Penktadienis, 1 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais

www.alkas.lt
2023-02-26 11:15:17
0
Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Cinamoniniai sausainiai | rimi.lt nuotr.

Cinamonas bene labiausiai asocijuojasi su jaukumu, dėl to dažnai jo dedame į įvairius kepinius – bandeles, pyragus, sausainius. Pastaruosius savaitgalio pusryčiams išsikepsite greičiausiai, o gurkšnodami kavą pasilepinsite kepinių kvapais pripildytais namais.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kepiniams naudojamus aukščiausios rūšies kvietinius galima keisti palankesniems sveikatai – viso grūdo miltais, o prieskonių kvapas padeda sužadinti apetitą, be to, tokie aromatai visada kelia geras emocijas.

Cinamonas turi įtakos glikemijos kontrolei

Kvapnųjį prieskonį naudojame ne tik kepiniams: dažnai cinamoną beriame ir į avižų košę ar skaniname arbatas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kai kurie prieskoniai naudojami ne tik maistui gardinti, bet ir padeda virškinimui, šiek tiek malšina skausmą ar uždegimą: „Daugybėje jų randama naudingų eterinių aliejų, kurie pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu ar antiuždegiminiu poveikiu. Prieskonių kvapas padeda sužadinti mūsų apetitą bei paruošti virškinimo sistemą maisto virškinimui.“

Kaip teigia dietologė, cinamonas turi įtakos ir glikemijos kontrolei, todėl jį rekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu: „Jis nėra vaistas, tačiau gali būti viena iš naudingų, sveikatinančių priemonių. Cinamonu galima ne tik gardinti kepinius, bet ir berti į kavą ar arbatą.

Tiesa, šis prieskonis svarbus ne tik cukriniu diabetu sergantiems, bet ir kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms, tačiau juo piktnaudžiauti nereikėtų. Cinamonas, gvazdikėliai ar kiti prieskoniai turi būti vartojami nedideliais, saikingais kiekiais, kurie leistų paskaninti maistą, maloniais kvapais užpildytų mūsų aplinką, o kartu su jais gautume ir naudingų medžiagų.“

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad cinamonas – vienas mėgstamiausių lietuvių prieskonių, be jo neapsieina nei obuolių pyragai, nei bandelės: „Galbūt ne visi žino, bet šio prieskonio yra kelios rūšys, kurios skiriasi skoniu. Iš kur beatkeliautų cinamonas, jo kvapą ir skonį nulemia šio prieskonio aliejinėje dalyje esantis cinamaldehidas: būtent ši medžiaga yra atsakinga už didžiąją dalį teigiamų cinamono savybių. Cinamono lazdelės tinka gardinti šiltiems gėrimams, jos gali būti naudojamos keletą kartų. Po panaudojimo jas reikia nuplauti, išdžiovinti ir laikyti orui nepralaidžiame maišelyje.“

Eksperimentuokime su įvairiomis miltų rūšimis

Nors daugelio mūsų spintelėse rastume tik vienos ar dviejų rūšių miltus, verta išbandyti vis kitokius: kepiniuose galima jais keisti įprastus kvietinius, arba nors dalį jų. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. Mažiausiai sveikatai palankūs yra rafinuoti, aukščiausios rūšies miltai.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra kūno greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – sako gydytoja dietologė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šeimą nustebinti cinamoniniais sausainiais. Ekspertė pataria iškeptus ir atvėsusius sausainius, jei nežadate jų iškart valgyti, laikyti kambario temperatūroje, sandariame inde, kurio dugne įdėtas popierinio rankšluosčio gabalėlis, kad sugertų drėgmę – taip jie išliks švieži iki penkių dienų. O jei sausainių išsikepėte itin daug, galite juos užšaldyti šaldiklyje.

Cinamoniniai sausainiai

Tešlai reikės:

8 šaukštų minkšto sviesto

2 1/2 puodelio persijotų universalių miltų

1 1/4 puodelio rudojo cukraus

2 didelių kiaušinių

1 šaukštelio vanilės ekstrakto

2 šaukštelių kepimo miltelių

didelio žiupsnio druskos

1 valgomojo šaukšto cinamono

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, supilkite puodelį cukraus, plakite rankiniu arba elektriniu plakikliu maždaug 3-4 minutes.
  3. Įmuškite vieną kiaušinį, plakite toliau, tada įmuškite antrą.Supilkite į masę vanilės ekstraktą.
  4. Atskirame dubenyje sumaišykite kepimo miltelius, druską ir persijotus miltus. Juos įmaišykite į sviesto mišinį, suformuokite tešlos rutulį, kurį palaikykite šaldytuve 15 minučių.
  5. Likusį 1/4 puodelio cukrų sumaišykite su šaukštu cinamono. Iš tešlos suformuokite rutuliukus, kuriuos gerai apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  6. Kepkite apie 10-15 minučių, arba tol, kol sausainiai įgaus sodresnę spalvą. Atvėsinkite juos ant grotelių.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Apie miltus ir jų kokybę
  2. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  3. Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu
  4. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  5. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  6. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  7. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  8. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  9. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  10. Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei
  11. Picos dieną paįvairinkite ananasais
  12. Dienos pradžiai – obuolių pyragas
  13. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  14. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  15. Žiema – ne kliūtis lauko kepsniams

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas, Kremlius, žemė veriasi po kojomis
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko

2025 07 31
Naikintuvai
Lietuvoje

NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija

2025 07 31
D. Trampas davė 10 dienų V. Putinui
Užsienyje

Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?

2025 07 31
Autobusas
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija atvėrė duomenis apie viešąjį transportą

2025 07 31
Medininkų žudynių minėjimas
Lietuvoje

Prezidentas pagerbė Medininkų žudynių aukas

2025 07 31
FNTT | fntt.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius

2025 07 31
Kelias
Lietuvoje

Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių

2025 07 31
Ligoninė
Lietuvoje

Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju

2025 07 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • NATO oro policijos misiją perėmė Vengrija ir Ispanija
  • Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Susisiekimo ministerija atvėrė duomenis apie viešąjį transportą

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Michailas Pavlivas apie G. Palucko brolienės įmonėje atliktos kratos, sulaikytas jos direktorius
  • Aleksandras Dubinskis apie Trampo ultimatumo laikrodis tiksi – ką darys Rusija?
  • Draudžiamą turinį skaitot? apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino režimas kabo ant plauko
  • Globalistas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • (Ne)sureikšminkime? apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas | pixabay.com nuotr.

Kaip saugiai atsisveikinti su senu telefonu?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai