios rūšies sviestą rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius, o paprastą sviestą geriausia sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, jį laikant šaldytuve arba vėsesnėje patalpoje.“

Citrinų ir Provanso žolelių sviestas

Sviestui reikės:

1 vnt. citrinos;

175 g sviesto;

1 šaukštelio Provanso žolelių prieskonių;

1 šaukštelio česnakų miltelių;

5 g čiobrelių;

1 vnt. rozmarinų;

0.25 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

1 šaukštelio druskos.

Gaminimo eiga: 

  1. Nutarkuokite citrinos žievelę. Išspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių.
  2. Kambario temperatūros sviestą ir visus kitus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Juodųjų alyvuogių sviestas

Sviestui reikės:

100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;

175 g sviesto;

1 vnt. apelsino;

1 žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

Kambario temperatūros sviestą, juodąsias alyvuoges be kauliukų ir tarkuotą apelsino žievelę sutrinkite elektriniu trintuvu. Trinkite, kol mišinys taps purus, tirštas ir įgaus vientisą spalvą. Tuomet paragaukite ir įberkite žiupsnelį jūros druskos pagal skonį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  2. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  3. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  4. Sultys sveika, bet maišyti reikia atsargiai
  5. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  6. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  7. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  8. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  9. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?
  10. Sveikesniam stalui – ir naminis majonezas
  11. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  12. Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu
  13. Bulvės palankios ir sveikatai, ir piniginei
  14. Cukinijos: nuo sočių blynelių iki užkandžių
  15. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Santaros klinikos | lsveikata.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema

2025 07 29
Simonas Gentvilas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis

2025 07 29
Sudaryta darbo grupė naujai Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymo redakcijai parengti
Lietuvoje

Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo

2025 07 29
Larsas Klingbeilas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Vokietijos vicekancleriu

2025 07 29
Vyriausybė
Lietuvoje

Tartasi, kaip geriau reaguoti į bepiločių keliamas grėsmes

2025 07 29
Žirmūnų skveras
Lietuvoje

Sostinėje tęsiamas viešųjų erdvių atnaujinimas

2025 07 29
Liutauras Šinkūnas
Lietuvoje

BPC viršininku paskirtas Liutauras Šinkūnas

2025 07 29
Šilumos siurbliai
Energetika

Beveik 7 000 gyventojų jau turi naujus šildymo įrenginius

2025 07 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • Tikrai? apie R. Armaitis. Dar vienas dronas virš Vilniaus. Ir dar viena nieko nedarymo pergalė

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema
  • Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis
  • Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo
  • Kiek iš tiesų sutaupoma su saulės elektrine Lietuvoje?

Kiti Straipsniai

Keliaujame į Kirgiziją

Keliaujame į Kirgiziją: 10 dalykų, kurie atskleidžia šios šalies grožį

2025 07 29
Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

2025 07 29
Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

2025 07 29
Žvejai verda žuvienę

Kur susitinka jūra ir istorija – Jūros žvejo šventė Šventojoje

2025 07 29
„Nemunaičiai“ vizualizacija

Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą

2025 07 29
Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

2025 07 29
Kūlgrindos varžybos

Kūlgrindos varžybos ir istorinės žaidynės – neatrasta Lietuvos sporto kultūros dalis

2025 07 28
Paskutinis superžemynas: Pangėjos pėdsakų aptinkama ir Viduržemio jūroje

Paskutinis superžemynas: Pangėjos pėdsakų aptinkama ir Viduržemio jūroje

2025 07 28
VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves

VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves

2025 07 28
Anelė Zikarienė su Kauno inteligentais

Atostogų mados tarpukariu: nuo Aukštosios Panemunės iki Alpių

2025 07 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • Tikrai? apie R. Armaitis. Dar vienas dronas virš Vilniaus. Ir dar viena nieko nedarymo pergalė
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Trūksta atstovų profesijos, kuria visuomenė itin pasitiki | farmacija.unmo.ba nuotr.

Žmonės nesupranta, kodėl uždaromos vaistinės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai