Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Ananasai: kaip išsirinkti skaniausią?

www.alkas.lt
2023-07-01 13:39:30
0
Ananasas – ne tik stalo puošmena

Ananasas | pixabay.com nuotr.

Vasara puikiai dera su ananasais: kas gali būti geriau nei užkąsti saldaus ir sultingo vaisiaus, o gal paruošti iš jo kokteilį, desertą ar pakepti jo riekeles ant grotelių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai ananasą mėgsta visais metų laikais, o vis dažniau jis atsiduria sveikos mitybos šalininkų krepšeliuose – mat su sveikata susijusių ananasų privalumų sąrašas yra toks pat ilgas, kaip ir šio vaisiaus panaudojimo būdų.

Padės net ir virškinimui

Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad ananasus į savo mitybą patariama įtraukti dėl įvairių priežasčių.

Visų pirma, šiuose vaisiuose yra nedaug kalorijų (tik 56 kcal 100 g), o jų glikemijos indeksas mažas, todėl puikiai tinka net ir besirūpinantiems figūra ar sergant diabetu. Žinoma, kalba eina tik apie šviežius ananasus, o ne konservuotus – šie būna saldinti ir turi daug daugiau kalorijų.

„Ananasuose yra daug imunitetą stiprinančio vitamino C, kraujospūdį mažinančio kalio, taip pat mangano, geležies, vario ir vitaminų A, E, K, B6, folio rūgšties. Jie turi priešuždegiminių savybių ir net palengvina svorio metimą. Be to, nedaugelis žino, kad ananasai padeda ir virškinimui. Visa tai vyksta yra dėl juose esančio antioksidanto bromelaino, kuris iš virškinimo sistemos pašalina nesuvirškintus baltymus“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Renkantis ananasą dėmesį atkreipkite į 5 dalykus

Idealu, jeigu parduotuvėje yra jau perpjautų ir supakuotų ananasų – tuomet nesunkiai pagal spalvą ir faktūrą atskirsite, kuris bus saldus ir išnokęs. Tačiau net ir visą ananasą išsirinkti nėra labai sunku. J. Sabaitienė pataria įsidėmėti penkis veiksmus, po kurių namo parsinešite patį saldžiausią ir skaniausią vaisių:

  • Paspauskite. Prinokęs vaisius turi turėti kietą žievę, bet spustelta ji turėtų įsilenkti. Visiškai kietas ananasas tikriausiai dar neprinokęs ir bus rūgštaus skonio.
  • Pauostykite. Pakelkite vaisių ir pauostykite jo apačią. Prinokęs ananasas turėtų būti intensyvaus saldaus kvapo. Aštrus, kartus kvapas gali rodyti, kad vaisius pernokęs. Jeigu kvapo neužuodžiate – gali būti, kad ananasas nėra visiškai sunokęs.
  • Įvertinkite spalvą. Prinokę ananasai turėtų būti gelsvos spalvos ir sveikų, ryškiai žalių lapų. Jei žievė žalia, vaisius tikriausiai dar nesunokęs, o jei ruda – jau tikriausiai pernokęs. Visgi, vien spalva dar nėra lemiamas kriterijus – kartais ir žalios žievės vaisius bus saldus ir sunokęs.
  • Pasverkite. Sunkesni ananasai yra labai sultingi, todėl ir saldesni bei skanesni.
  • Ištraukite lapą. Kai kurie pataria lengvai patraukti už lapų. Sakoma, kad prinokusių ananasų lapai turėtų būti labai lengvai ištraukiami. Sunkiai ištraukiami lapai gali reikšti, kad vaisius dar nesunokęs.

Kaip namuose laikyti ananasą? „Jeigu neketinate jo valgyti iškart, tai pirmas dalykas, kurį reikia padaryti parsinešus jį namo, yra nuplėšti lapus nuo vaisiaus. Lapai iš nuskinto vaisiaus toliau semia energiją ir medžiagas, todėl be jų ananasas ilgiau išliks skanus. Jei ketinate jį suvalgyti per dieną ar kelias, palikite vaisių ant stalviršio. Priešingu atveju dėkite į šaldytuvą ir suvalgykite per trumpiau nei savaitę“, – pataria J. Sabaitienė.

Lengviausias būdas supjaustyti

Ananasai yra skanūs, tačiau juos nulupti yra šiek tiek vargo. Šie saldūs vaisiai yra labai dideli ir turi storą, nevalgomą odelę, kurios turime atsikratyti. Dažnai vargstama ir išpjaustant minkštime likusias žievės „akis“. Tačiau žinant vieną triuką, tą padarysite kur kas greičiau.

„Jeigu ananasas dar su lapais – nenupjaukite jų. Už jų bus patogu laikyti vaisių, ir taip jo minkštimą mažiau liesite rankomis. Nupjaukite vaisiaus apačią ir, laikydami už lapų, aštriu peiliu pjaukite žemyn ananaso šonais. Lenkite peilį pagal vaisiaus formą, kad nupjautumėte kietą išorinę žievelę. Ananaso „akys“ pasirodys įstrižomis linijomis per visą ananasą“, – pasakoja vaisių žinovė.

Kad nereikėtų vargti su kiekviena jų atskirai, J.Sabaitienė siūlo naudotis „V“ metodu. Vaisių laikykite 45 laipsnių kampu ir padarykite ilgą įstrižą maždaug 1,5-2 cm gylio pjūvį tarp „akučių“. Padarykite dar vieną pjūvį kitoje „akių“ pusėje, šį kartą pjaukite į priešingą pusę. Pirmasis ir antrasis pjūviai turėtų susijungti apačioje ir sudaryti raidę „V“. Dabar įpjova lengvai išsiims – tą kartokite eilė po eilės aplink visą vaisių.

Tuomet nupjaukite jau ir viršutinę ananaso dalį su lapais, statykite vertikaliai ant pjaustymo lentos ir padalinkite į keturias dalis, pjaudami per šerdį. Ją pašalinsite kiekviename ketvirtyje nupjaudami vidinį trikampį. Supjaustykite kiekvieną ketvirtį į gabalėlius – ir baigta!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  2. Kaip išsirinkti sultis ir kokias gerti sveika?
  3. Kaip saugoti obuolius žiemą?
  4. Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?
  5. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  6. Kaip pakelti apetitą mažiesiems?
  7. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  8. Kaip suprasti, kokio vitamino trūksta?
  9. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  10. Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?
  11. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  12. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  13. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe
  14. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?
  15. Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25
Naikintuvas
Lietuvoje

Virš Lietuvos užduotis vykdo NATO naikintuvai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai
  • II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Temidė | lrv.lt nuotr.

Apylinkių teismų laukia pertvarka

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai