Penktadienis, 9 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Energijos suteiks įvairūs žalumynai

www.alkas.lt
2023-04-29 15:32:25
0
Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Po pilkos žiemos norisi gaivių spalvų aplinkoje ir lėkštėse: pirmosios šviežios prieskoninės žolelės ne tik džiugina akį, bet ir suteikia energijos. Įprasta prieskoninėmis žolelėmis skaninti patiekalus arba juos puošti, tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prasidėjus pirmosios žalumos sezonui, reikėtų jų ragauti dar daugiau.

Gausiai naudojamos Viduržemio jūros regiono dietoje

Viduržemio jūros regiono dieta – tai vienas iš nedaugelio mitybos planų, palankiai vertinamas dietologų. Jis turtingas daržovėmis, jūros produktais, alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis. „Viduržemio jūros regiono dietoje vienas iš būtinųjų jos komponentų yra padažas, į kurį sutrinami pomidorai ir labai daug prieskoninių žolelių. Mokslininkai to padažo būtinumą dietoje grindžia tuo, kad jis ne tik itin turtingas mikroelementais, mineralinėmis medžiagomis ar vitaminais, bet ir biologiškai aktyviomis medžiagomis, polifenoliais, kurie veikia kaip antioksidantai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Taip pat dr. E. Gavelienė pažymi, kad įvairios prieskoninės daržovės ir žolelės turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios labai naudingos žmogaus organizmui. „Šios medžiagos geriau įsisavinamos, praturtina racioną, suteikia įvairesnių skonių ir aromatų. Lietuvoje turime puikių prieskoninių žolelių, kurių tikrai ne visas panaudojame ruošdami patiekalus“, – pastebi dietologė. Be to, specialistė primena, kad atėjus šiltajam metui galime valgyti kuo įvairesnių šviežių žalumynų: čiobrelių, peletrūnų, mairūnų, krapų, petražolių, mėtų, kalendrų ir rozmarinų. „Prieskoninės žolelės maistui suteikia įvairesnių skonių, spalvų ir aromatų, be to, tuomet galima berti mažiau druskos“, – teigia E. Gavelienė.

Nors kai kurie virtuvėje apsiriboja tik krapais ir petražolėmis, E. Gavelienė siūlo nepamiršti kadaise senojoje Lietuvos kulinarijoje populiarių mairūnų ir peletrūnų: „Geras ženklas, kad po truputį jos vėl prisimenamos kaip palankios sveikatai. Turėtume dažniau vartoti įvairių Lietuvoje augančių žalumynų mišinių“. Taip pat gydytoja teigia, kad maistas tokiu būdu praturtinamas biologiškai aktyviomis medžiagomis ir natūralių vitaminų gausa. „Naudingiausia žalumynus valgyti šviežius arba dėti juos į trintus kokteilius. Skanauti reikėtų kuo įvairesnius, nes kiekvienas jų turi skirtingą skonį. Juk tai – nauja emocija ir patirtis“, – sako E. Gavelienė.

Pirkėjai vertina šviežius žalumynus

Kai norisi maitintis kuo sveikiau, reikėtų ieškoti įvairovės ir ragauti rečiau vartojamus vaisius, daržoves bei žalumynus. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad pirkėjams patinka vietos augintojų svogūnų laiškai, salotos ir žalumynai vazonėliuose – jais prekiaujama visus metus. Lietuviški krapai ir petražolės parduotuvėse atsiduria nuo balandžio, įvairios prieskoninės žolelės – taip pat.

Žoleles galima naudoti tiek kaip prieskonius, tiek kaip dekoratyvinį elementą vietoje kambarinių gėlių. O. Suchočeva kviečia puošti palanges prieskonių vazonėliais, dovanoti draugams kvapnių mėtų ar bazilikų puokšteles. Taip pat specialistė primena, kad  „Rimi“ lentynose galima rasti įvairiausių fasuotų žolelių ir paaugintų vazonėliuose prieskonių, kuriuos reikėtų laikyti ant palangių.

Kaip ilgiau išlaikyti šviežias žoleles

O. Suchočeva pataria iš parduotuvės parsineštas salotas ir fasuotas prieskonines žoleles sudėti į sandarų indą, kurį reikėtų iškloti drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Tuomet ant jo išdėlioti žalumynus ir užkloti antru sluoksniu popierinio rankšluosčio. „Prieskoninės žoleles, suvyniojus jas į drėgną popierinį rankšluostį, šaldytuve galite laikyti net iki kelių savaičių. Drėgmė ir tinkama temperatūra padės išlaikyti žolelių šviežumą. Jei liko prieskoninių žolelių ar svogūnų laiškų, kurių greitu metu nesuvartosite, arba daugiau jų nusipirkote per akciją, susmulkinkite, sudėkite į indelį ar maišelį, ir užšaldykite“, – pataria O. Suchočeva.

Pasak ekspertės, norint ženkliai sutaupyti apsiperkant, verta atkreipti dėmesį į privačios etiketės „Rimi“ ir „Rimi Basic“ produktus, kurie yra pigiausi savo kategorijoje: „Privačių prekių ženklų prekės paprastai yra pigesnės nei kitos žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad klientams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas ir kitas išlaidas, būdingas nacionalinio prekės ženklo gaminiams. Be to, logiška rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržoves, nes sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko.“

Salotoms reikės:

85 g bulguro kruopų;

100 g šviežių petražolių;

1 vnt. svogūno;

3 vnt. pomidorų;

75 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;

100 ml alyvuogių aliejaus;

1 šaukštelio druskos;

žiupsnelio pipirų.

Kaip gaminti:  

  1. Išvirkite bulgurą pagal pakuotės instrukcijas. Palikite atvėsti.

  2. Nupjaukite stambesnius petražolių stiebelius ir susmulkinkite likusią dalį. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Supjaustykite pomidorus.

  3. Sumaišykite viską su bulguru. Pagardinkite druska ir pipirais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  2. Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien
  3. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  4. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  5. Prieskoniai ir žolelės: derinimas ir nauda
  6. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  7. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  8. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  9. Razinos – sveikatai palankesnis desertas
  10. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  11. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  12. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  13. Morkų patiekalai – palankūs sveikatai
  14. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  15. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse
Etninė kultūra

Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse

2025 05 09
Transmedialus projektas „Šiaurė“ | vdu.lt nuotr.
Kultūra

VDU Studentų konferencijoje „Laisvė kurti“ – Čiurlionio įkvėpti mokslo atradimai

2025 05 09
Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai | A. Sartanavičiaus nuotr.
Kultūra

Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai

2025 05 09
Žalvarnis | L Šniaukštos nuotr.
Gamta ir ekologija

Į Lietuvą sugrįžo vieni gražiausių šalies paukščių – žalvarniai. Padėkite juos išsaugoti!

2025 05 09
VDA studentų baigiamųjų darbų paroda suburs naujos kartos kūrėjus | Parodos rengėjų nuotr.
Kultūra

VDA studentų baigiamųjų darbų paroda suburs naujos kartos kūrėjus

2025 05 09
Kelių valymo technika | keliuprieziura.lt
Gamta ir žmogus

Kelininkai skelbia žiemos darbų pabaigą

2025 05 08
Paminėtos Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje
Lietuvoje

Macikuose paminėtos Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės

2025 05 08
Užimtumo tarnyba | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

SADM siūlo nedarbo socialinio draudimo pokyčius

2025 05 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikabalis apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • S,Vilnai apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
  • taiva apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • S.Vilnai apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse
  • VDU Studentų konferencijoje „Laisvė kurti“ – Čiurlionio įkvėpti mokslo atradimai
  • Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai
  • Į Lietuvą sugrįžo vieni gražiausių šalies paukščių – žalvarniai. Padėkite juos išsaugoti!
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

2025 04 20
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kad šventinis stalas netaptų iššūkiu skrandžiui

2025 04 20
Maistas, užtepėlė

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

2025 04 19
Šuo, korgis | pixabay.com, Ozsvathcsilla nuotr.

Kad šventės nevirstų kelione pas veterinarą

2025 04 19
Liežuvis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025 04 19
Maistas, keptas kalakutas

Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas

2025 04 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikabalis apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • S,Vilnai apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
  • taiva apie R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (II)
  • S.Vilnai apie „Dzūkų balso“ varžytuvės – meilė, dėmesys ir pagarba savo kraštui ir Lietuvai
  • Sky News apie A. Medalinskas. Pergalės diena Londone: pagarba be militarizmo, priešingai nei Putino Rusijoje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sportinis stilius | pixabay.com, Myriams-Fotos nuotr.

Sportinių drabužių mada išgyvena atgimimą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai