Mandarinų ir apelsinų hibridai – klementinai, jau spėjo užkariauti citrusinių vaisių mėgėjų širdis. Klementinai Lietuvoje itin populiarūs šaltuoju metų laiku – šių vaisių populiarumas ypač išauga vėlyvą rudenį, piką pasiekia per Kalėdas, o slūgti ima tik prieš pat pavasarį.
Kilę iš Alžyro
„Klementinai – vienas populiariausių citrusinių vaisių visame asortimente.
Kaip teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai yra mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Nors klementinų skonis – primena mandarinus šie vaisiai išsiskiria savo dydžiu. Klementinai yra mažesni už mandarinus.
Be to, jie yra kur kas apvalesnės formos ir labiau primena nedidelius apelsinus. Pasak J. Sabaitienės, klementinai yra viena iš nedaugelio citrusinių vaisių veislių, kurios yra be sėklų, todėl juos ypatingai patogu valgyti.
Anot ekspertės, klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, taip pat Kinijoje, saulėtoje JAV dalyje – Kalifornijoje. Visgi, galvojama, kad klementinai yra kilę iš Alžyro. Pasak J. Sabaitienės, manoma, kad klementinų vaismedžiai galėjo atsirasti per atsitiktinį susikryžminimą.
Nuo desertų iki padažų
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai plačiai naudojami ir kulinarijoje. Klementinais dažnai gardinami įvairiausi pyragai, vafliai ar saldūs skrebučiai. Jie naudojami ir vaisių salotų gamyboje. Iš klementinų gaminami ir ledai, šerbetai arba sorbetai, jie puikiai dera su plakta grietinėle ar šokoladu, uogomis bei vaisiais: persikais, obuoliais, kriaušėmis, braškėmis bei spanguolėmis.
Šie vaisiai derinami ir su pikantiškais skoniais. Klementinai valgomi su įvairiomis mėsos rūšimis, tačiau juos ypatingai mėgstama naudoti prie paukštienos: vištienos, kalakutienos ar antienos patiekalų.
Visgi, pasak ekspertės, šie vaisiai puikiai tinka ir prie jautienos ar kiaulienos. Jais gardinamos ir pikantiškos salotos. Klementinai puikiai dera su įvairiausiais žalumynais bei daržovėmis: pavyzdžiui, burokėliais, pankoliais ar avokadais.
Norintiems praturtinti įvairiausių padažų skonį – juos pagardinti taip pat galima klementinais, kurie įvairiems pikantiškiems padažams suteiks saldumo.