Antradienis, 29 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šventinį stalą nuspalvins spanguolės

www.alkas.lt
2022-12-20 13:00:23
0
Spanguolės | pixabay.com, Waldrebell nuotr.

Spanguolės | pixabay.com, Waldrebell nuotr.

Puošnios spanguolės – paskutinės gamtos dovanojamos uogos, kurios gali šviežios sulaukti Kalėdų, tad nuo seno buvo neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis, reikianti sveikatą, drąsą ir apsaugą. Spanguolių Kisielius yra tradicinis Šv. Kūčių vakarienės patiekalas, tačiau šios uogos gali atlikti gerokai daugiau vaidmenų per didžiąsias metų šventes – pasinaudokite nesudėtingais receptais, kaip paįvairinti spanguolėmis pagardus, užkandžius ir gėrimus.

Žmonės paiso šventinių tradicijų ir spanguolėms skiria garbingą vietą ant Šv. Kūčių ir Kalėdų stalo – tą rodo paskutinį metų mėnesį stipriai didėjanti šių uogų paklausa.

Spanguolėse labai mažai cukraus, gausu mikroelementų, vitaminų, ląstelienos, jos turi antibakterinį ir priešuždegiminį poveikį bei yra stiprus antioksidantas, tad šias uogas verta įtraukti ne tik į šventinį meniu, bet ir į kasdienę mitybą.

„Spanguolės unikalios ne tik skoniu – jokių kitų uogų neįmanoma tiek ilgai išlaikyti šviežių, o spanguoles užpylę vandeniu, galime jas laikyti šaldytuve arba vėsioje patalpoje praktiškai iki kito jų derliaus. Sutrynus spanguoles elektriniu trintuvu su medumi, jas galima valgyti po kelis šaukštus kasdien kaip natūralius vitaminus, be to – tai ir charakteringas padažas tiek prie saldžių, tiek prie mėsos patiekalų“, – kalba Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Želė prie Kalėdinio paukščio

B. Baratinskaitė pažymi, kad dėl spanguolėse esančio pektino, šios uogos puikiai tinka gaminti želė, tirštus pagardus, džemus. Maisto gamybos ekspertė rekomenduoja nustebinti svečius prie Kalėdinio kepto paukščio patiekus saldžiarūgštę spanguolių želė, kuri papildys paukštienos skonį ir paįvairins patiekalo tekstūrą.

„Reikia vos trijų ingredientų – spanguolių, vandens ir cukraus, tačiau tik tuo atveju, jeigu paisoma šių ingredientų proporcijų. Svarbu žinoti, jog cukrus kulinarijoje atlieka ne tik saldiklio funkciją. Pavyzdžiui, šiuo atveju jis veikia kartu su spanguolėse esančiu pektinu kaip tirštumą lemiantis ingredientas“, – teigia B. Baratinskaitė.

Reikės: 4 puodelių šviežių spanguolių (arba šaldytų ir prieš gaminant atšildytų iki kambario temperatūros), 2 puodelių cukraus, 2 puodelių vandens.

Gaminame: Pasiruoškite formeles, kuriose sustings želė – kiekviena formelė ar indas gali būti kaip porcija vienam asmeniui. Taip pat galite naudoti negilų didesnį indą iš kurio bus lengva išimti želė. Indas turi būti atsparus karščiui.

Į prikaistuvį storu dugnu pilkite vandenį, berkite uogas, užvirkite, sumažinkite kaitrą, ir virkite 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, sutrinkite uogas elektriniu plaktuvu (tai nėra būtina) ir gerai perkoškite per sietelį, pertrindami masę mentele ar šaukštu. Sudėkite atgal į puodą, berkite cukrų, maišydami užvirkite ir toliau maišydami virkite ant didelės kaitros iki 5 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir iškart supilstykite į paruoštas sudrėkintas formeles. Vėsdama masė greitai stingsta. Kai ji atvės, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve iki patieksite.

Jeigu želė norite pasigaminti daugiau, tiesiog vadovaukitės pateiktomis proporcijomis.

„Jeigu cukraus kiekį padidinsite, želė nesigaus, o jeigu mažinsite – priklausomai nuo kiekio,  gausite spanguolių drebučius arba tirštą padažą. Taigi, galite eksperimentuoti su proporcijomis – nelygu, kokio rezultato siekiate. Nebijokite eksperimentuoti ir su prieskoniais – prie mėsos bei paukštienos patiekalų saldžiarūgštį skonį paįvairinkite žiupsneliu maltų čili pipirų arba maltu imbieru, cinamonu“, – patarimais dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Sūrio, riešutų ir spanguolių rutuliukai

Jeigu rūgščiai aitrokas šviežių spanguolių skonis per didelis iššūkis – naudokite džiovintas uogas. Nustebsite, kaip puikiai jos dera su sūriais, žalumynais ir net šonine.

Reikės: puodelio kreminio sūrio, puodelio smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio, kiek daugiau nei pusės puodelio paskrudintos, atvėsintos ir susmulkintos šoninės, trijų ketvirčių puodelio sukapotų džiovintų spanguolių, 2 šaukštelių Vorčesterio padažo, 2 šaukštų smulkiai sukapotų petražolių arba kalendrų, pusės puodelio kapotų graikinių riešutų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: kreminį sūrį dėkite į indą, kuriame maišysite ingredientus ir išsukite, kol jis sušils, o konsistencija taps vienalytė, be jokių gumuliukų. Atsidėkite šaukštą kapotų žalumynų, ketvirtį puodelio riešutų ir ketvirtį puodelio smulkintų džiovintų spanguolių. Likusius ingredientus berkite į indą su kreminiu sūriu ir gerai išmaišykite. Ragaukite ir pagal skonį dėkite druskos, pipirų.

Iš gautos masės formuokite rutuliukus tokio dydžio, kokio norite, dėkite indą, kad nesukibtų, uždenkite maistine plėvele ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami, lėkštėje sumaišykite likusius riešutus, spanguoles bei žalumynus ir apvoliokite šiame mišinyje sūrio rutuliukus.

„Šio patiekalo spalvų derinys gražiai atrodys ant šventinio stalo. Be to, tai skanus užkandis prieš pagrindinį patiekalą. Sūrio rutuliukus patiekite su krekeriais, šviežia duona. Beje, iš visos masės galite formuoti vieną kamuolį, kurį svečiai raikys ar kabins šaukštais. Jeigu nenorite vargintis formuodami kamuoliukus – gaminkite šį užkandį prieš patiekdami ant stalo ir serviruokite kaip užtepėlę. Minkštumo ir malonaus rūgštumo suteiksite įdėję šiek tiek šviežių spanguolių tyrės“, – kalba B. Baratinskaitė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  2. Patvirtintos pirmosios lietuviškos paprastosios spanguolės veislės
  3. Spanguolės – vitaminai ištisus metus
  4. Susiplanuokite dabar ir Kalėdų lauksite be streso
  5. 5 dovanų patarimai leis sutaupyti ir nustebinti
  6. Kviečiame rinkti įdomiausią Lietuvos eglę
  7. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate
  8. Miškininkai dalins eglių šakas, medelius ragina rinktis atsakingai
  9. Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes
  10. Kaip sutaupyti plaunant indus?
  11. Kaip sportu sudominti mažuosius?
  12. Imbiero kvapas kuria šventinią nuotaiką
  13. Kiek kainuoja šventinis apšvietimas?
  14. Vaišingumas neturi tapti maisto švaistymu
  15. Kokią Kalėdų eglutę pasirinkti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Santaros klinikos | lsveikata.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema

2025 07 29
Simonas Gentvilas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis

2025 07 29
Sudaryta darbo grupė naujai Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymo redakcijai parengti
Lietuvoje

Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo

2025 07 29
Larsas Klingbeilas ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su Vokietijos vicekancleriu

2025 07 29
Vyriausybė
Lietuvoje

Tartasi, kaip geriau reaguoti į bepiločių keliamas grėsmes

2025 07 29
Žirmūnų skveras
Lietuvoje

Sostinėje tęsiamas viešųjų erdvių atnaujinimas

2025 07 29
Liutauras Šinkūnas
Lietuvoje

BPC viršininku paskirtas Liutauras Šinkūnas

2025 07 29
Šilumos siurbliai
Energetika

Beveik 7 000 gyventojų jau turi naujus šildymo įrenginius

2025 07 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikabalis apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Santaros klinikose įdiegta išmanioji pagalbos iškvietimo sistema
  • Dėl galimo piktnaudžiavimo šaukiamas Seimo komiteto posėdis
  • Rudenį Seimas žada grįžti prie gyvūnų gerovės klausimo
  • Kiek iš tiesų sutaupoma su saulės elektrine Lietuvoje?

Kiti Straipsniai

Keliaujame į Kirgiziją

Keliaujame į Kirgiziją: 10 dalykų, kurie atskleidžia šios šalies grožį

2025 07 29
Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

Mažesnė kaina – didesni pavojai? Ką privalote žinoti apie negyvenamosios paskirties NT

2025 07 29
Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

Kiek metų jums duotų dirbtinis protas? Kviečia išbandyti Vilniaus centre

2025 07 29
Žvejai verda žuvienę

Kur susitinka jūra ir istorija – Jūros žvejo šventė Šventojoje

2025 07 29
„Nemunaičiai“ vizualizacija

Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą

2025 07 29
Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

Lietuvos mokiniai iš Tarptautinės biologijos olimpiados grįžo su keturiais medaliais

2025 07 29
Kūlgrindos varžybos

Kūlgrindos varžybos ir istorinės žaidynės – neatrasta Lietuvos sporto kultūros dalis

2025 07 28
Paskutinis superžemynas: Pangėjos pėdsakų aptinkama ir Viduržemio jūroje

Paskutinis superžemynas: Pangėjos pėdsakų aptinkama ir Viduržemio jūroje

2025 07 28
VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves

VVTAT įspėja apie nepatikimas elektronines parduotuves

2025 07 28
Anelė Zikarienė su Kauno inteligentais

Atostogų mados tarpukariu: nuo Aukštosios Panemunės iki Alpių

2025 07 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikabalis apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Rimvydas apie V. Sinica. Sporto rūmų žydams vis tik neatiduos
  • Mikabalis apie Pasaulinio lygio architektai tęs Kauno „Nemunaičių“ kvartalo plėtrą
  • Sundance apie J. Vaiškūnas. Trampo ultimatumas Putinui: artėja sprendimo valanda?
  • Tikrai? apie R. Armaitis. Dar vienas dronas virš Vilniaus. Ir dar viena nieko nedarymo pergalė
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Pritarta vėjo energetikos proveržiui

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai