Lietuvoje sparčiai populiarėjant arbatos kultūrai, atsiranda vis daugiau šio gėrimo rūšių. Viena jų – matė arbata, ruošiama iš paragvajinio bugienio lapelių. Žmonės matės arbatą vertina ne tik dėl išskirtinio skonio, tačiau ir dėl naudos kūnui bei tonizuojančio poveikio.
Puikiai tiks norintiems atsisakyti kavos
Matė rūšies arbata yra kilusi iš Pietų Amerikos, tačiau jau kelis dešimtmečius šios arbatžolės yra užkariavusios ir Lietuvos arbatos mėgėjų širdis. Palankumo šios žolelės susilaukia ir dėl naudingo poveikio kūnui ir dėl to, kad puikiai tinka kaip kavos pakaitalas.
„Viename puodelyje matė arbatos yra maždaug 85 mg kofeino, kai tuo tarpu puodelyje kavos – apie 90 mg. Dėl to šios arbatžolės padės pakelti energijos lygį organizme ir jaustis mažiau pavargusiems – lygiai taip pat, kaip ir puodelis kavos.
Tačiau tuo pačiu, gerdami puodelį matė arbatos, savo organizmą praturtinsite antioksidantais, vitaminais bei mineralais. Šių arbatžolių sudėtyje yra vitamino C, vitamino E, seleno ir cinko. Tad geriant tokią arbatą reguliariai, šios medžiagos gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir gerinti sveikatą“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Matė žolelės yra ne tik puikus natūralus stimuliatorius, bet kartu turi ir atpalaiduojantį poveikį. Vartojama saikingai, ji neturi įtakos miego ir poilsio kokybei, skirtingai nei kava. Specialistų teigimu šią arbatą galima laikyti natūraliu antidepresantu, nes dėl savo sudėties ji skatina gerą savijautą. Tačiau tam, kad iš šių arbatžolių pasisemti kuo daugiau naudos, vertėtų žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.
„Pagal visas tradicijas, matė arbata turėtų būti geriama iš medinio puodelio, naudojant specialų metalinį šiaudelį, kurio viename gale yra specialios skylutės, skirtos tam, kad gerdami nesutrauktumėte arbatžolių, esančių puodelio dugne.
Tačiau jeigu tokio šiaudelio neturite, puikiai tiks ir tradicinis arbatos paruošimo būdas – į arbatinuką įberkite maždaug pusę arbatinio šaukštelio matė arbatžolių. Pakaitinkite vandenį iki maždaug 80 laipsnių – svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis – taip arbatžolės nepraras visų savo naudingųjų savybių. Vandeniu užpiltą arbatą palikite pastovėti 5 minutes ir mėgaukitės“, – pataria B. Baratinskaitė.