Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Bananai – energijos suteikiantis vaisius

www.alkas.lt
2023-07-02 18:34:17
1
Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananai | pixabay.com nuotr.

Mėgaudamiesi keptais patiekalais vis ieškome naujų skonių ir receptų idėjų, kuriais pasilepintume ir pradžiugintume šeimos narius. Ant žarijų įprasta kepti mėsą, paukštieną, žuvį ar pasigruzdinti daržovių, tačiau šiais patiekalais ne visuomet lengva sužavėti vaikus. „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad mažuosius smaližius turėtų nustebinti medaus glazūroje keptų bananų receptas su smulkintais riešutais bei juodojo šokolado glaistu. Šefas dalijasi patarimais, kaip ant ugnies gaminti šį desertą.

Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kodėl naudinga kasdien suvalgyti bent po vieną bananą.

Energijos suteikiantis vaisius

Vienas populiariausių vaisių ištisu sezonu ir visais metų laikais yra bananai. Šių vaisių pasirinkimas prekybos vietose neapsiriboja tik įprastais geltonaisiais bananais, galima įsigyti ir raudonųjų arba ekologiškų bananų rūšių. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bananai – maistingas ir vertingas vaisius, kuris turėtų atrasti vietą kiekvieno vaiko ir suaugusio asmens kasdienėje mityboje.

„Bananai – kompleksinių angliavandenių, užtikrinančių energiją ilgesnį laiką, šaltinis. Todėl šiuos vaisius, kaip lengvą ir maistingą užkandį, dažnai renkasi sportuojantys, aktyvūs ir neretai skubantys žmonės, kuriems labiausiai reikia tos greitos energijos papildymo. Šis vaisius puikiai tinka ir kaip maistingas užkandis priešpiečiams. Be to, dėl skonio ir minkštumo juos išties mėgsta vaikai. Tačiau bananai vertingi ir dėl kitų savybių: jų sudėtyje gausu vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir tokių mineralų kaip magnis, manganas, kalis“, – bananų naudą sveikatai vertina gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė atkreipia dėmesį, kad bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų sunokimo laipsnio: žalesniuose ir mažiau išnokusiuose bananuose bus daugiau skaidulų, o pradėjusiuose ruduoti – didesnis cukraus kiekis. Tačiau, kaip ir visuomet, geriausia rinktis „aukso viduriuką“ – nei per daug žalius, nei pernelyg prinokusius bananus ir skanauti juos termiškai neapruoštus. Tačiau norint sveikatai palankesnio deserto, bananas ateis į pagalbą. Desertu mėgautis pakaktų 1–2 kartus per savaitę, o jeigu jo pagrindą sudaro bananas, sveikatai bus kur kas naudingiau.

„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje“, – primena dr. E. Gavelienė.

Bananus patariama kepti ir ant grotelių

Kulinarijos technologas ir grilio ekspertas Vidas Nadzeika sako, kad nors bananai dažniausiai valgomi vieni ir be papildomi paruošimo, tačiau savo skoniu jie gali papildyti daugelį patiekalų: „Šis vaisius puikiai pravers kulinarijoje, juos vyniojant į lietinius blynus, jais paskaninat varškę ar pusryčių košes bei skirtingus kepinius ir desertus – nuo bananų duonos, bandelių ir pyragų iki ledų kokteilių ar kreminių tortų. Tačiau kai kuriose šalyse šie vaisiai naudojami ne tik saldiems, bet ir sūriems valgiams. Bananai gali būti verdami, troškinami ir kepami panašiai, kaip pas mus įprasta ruošti bulves. Žinoma, mūsų kraštuose daugelis į taip ruoštus bananus turbūt žiūrėtų egzotiškai ar net šiek tiek skeptiškai.“

Šefas V. Nadzeika bananus siūlo pasikepinti grilyje, glazūruotus medaus, klevų arba agavų sirupe ir pagardintus riešutais, šokoladu arba kitais mėgstamais priedais. „Ant grotelių kepti bananai su šokoladu ir riešutais – lengvas bei skanus desertas, tinkantis įvairiomis progomis ir nustebinsiantis ne tik vaikus, bet ir suaugusius. Pirmiausia ant grotelių iškepkite bananus, leisdami jiems patamsėti ir suminkštėti. Nebijokite, jei žievė pajuoduos – viduje vaisius nesudegs ir taps tik dar minkštesnis bei malonesnės konsistencijos.

Kai bananai iškepa nuimkite juos nuo grilio, įpjaukite jų žievelę, išilgai vaisiaus suformuojant „kišenę“ primenančią ertmę, kad į ją būtų patogu įdėti keletą skiltelių šokolado, stambiai kapotų riešutų, medaus arba mėgstamo sirupo ir vėl uždėkite ant grotelių sušilti, įvynioję bananus į foliją, jei to reikia šokoladui išsilydyti ar sirupui tolygiau pasiskirstyti. Norintiems mažiau saldžios šio patiekalo versijos rekomenduočiau bananus pagardinti tik žiupsneliu cinamono“, – patarimais dalijasi grilio meistras.

Ant grotelių keptas bananas su šokoladu ir riešutais

Patiekalui reikės:

4 vnt. bananų;

50 g juodojo šokolado;

100 g anakardžių riešutų;

1 šaukštelio skysto medaus.

Gaminimo eiga:

    1. Išilgai per bananų žievę įpjaukite įpjovas. Kiekvieną bananą sudėkite ant aliuminio folijos gabalėlio ir sulenkite taip, kad būtų matoma pusė vaisiaus.
    2. Stambiai sukapokite šokoladą ir riešutus. Paskirstykite juos bananų įpjovose, ant viršaus užpilkite medaus.
    3. Bananus dėkite ant grotelių ir palikite apie 10 minučių, kol šokoladas išsilydys ir bananai sušils.
    4. Karštus bananus iš karto patiekite su nedideliu šaukšteliu, su kuriuo juos būtų patogu išskobti. Prie šio deserto puikiai tinka vaniliniai ledai.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bananai – lietuvių mėgstamiausi vaisiai visais metų laikais
  2. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  3. Energijos suteiks įvairūs žalumynai
  4. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  5. Rauginti galima ne tik daržoves
  6. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  7. Prie šventinio stalo svarbus saikas
  8. Žiema – ne kliūtis lauko kepsniams
  9. Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo
  10. Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų
  11. Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku
  12. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  13. Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų
  14. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  15. Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Roma says:
    2 metai ago

    🌿🌹🌿Ačiū,kiek naujienų,receptukų,labai patinkate.Puikios idėjos💞

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Svarbiausi patarimai renkantis išmanią buitinę techniką
  • Lietuvos literatūros ir meno archyvas parengė virtualią parodą „Poezijos pavasariai“
  • Nuo anonimo iki kaimyno Jono: kaip paprasti ryšiai kuria stiprią bendruomenę
  • Lietuvos banko rūmai Kaune kviečia į nemokamas ekskursijas ir šeštadieniais

Kiti Straipsniai

Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę
  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilis, vairavimas

Kas dažniausiai blaško vairuotojus?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai