Antradienis, 6 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Spanguolės – vitaminai ištisus metus

www.alkas.lt
2022-10-23 18:15:24
1
Spanguolės | vstt.lt nuotr.

Spanguolės | vstt.lt nuotr.

Ruduo turtingas ne tik sodo bei daržo gėrybių derliumi, bet ir mūsų kraštuose augančiomis rudeninėmis uogomis: spanguolėmis, šaltalankiais, putinais bei šermukšniais. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rudeninės uogos turi daug vitaminų ir antioksidantų, todėl jas verta įtraukti į kasdienę mitybą.

Turtingos antioksidantais

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, rudens uogos nėra visiškai mums įprastos. Dėl savo specifinio, karstelėjusio skonio, jos nedažnai žmonių vartojamos užkandžiavimui arįprastiniam košių skaninimui. Tačiau šaltalankius, spanguoles, putinus bei šermukšnius vienija vienas bendras vardiklis – jie visi turi daug antioksidantų, sveikatai palankių polifenolių bei įvairiausių flavonoidų. Todėl visas šias uogas dėl savo maistingumo yra verta įtraukti į savo mitybos racioną.

Pavyzdžiui, šaltalankiuose yra daug maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų C, E ir K, taip pat betakarotenų,kurie uogai suteikia oranžinę spalvą. „Šaltalankio uogose vitamino C kiekis viršija citrinose bei apelsinuose esantį kiekį, todėl šaltalankiai yra vienas turtingiausių augalinių vitamino C šaltinių. Nors organizmui daugiausia naudos teikia pačiosuogos, tačiau naudingas yra ir jų aliejus, kuriam būdingas antioksidacinis poveikis, siejamas su lėtinio uždegimo mažinimu. Teigiamos naudos turi ir šaltalankio sėklos, iš kurių gaminami įvairiausi gaminiai“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Tuo tarpu spanguolėse gausu įvairių sveikų vitaminų bei augalinių junginių: „Spanguolės yra geras vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Kaip ir kitos uogos, spanguolės yra antioksidantų šaltinis, pagal antioksidacinį stiprumą nusileidžiančios tik mėlynėms. Be to, spanguolėse yra vitamino K, mangano ir kitų augalinės kilmės maistinių medžiagų, saugančių nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.“

Tiesa,  gydytoja atkreipia dėmesį, kad gaminant iš rudeninių uogų sirupus arbatoms jos yra persaldinamos: „Verdant uogienes, vandenyje tirpūs vitaminai yra linkę skilti, todėl jų kiekis mažėja, nors ir visiškai neišnyksta. Tačiau šaldymas ir ypatingai greitasis šaldymas – liofilizacija – yra patys geriausi konservavimo būdai, kurie uogose išsaugo daugiausiai naudingų maistinių medžiagų. Visos rudeninės uogos gali būti naudojamos sultims gaminti, arbatai ar kompotams virti, konditeriniams gaminiams gaminti bei gardinti kitus patiekalus.“

Norint, kad uogos kuo ilgiau išliktų tinkamos vartoti, prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pataria spanguoles užpilti vandeniu ir laikyti jas šaldytuve, kur šviežios išliks net metus: „Nė viena kita uoga taip ilgai šviežia neišsilaiko, kaip spanguolė. Jas taip pat galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 2 metų. Taigi, verta pasinaudoti galimybe sezono metu jų įsigyti pigiau ir stiprinti imunitetą visą rudenį, dedant ne tik į arbatą, bet ir į kepinius ar padažus.“

Citrusinis keksas su spanguolėmis

Keksui reikės:

300 g spanguolių;

150 g sviesto;

150 g cukraus;

1 vnt. apelsino;

1 šaukštelio vanilinio cukraus;

3 vnt. kiaušinių;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

1 šaukštelio druskos;

250 g miltų;

3 šaukštų grietinės;

3 šaukštų pieno.

Glajui reikės:

1 apelsino (žievelėms ir sultims);

150 g miltelinio cukraus.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Paruoškite tešlą. Sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į gilų dubenį. Į jį suberkite cukrų, smulkiai tarkuotas apelsino žieveles, vanilinį cukrų ir išmaišykite elektriniu maišytuvu. Tada įmuškite vieną kiaušinį ir maišykite toliau. Tą patį pakartokite su likusiais 2 kiaušiniais.
  3. Į atskirą dubenį suberkite kepimo miltelius, druską, miltus ir išmaišykite. Į dubenį su sviestu įdėkite pusę grietinės, pieno ir miltų bei druskos mišinio. Maišykite elektriniu maišytuvu. Tuomet supilkite likusį grietinės, pieno, miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Sumeskite nuplautas ir lengvai nusausintas spanguoles, atsargiai išmaišykite mentele. Apvalią kekso kepimo formą su iškiluma per vidurį ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (kad būtų lengviau išimti pyragą). Į ją tolygiai sukrėskite tešlą ir pašaukite į orkaitę 50 min. Išėmę iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti.
  5. Pagaminkite glajų. Į dubenį smulkiai pritarkuokite apelsino žievelių, suberkite miltelinį cukrų, supilkite apelsino sultis ir išmaišykite. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos ir gražiai apipilkite glajumi.

Patarimas: jei glajus per tirštas, įpilkite daugiau apelsinų sulčių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Džiovintos uogos – vasaros gėrybė, kuria galime mėgautis ištisus metus
  2. Patvirtintos pirmosios lietuviškos paprastosios spanguolės veislės
  3. Vitaminai ir mikroelementai, būtini ne tik būsimos mamos, bet ir vaisiaus sveikatai
  4. Vitaminai ne tik sveikatai, bet ir grožiui
  5. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  6. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  7. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  8. Kodėl sveikiau rinktis lietuviškus gaminius
  9. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?
  10. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  11. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  12. Kaip išradingai panaudoti slyvas?
  13. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  14. Ko dar nežinote apie vynuoges?
  15. Rauginti galima ne tik daržoves

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Auksė says:
    3 mėnesiai ago

    Sveiki,
    jau tokia lietuvių bėda, kad neskiria bruknės nuo spanguolės ir iliustruoja savo rašinius tik išimtinais atvejais be klaidų. Tokie skirtingi augalai, o taip painiojami! Ir šiame straipsnyje – kalbama apie spanguoles, o nuotrauka – bruknių. Dažnai žiūrėju įvairių šalių straipsnius, iliustruotą medžiagą apie spanguoles, bruknes – beveik nerandu klaidų, bet lietuvių straipsniuose su nuotraukomis, piešiniais – tai jau kasdienybė. Niekaip nesuprantu kodėl. Gal autoriai atsakomybės už pateiktą medžiagą nejaučia, ai, bus gerai ir bruknių, meškauogių ar dar ko nors nuotrauka, juk nežinau kaip ištikrųjų ta spanguolė atrodo.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

VMVT | VMVT logo

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

2023 06 03
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

2023 06 03
naturalgrocers.com nuotr.

Atšilus orams vandenį gurkšnokite dažniau

2023 05 29
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

2023 05 28
fanpop.com nuotr.

Renkantis ledus svarbiausia – jų sudėtis

2023 05 27
Rodyti daugiau

Naujienos

Susprogdinta Kachovkos HE užtvanka | Alkas.lt ekrano nuotr.
Ukrainos balsas

XXI a. katastrofa: Rusijos teroristai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką

2023 06 06
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Stebima didelė žievėgraužių tipografų gausa

2023 06 06
Renginio akimirka | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuotr
Lietuvoje

Seimas pritarė kailių fermų draudimui

2023 06 06
Pinigai | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Seimas linkęs pritarti išmokų didinimui

2023 06 06
Zaporižės AE | Energoatom nuotr.
Lietuvoje

Dėl padėties Ukrainoje radiacinio pavojaus nėra

2023 06 06
Miško gaisras | pagd.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Ugniagesiai: miškuose didėja gaisrų pavojus

2023 06 06
Svorio metimas, dieta | pixabay.com, mojzagrebinfo nuotr.
Gamta ir žmogus

Nutukimas tampa vis opesne sveikatos bėda

2023 06 06
Triukšmas | pixabay.com, Ezequiel Octaviano nuotr.
Lietuvoje

Svarstoma didinti baudas už triukšmą

2023 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žeberklas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Romas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Juozas apie Įregistruota piliečių referendumo iniciatyvinė grupė dėl referendumo kartelės mažinimo nuo 300 iki 50 tūkstančių
  • Raimundas Eimontas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • XXI a. katastrofa: Rusijos teroristai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką
  • R. Mickūnas. Puslaidininkių fizikos instituto ir LMA prezidiumo bendravimas dėl persitvarkymo Lietuvoje
  • Stebima didelė žievėgraužių tipografų gausa
  • Seimas pritarė kailių fermų draudimui
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

by Ditė Česėkaitė
2023 06 05
0
VMVT | VMVT logo

Tęsiant tyrimą maisto klastočių byloje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai jau atliko daugiau kaip 50 patikrinimų didmenine, mažmenine...

Skaityti toliau

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žeberklas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Romas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Juozas apie Įregistruota piliečių referendumo iniciatyvinė grupė dėl referendumo kartelės mažinimo nuo 300 iki 50 tūkstančių
  • Raimundas Eimontas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
  • Romas apie D. Razauskas. Sovietmetis sugrįžo
Kitas straipsnis
Marius Kundrotas | asmeninė nuotr.

M. Kundrotas. Eilinis antisistemos krachas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai