Šilauogė – mažo kaloringumo uoga, kurioje gausu antioksidantų, geležies, C, E, A ir B grupės vitaminų bei kitų kokybiškų maistinių medžiagų, skaidulų.
Prinokusiose šilauogėse yra daug fenolinių junginių, kurie lemia antioksidacines ir priešuždegimines savybes.
Dėl šių priežasčių „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šilauoges įtraukti į savo kasdienę mitybą, o „Rimi“ gaminių vadovė Rūta Genienė pasidalija patarimais, kaip šilauoges tinkamai užšaldyti, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą.
Stabdo senėjimo procesus
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, panaši ir šių uogų sudėtis, tačiau skinant šilauoges mėlynai nenusidažys rankos, o jas skanaujant – burnos gleivinė.
Šilauogės naudingos ne tik tiems, kurie prižiūri savo kūno masę, bet ir sergantiesiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus.
„Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenų (ypatingai tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) bei antioksidantų, C, E, A ir B grupės vitaminų“, – uogų naudą vardija dr. Edita Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą žmogaus kūne:
„Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo kūną nuo vidinio bei išorinio senėjimo.
Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reiktų įtraukti į kasdieninę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus.“
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė atskleidžia ir dar vieną naudingą šilauogių savybę – šios uogos gerina nuotaiką.
Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną.
Vis dėlto, šilauogėmis taip pat nereikėtų piknaudžiauti: per dieną patariama suvalgyti apie 200–300 gramų uogų.
Mėgstamos visus metus
Pasak gaminių vadovės Rūtos Genienės, šilauogių „Rimi“ parduotuvėse galima rasti visus metus: jos atkeliauja iš Peru, Maroko, Ispanijos bei Lenkijos, o vasaros metu pirkėjams siūlomas ir lietuviškas uogų pasirinkimas.
„Pirkėjai mėgsta lietuviškas uogas, tačiau jų augimo laikas labai priklauso nuo orų, jie gali stipriai paveikti derliaus bei augimo laiko ilgį.
Tad „Rimi“ pirkėjai tai supranta ir noriai perka atvežtines uogas – šilauogės išlieka mėgstamos ištisus metus“, – pasakoja R. Genienė.
Žinovė taip pat pataria, kaip namuose šilauoges galime ilgiau išlaikyti šviežias: „Parsinešus uogas iš parduotuvės geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve.
Taip pat svarbu į indelio apačią įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų drėgmę.“
Nors šilauoges patartina valgyti šviežias, uogas taip pat galima šaldyti, nes užšaldymo proceso metu jos nepraranda savo kokybinių savybių.
„Rimi“ gaminių vadovė pataria pirmiausia uogas nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą.
Po keletos valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius. Šaldytas šilauoges galima dėti į vaisių bei uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.
„Rimi“ kviečia šią vasarą pasigaminti sveikuoliškus pusryčius ir dalijasi gardžiu šilauogių bei avižinių dribsnių „naktinės“ košės pusryčiams receptu.
Receptas
Šilauogių ir avižinių dribsnių „naktinė“ košė pusryčiams
Košei reikės:
100 g šilauogių;
200 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
2 šaukštų ispaninių šalavijų („chia“) sėklų;
750 ml nesaldinto migdolų gėrimo;
3 šaukštų klevų sirupo;
50 g mėtų lapelių, migdolų ar karijų riešutų papuošimui.
Gaminimo eiga:
1. Avižinius dribsnius, chia sėklas, migdolų gėrimą (arba Jūsų mėgstamą) ir klevų sirupą supilkite į didelį dubenį. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite į stiklainius (2/3 tūrio), uždenkite dangteliais ir palikite šaldytuve per naktį.
2. Ryte įmaišykite šilauogių, keletą uogų palikite papuošti.
3. Papuoškite mėtų lapeliais, uogomis arba susmulkintais riešutais. Patiekite.
Skanaus!