Šeštadienis, 2 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rauginti galima ne tik daržoves

www.alkas.lt
2022-08-20 12:18:07
0
Daržovės | pixabay.com nuotr.

Daržovės | pixabay.com nuotr.

Maisto rauginimas žinomas jau šimtmečius, tačiau šiuo metu jis išgyvena tikrą renesansą tiek restoranų, tiek namų virtuvėse visame pasaulyje. Rauginimas ne tik užtikrina ilgalaikį produktų galiojimo laiką, bet ir padeda išvengti maisto švaistymo, o tuo pačiu ir sutaupyti. Paskutinį vasaros mėnesį gausiai užderėjus daržovių bei vaisių gėrybėms gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kokios naudingos medžiagos atsiranda jas rauginant, o prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė  pažymi, kad rauginti galima ne tik daržoves, bet ir uogas ar vaisius, tereikia žinoti kelias taisykles.

Rauginimo metu maistas įgauna papildomų maistinių savybių

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, rauginimas yra vienas sveikatai palankiausių konservavimo būdų, kurio metu maistas įgauna papildomų maistinių savybių. „Rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat ir probiotinių bakterijų, vadinamų gerosiomis bakterijomis“, – pastebi gydytoja ir ragina vėsiuoju sezonu raugintus gaminius įtraukti į savo kasdienę mitybą.

„Virškinimo sistema yra vienas pagrindinių imunitetą formuojančių organų, be to, čia gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai,  net mūsų emocijoms. Vartodami raugintus produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai gerina žarnyno sveikatą ir bendrą organizmo būklę. Konservuoti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų šaltinis. Be visa ko, raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos“, – sako dr. E. Gavelienė.

Tiesa, „Rimi“ sveikos mitybos specialistė įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgiant į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra nemažai druskos: „Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Būtinai patikrinkite, ar gamintojas nepridėjo skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, kad gaminys būtų saldesnis, kiek jame yra druskos.“ 

Kaip tinkamai rauginti?

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad produktų rauginimas vėl išgyvena renesansą: „Tai itin paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas, nešvaistyti daržovių, vaisių ar uogų derliaus ir skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias sodo gėrybes visus metus.“

L. Barčaitė pažymi, kad stiklainiai, naudojami rauginimui, turi būti labai švarūs, o geriausia juos sterilizuoti verdančiame vandenyje. Taip pat svarbu tinkamai paruošti sūrymą. „Vieniems produktams druskos reikia mažiau, kitiems daugiau, todėl ragaukite ir ieškokite savo skoniui priimtiniausio recepto varianto. Druska apsaugo maisto produktus nuo pelėsio ir skatina naudingų bakterijų vystymąsi, todėl raugintas gaminys tampa traškios tekstūros.

Dėl to svarbu, kad maistas turėtų pakankamai sūrymo. Pavyzdžiui, jei norite paruošti raugintus kopūstus, supjausčius juos įberkite 1 valgomąjį šaukštą jūros druskos ir pakankamai įmasažuokite, kad iš daržovės galėtų išsiskirti skysčiai. Dedant daržoves ar vaisius į sūrymą, reikia juos kurį laiką laikyti šiltai, o kai jie pradeda putoti, svarbu perkelti į vėsesnę temperatūrą, kuri visada turi siekti 0–6 laipsnius šilumos. Tai svarbu kokybei, skoniui ir galiojimo laikui.“

„Rimi“ kulinarijos technologė atkreipia dėmesį, kad kuo smulkiau vaisiai, uogos ir daržovės bus supjaustyti, tuo greičiau jie rauginsis ir tuo daugiau jų tilps į stiklainį: „Neturint laiko tikrai galima rauginti ir nepjaustytas daržoves ar vaisius arba juos maišyti tarpusavyje.

Nors dauguma pripratę rauginti agurkus bei kopūstus, iš tikrųjų, rauginti galima beveik viską: obuolius, kriaušes, agrastus, slyvas, vynuoges, abrikosus, morkas, svogūnus, ridikėlius, agurkus, cukinijas, šparagines pupeles, pomidorus, burokėlius ir net sveikus kopūstų lapus. Tai daugiausia priklauso nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir nuo to, ką norite daryti su galutiniu produktu. Tiesa, nenaudokite pažeistų, sukirmijusių, įskilusių vaisių ir uogų.“

Pasak specialistės, rauginimo trukmė priklauso nuo individualaus skonio. Daržoves galite palikti raugintis nuo 3 iki 6 dienų, kad būtų švelnaus ir traškaus skonio, arba nuo 1 iki 3 savaičių, kad skonis būtų stipresnis. Suprasti, kad raugintas produktas yra sugedęs, anot specialistės, padės jo skoninės savybes: „Raugintas gaminys, laikomas netinkamai, gali supelyti, o tokio jokiu būdu negalima vartoti. Jam nepadės ir tai, jei apipjaustysite papelijusias vietas, kadangi būdamas skystoje terpėje vaisius ar daržovė persisunkia nuodingomis medžiagomis, net jei jų nesimato.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  2. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  3. Kaip namuose laikyti vaisius ir daržoves?
  4. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite
  5. Ko nežinote apie vaisius ir daržoves: patarimai, kaip išsirinkti geriausius
  6. Kaip laikyti uogas, vaisius ir daržoves, kad šie ilgiau išliktų švieži?
  7. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  8. Agurkai – naudingos daržovės
  9. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  10. Daržovės, vaisiai ir uogos mus saugo nuo ligų
  11. „Negražios“ daržovės ir vaisiai taip pat bus parduotuvėse
  12. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  13. Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę
  14. Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?
  15. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Studentai
Lietuvoje

Patvirtinta stojančiųjų konkursinio balo skaičiavimo tvarka

2025 08 01
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Kultūros ministerija ir KAM stiprina bendradarbiavimą

2025 08 01
Priešiškas dronas nukrito Lietuvos kariniame poligone Gaižiūnuose
Lietuvoje

Lietuvą atakavęs dronas sudužo Lietuvos kariniame poligone…

2025 08 01
Greičio matuoklis
Lietuvoje

Greičio matuokliai keliaus į pavojingiausius eismo ruožus

2025 08 01
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Švietimo įstaigos turės pasitvirtinti tvarkas dėl telefonų naudojimo

2025 08 01
JAV pasiuntinys bėga Kremliun
Užsienyje

Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą

2025 08 01
Žaidimų erdvė
Gamta ir žmogus

Vilniaus oro uoste atidaryta žaidimų ir pažinimo erdvė vaikams

2025 08 01
Futbolas
Gamta ir žmogus

„Aukštaitijos“ stadione – legendinio „Ekrano“ sugrįžimas

2025 08 01

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • Bartas apie Lietuvą atakavęs dronas sudužo Lietuvos kariniame poligone…
  • Rimvydas apie Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą
  • +++ apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Apsaugoti paskyrai ir sudėtingo slaptažodžio nebepakanka
  • „Ale i oras šiandie kuprotas“ – Lietuvos gatvėse primirštos šnektos ir posakiai
  • Lietuvos monetų kalykla pristato išskirtinę kolekcinę monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Auka“
  • Kampuotasis česnakas – retas augalas

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • Bartas apie Lietuvą atakavęs dronas sudužo Lietuvos kariniame poligone…
  • Rimvydas apie Pareiškęs ultimatumą, Trampas piktinasi Rusijos veiksmais, bet… siunčia pasiuntinuką į Maskvą
  • +++ apie L. Šopauskas. Apie politines veidmainystes arba apgailestavimų Respubliką
  • KM pranešė apie Kada išvysime neseniai aptiktas karališkąsias insignijas ir kitus radinius?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Gerinamas susisiekimas tarp Vilniaus ir Stambulo

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai