Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

www.alkas.lt
2022-07-06 09:00:00
0
Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai

Maistas | Shutterstock nuotr.

Pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvoje kaip niekad išpopuliarėjo įvairūs kepsninių patiekalai, tačiau jais lietuviai mėgavosi ir prieš šimtus metų. Minint Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, virtuvės šefas ir BBQ ekspertas Vylius Blauzdavičius pristato senovės lietuvių kulinarinius papročius ir dalijasi nesenstančiais kepsnių receptais.

Liepos 6-oji – vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Šios dienos vakare vienu metu visame pasaulyje giedama Tautiška giesmė, į viršų keliamos trispalvės ir istorinės valstybės vėliavos bei, kaip prideda kiekvienai vasariškai šventei, užkuriamos kepsninės, ant kurių spirga gardžiausi kepsninių kūriniai.

Kasmet šią dieną mini ir mėsos žinovas V. Blauzdavičius. Nors liepos 6-oji jam yra proga pabūti su šeima ir atžalomis, pailsėti nuo darbų, pašnekovas prisipažįsta, kad šią dieną jis mintyse nekart nuklysta į praeitį: skatina istorinėje didybėje ieškoti mūsų protėvių įkvėptų, karališkų receptų bei ragina juos prikelti naujai valgytojų kartai.

Duona – neatsiejama nuo ugningų tradicijų

Į ugnį senovės lietuviai žvelgdavo itin pagarbiai, mat tai buvo neatsiejamas gyvybei šaltinis – ir sušildo, ir leidžia prasimaitinti, o su ugnimi, laužu bei maistu susijusios tradicijos gyvos ir dabar, pasakoja šefas.

„Duona – neatsiejama kiekvieno lietuvio identiteto dalis bei daugybės svarbių apeigų elementas. Anuomet ji būdavo kepama ant įkaitintų akmenų, žarijų, karštuose pelenuose ar net duobėse, virš kurių buvo kūrenama ugnis ir tik vėliau krosnyje“, – pažymi Vylius.

Anot pašnekovo, dar iš pagonybės laikų lietuviai paveldėjo ir metų pradžioje minimą duonos dieną, todėl nereikėtų stebėtis, jog ypatingą vietą šis kepinys užėmė ir karaliaujant Mindaugui.

Mėsa gardinama krienais – aštrus, lietuviškas skonis

Žinoma, senovės lietuviai neapsieidavo ir be įvairių mėsos patiekalų. V. Blauzdavičius pasakoja, jog mėsą anuomet valgydavo visi, kurie galėdavo sau tai leisti.

„Lietuvos karalių, didikų ir bajorų pilyse ant iešmo ar ant grotelių nuolat kepdavo meškos, taurai, stumbrai, elniai ir briedžiai, šernai, jaučiai, kiaulės ir kiti gyvūnai, paukščiai. Be ant laužo ar virš žarijų keptos mėsos nebūdavo įsivaizduojama jokia puota“, – pažymi Vylius.

Mėsa tiek puotų metu, tiek kasdien būdavo gardinama įvairiais kuo įmantresniais ir ryškesniais skoniais. Pavyzdžiui, specifinio krienų padažo receptą galima rasti dar XVII a. Nors tuomet padažas būdavo patiekiamas prie paukštienos valgių, šiemet Mindaugo karūnavimo šventės proga V. Blauzdavičius ragina krienus derinti su duona ir kepta šonine.

Įkvėptas Lietuvos istorijos ir gilių maisto tradicijų, šefas sukūrė du ypatingus receptus, kurių visus ingredientus pirkėjai gali nesunkiai rasti bet kurioje prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėje. Čia visų išalkusių laukia švieži vaisiai ir daržovės, ką tik iškepta duona ir, žinoma, kepti paruošti „Grill&Fun“ mėsos gaminiai.

Ant žarijų kepta duonelė su daržovių užtepėle

Duonelei reikės: miltų, vandens, kepimo miltelių, alyvuogių aliejaus, druskos.

Užtepėlei reikės: 1 cukinijos, 1 pomidoro, 1 galvutės česnako, 1 baklažano, saujos petražolių, aliejaus, druskos ir pipirų.

Paruošimo eiga: įkaitinkite kepsninę arba užkurkite laužą, tiesiai ant kaitros dėkite česnaką, pomidorą, cukiniją, baklažaną ir palikite daržoves kepti, kol suminkštės – jų nepjaustykite! Daržovėms apkepus ir suminkštėjus, nuimkite jas nuo kepsninės grotelių ar atsargiai išimkite iš žarijų, žnyplėmis nuvalykite tas daržovių vietas, kurios kiek juodos ir apdegę. Tuomet visas daržoves sukapokite ir dėkite į karščiui atsparų dubenį, palaukite, kol pravės.

Kol kepa daržovės, užminkykite tešlą duonelėms; tešla turi būti tokio kietumo, kad neliptų prie rankų ir būtų lengvai minkoma. Į didelį dubenį berkite miltus, kepimo miltelius, druską bei viską išmaišykite tarpusavyje, tuomet pilkite aliejų ir darkart išmaišykite, vėliau po truputį pilkite vandenį. Iš duonos tešlos atsargiai iškočiokite arba rankomis suplokite ploną blynelį (ar kelis) ir meskite tiesiai į laužo kaitrą, kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai ir tolygiai apskrus.

Į kapotas daržoves pilkite aliejų, berkite druską bei pipirus, sudėkite smulkiai kapotas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Duoneles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su daržovėmis. Skanaus, karaliai!

Juodos duonos sumuštinis su kiaulienos šonine ir krienais (2 porcijos)

Jums reikės: 500 g kiaulienos šoninės, 2 didelių riekių juodos duonos, 2 šaukštų krienų, 2 raugintų agurkų.

Paruošimo eiga: kepsninę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros, ant grotelių uždėkite šoninės gabalėlius ir kepkite apie 35 minutes. Vylius pataria pasinaudoti vidinės temperatūros termometru – visi šoninės gabalėliai skirtingi, todėl taip matysite, kada jie tikrai bus iškepę.

Kai šoninė iškeps, ant grilio grotelių švelniai iš abiejų pusių paskrudinkite duonos riekeles. Ant duonos riekelių tepkite krienus, dėkite pjaustytus raugintus agurkus, o ant viršaus – pjaustytą šoninę. Skanaus, karaliai!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  2. Įteikti tradiciniai Tautinių mažumų departamento apdovanojimai
  3. Dainų šventės Folkloro diena pradės duonos apeiga Katedros aikštėje (programa)
  4. Lietuvių žaidimas „Ripka“ ir Fizikų diena įrašyti į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą
  5. Kelios gudrybės naudojantis kepsnine
  6. Palangoje bus švenčiama Baltų vienybės diena
  7. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  8. Maisto taupymui padės kūrybiškumas
  9. Statymo taisyklės galioja ir kepsninėms
  10. Geram kepsniui svarbus ir laikas
  11. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  12. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  13. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  14. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  15. Geriau miegoti padės ir… trešnės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas–Brežnevas, degantis Kremlius
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

2025 08 25
Siuntos
Architektūra

RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių

2025 08 25
Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos

2025 08 25
Huffingtonpost.com nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

2025 08 25
Vudis Alenas Maskvos kino savaitėje
Kultūra

Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

2025 08 25
D. Šakalienė lankosi Ukrainoje
Lietuvoje

Krašto apsaugos ministrė lankėsi Kijeve

2025 08 25
Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių
  • Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

Kiti Straipsniai

Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

2025 08 25
„Sengirės fondas“

„Sengirės fondas“ ir partneriai vasarą užbaigs nemokamu koncertu Vilniuje

2025 08 25
Ieškomi talentai: skelbiamas kvietimas teikti darbus Jaunųjų žurnalistų premijai

Ieškomi talentai: skelbiamas kvietimas teikti darbus Jaunųjų žurnalistų premijai

2025 08 25
Atraskime paveldą iš naujo – Europos paveldo dienos ’25

Atraskime paveldą iš naujo – Europos paveldo dienos ’25

2025 08 25
Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė

Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė

2025 08 25
Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai

2025 08 25
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną
  • +++ apie Prezidentas pateikė Seimui Ministrės Pirmininkės kandidatūrą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Laisvės šauklio Romo Kalantos lietuvių kalbos mokytoja R.Karkauskienė | LGGRTC nuotr.

Romo Kalantos mokytoja: Jo poelgiui nepritariau...

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai