Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Skirtinga mėsa ruošiama skirtingai

www.alkas.lt
2021-11-21 14:55:53
0
Foodproductiondaily.com nuotr.

Foodproductiondaily.com nuotr.

Mėsa – vienas tų valgių, be kurio, daugelis neįsivaizduoja nė vienos savo dienos, o ir jos patiekalų yra begalė: nuo šildančių guliašų iki kepsnių ar kotletų.

Be to, mėsa yra taip reikalingų baltymų, geležies bei kitų organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Kiauliena mėgstamiausia

„Mėsa naudojama ne tik tradiciniams patiekalams, bet ir įvairiausiems žiemą populiariems troškiniams ar sriuboms ruošti.

Visgi,  metams bėgant – tradicijos nesikeičia ir mėgstamiausia tarp tinklo pirkėjų išlieka kiauliena“, –  sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė

Komunikacijos vadovė pabrėžia, kad antroje vietoje, po kiaulienos, pagal pardavimų duomenis, pirkėjai pamėgę jautieną, trečioje – veršieną, o kalbant apie baltą mėsą, tarp gyventojų populiariausia yra vištiena.

Po jos rikiuojasi antiena ir kalakutiena.

Skirtinga mėsa – skirtingi paruošimo būdai

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos mėsos rūšys – ruošiamos skirtingai. Jeigu vienos rūšies mėsą reikia iškepti pilnai, kita gali būti valgoma ir pusžalė.

„Norint pasimėgauti ypatingo skonio jautienos ar anties krūtinėlės kepsniu – perkepti nepatartina. Per daug iškepta mėsa taps sausa, sprangi ir praras skonines savybes. Ruošiant šių rūšių mėsą patarčiau jos iki galo neiškepti ir patiekti pusiau keptą.

Tačiau kalbant apie kiaulieną, vištieną ar kalakutieną – viskas priešingai. Šių rūšių mėsą turime iškepti iki galo, kad aukštoje temperatūroje žūtų visos mėsoje esančios bakterijos“, – sako G. Bačkovas ir dalijasi dar keliais patarimais, kurie pagelbės ruošiant skirtingos rūšies mėsą.

Triušiena. Tai mėsos rūšis, kurioje beveik nėra riebalų, tad organizmas ją lengvai virškina. Triušieną galima paruošti įvairiausiais būdais, tačiau geriausios skoninės savybės atsiskleidžia troškinant.

Tam ypač tinka priekinė triušio dalis, kuri ne mažiau gardi ir išvirta, tuo tarpu galinė dalis tinkamesnė kepimui.

Prieš gaminant triušieną, rekomenduotina 2–3 valandas palaikyti ją šaltame vandenyje, kad taptų minkštesnė. Jei nuspręsite triušieną troškinti, nepamirškite, kad šis procesas gana ilgas.

Nors mėsa suminkštėja jau po 20 minučių, kitų tame pačiame puode esančių ingredientų aromatas į mėsą įsigeria sunkiau, todėl triušieną reikėtų troškinti kiek ilgiau nei valandą.

Jautiena. Jautienos kokybei įvertinti galioja reglamentu patvirtinti vertinimo kriterijai: kategorija (galvijai, buliai), raumeningumas (atsižvelgiama į nugaros, menčių, sprando raumenų išsivystymą) ir riebumas (riebalų kiekis mėsos išorėje).

Svarbu įsidėmėti, kad kuo riebalinis audinys šviesesnis, tuo jautiena geresnė. Pačios vertingiausios jaučio dalys yra išpjova, antrekotas ir nugarinė, kadangi per visą jaučio gyvenimą jos juda mažiausiai. Dėl šios priežasties šių dalių mėsa yra pati minkščiausia.

Antiena. Antis vis dažnesnė viešnia ant lietuvių stalo, ypač, kai artėja gražiausios metų šventės. Antiena džiugina savo universalumu – iš viso paukščio galima paruošti net kelis skirtingus patiekalus!

Pavyzdžiui, pagrindines, mėsingiausias, anties dalis galima iškepti, iš smulkesnių ir labiau kaulėtų išvirti sriubą, o iš kepenėlių pagaminti gurmaniško skonio paštetą.

Antienoje gausu žmogaus organizmui vertingų vitaminų, tačiau net to nežinodami, daugelis šią mėsą renkasi dėl to, kad ji itin liesa. Vis dėlto, vertėtų nepamiršti, kad anties odelė pasižymi dideliu riebumu.

Aviena. Avies mėsa vertinama dėl išskirtinio skonio ir itin aukštos kokybės. Renkantis geriausią gaminį, patariama pirkti mėsą su kaulu – gaminant ji išliks sultingesnė ir turės ryškesnį skonį.

Skirtingos avienos dalys turi bendrą bruožą – kuo daugiau natūralaus avies riebalo, tuo mėsos skonis išraiškingesnis ir gurmaniškesnis.

Ant šventinio stalo dažniausiai puikuojasi avienos kepsniai bei iš mentės pagaminti troškiniai, tačiau turėkite omenyje, kad pjaustant mėsą, nereikėtų jos per daug susmulkinti, nes apdorojant smulkiai supjaustyti gabalėliai taps sausi ir kieti.

Vištiena. Tai pati populiariausia paukštienos rūšis. Dažniausiai maisto gamyboje naudojama vištos krūtinėlė, kulšelės bei sparneliai.

Vištiena, kaip ir antiena, pasižymi liesumu, tačiau ji, kaip būdinga paukštienai, yra šviesios spalvos, o valgant šią mėsą gali būti jaučiamas lengvas saldumas.

Vištiena – viena universaliausių mėsos rūšių, kadangi jai tinka patys įvairiausi paruošimo būdai – virimas, kepimas, troškinimas, rūkymas ar net vytinimas.

Kiauliena. Islamo ir judaizmo religijos kiaulieną valgyti draudžia, tačiau ji vis tiek išlieka viena iš dažniausiai naudojamų mėsos rūšių visame pasaulyje.

Kiaulieną galima valgyti virtą, keptą, sūdytą ar rūkytą. Pačios vertingiausios jos dalys yra nugarinė, sprandinė bei kumpis. Dažniausiai iš kiaulienos gaminami kepsniai ar didkepsniai, gardus šašlykas, maltos mėsos kepsneliai ar dešros.

Burnoje tirpstanti kepta šventinė antis

Jums reikės:

Vidutinio dydžio anties (3 kg)

Marinatui:

6 skiltelių česnako

3 v. š. medaus

3 v. š. žaliosios citrinos sulčių

2 a. š. džiovinto rozmarino

Žiupsnelio druskos, pipirų

Įdarui:

300 g ryžių

150 g džiovintų

Spanguolių

3 a. š. cinamono

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Antį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet nupjaukite perteklinius riebalus nuo apatinės anties dalies.

Patariama šlaunelių odą subadyti šakute, o krūtinėlės odoje padaryti negilius įpjovimus.

Grūstuvu sutrinkite nuluptas česnako skilteles, sudėkite į dubenį, užpilkite žaliosios citrinos sultimis bei medumi, suberkite džiovintą rozmariną ir šiek tiek pasūdykite.

Viską gerai išmaišykite, marinatu ištrinkite anties išorę bei vidų ir mažiausiai 2 valandoms palikite šaldytuve. Kol antis marinuosis, pasiruoškite įdarą.

Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. P

o to virtus ryžius sumaišykite su džiovintomis spanguolėmis, įberkite šiek tiek cinamono, druskos ir pipirų, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite.

Kai antis išsimarinuos, ištraukite ją iš šaldytuvo ir užsiūkite kaklą. T

uomet vidų įdarykite ryžių bei džiovintų spanguolių įdaru ir užsiūkite apatinę anties dalį, kad įdaras neiškristų.

Norėdami, kad kepimo metu antis išlaikytų gražią formą, kojas suriškite siūlu.

Paruoštą antį dėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 120 °C įkaitintoje orkaitėje apie 7-8 valandas.

Maždaug kas valandą apšlakstykite antį iš jos išbėgusiais riebalais, o kai mėsa bus beveik iškepusi, temperatūrą padidinkite iki 220 °C ir kepkite dar 20 minučių.

Nustebsite, tačiau šventinė antis puikiai derės su bruknių ar spanguolių uogiene! Skanaus!

Reklama: vištiena iš ūkininkų

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokią mėsą rinktis?
  2. Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
  3. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  4. Dėl lietuviškų kumpių ir dešrų eksporto į JAV liko išspręsti tik techninius klausimus
  5. Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama
  6. Ar iš tikrųjų perkame vartojimui tinkamus mėsos gaminius?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas–Brežnevas, degantis Kremlius
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui

2025 08 25
Siuntos
Architektūra

RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių

2025 08 25
Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos

2025 08 25
Huffingtonpost.com nuotr.
Lietuvoje

Tyrimas: dalis gyventojų keliauja nepaisydami skolų

2025 08 25
Vudis Alenas Maskvos kino savaitėje
Kultūra

Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

2025 08 25
D. Šakalienė lankosi Ukrainoje
Lietuvoje

Krašto apsaugos ministrė lankėsi Kijeve

2025 08 25
Eglė Navickienė pradėjo bado akciją
Lietuvoje

Kalvarijos mokytoja pradėjo bado akciją: ministrė žada tyrimą, LŠDPS ragina solidarizuotis

2025 08 25
Sveikata
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: regionuose patekti pas medikus sunkiau

2025 08 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiją reikia sutriuškinti jos pačios labui
  • RRT: kaip elgtis su siuntomis į JAV po muitų pokyčių
  • Pietryčių Lietuvoje – lauko taktinės pratybos
  • Lietuviška daina suskambusi parodoje Japonijoje pakvietė pažinti Lietuvą per kultūrą ir išskirtinius papročius

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Maistas, maisto ruošimas

Atvėsusią savaitę sušildys nebrangus ir skanus kiaulienos troškinys

2025 05 10
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Maistas, keptas kalakutas

Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas

2025 04 13
Mėsa

Nustebsite, kiek naudingų medžiagų slepia žvėriena

2025 04 05

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus
  • Olegas Soskinas, Vitalijus Dykij apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Denisas Jelisievičius apie Europos vadovai, Zelenskis ir Trampas kalbėjosi dėl taikos Ukrainoje: sutarta dėl saugumo garantijų ir veto teisės atmetimo
  • +++ apie Ukraina pasmerkė Maskvoje pasirodžiusį Vudį Aleną
  • +++ apie Prezidentas pateikė Seimui Ministrės Pirmininkės kandidatūrą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Siūloma įteisinti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį

Siūloma įteisinti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai