Artėjant rugsėjui namuose pakvimpa verdamos uogienės, konservuojami ir džiovinami vaisiai bei uogos.
„Rimi“ sveikatai palankios mitybos patarėja, gydytoja dr. Edita Gavelienė sako, kad geriausia uogas ir vaisius valgyti šviežius, nes taip gauname daugiausia naudingų medžiagų, tačiau, svarbu pasirūpinti ir jų atsargomis, kad imunitetą galėtume stiprinti žiemą, o derliaus perteklių panaudotume protingai – išvengtume maisto švaistymo ir sutaupytume.
Žinovė dalijasi patarimais, kokiais būdais vaisius ir uogas paruošti žiemai ir kaip tai daryti sveikatai naudingiausiais būdais.
Lietuvoje užaugintos gėrybės – nepamainomos
Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, vaisius ir uogas reikėtų valgyti ištisus metus, nes tai ne tik daug vitaminų turintys, tačiau ir natūralūs gaminiai.
Gydytoja pataria atsižvelgi į metų laiką – vasarą ir rudenį valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir uogų, nes šviežiai užauginti gaminiai visuomet bus maistingesni ir gausesni vitaminų.
„Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas yra rengti tokį maisto racioną, kuris būtų pats maistingiausias ir turtingiausias vitaminais.
Kalbant apie vasaros laiką, šiuo metų laiku lengviausia gauti šviežių vaisių ir uogų – užsiauginti jų patiems, nusipirkti ar tiesiog prisiskinti miške, todėl šią galimybę reikėtų būtinai išnaudoti.
Lietuvoje užauginti vaisiai ir uogos yra nepamainomos maistinės vertės“, – sako E. Gavelienė.
Pasak žinovės, būtų sudėtinga surasti nenaudingą uogą, augančią mūsų aplinkoje, soduose arba miškuose: „Uogos yra išskirtinės tuo, kad jose gausu antioksidantų, įvairių naudingų medžiagų, A, E, C ir B grupės vitaminų.“
Prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pastebi augančią vietinių ir ekologiškų uogų bei vaisių paklausą: „Turime vieną didžiausių šviežių vaisių bei uogų kategorijos pasirinkimą.
Mūsų asortimente galima rasti braškių, šilauogių, aviečių, spanguolių, vietinių vaisių. Atsižvelgdami į tai nuolat plečiame savo pasiūlą ir pirkėjams pateikiame ne tik sveikesnius pasirinkimus, bet ir palengviname jų apsipirkinėjimus – taupydami pirkėjų laiką tokias prekes pažymime specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu.
Geriausiai maistingumą išsaugo šaldymas
Vasaros laiku reikėtų ne tik valgyti šviežius gaminius, bet ir pasiruošti jų atsargas žiemai. Sulaukus gausaus uogų ir vaisių derliaus vertėtų dalį gaminių užšaldyti, džiovinti ar iš jų išsivirti uogienes bei džemus.
Toks maisto rengimas padės ne tik išvengti maisto švaistymo, bet ir ženkliai sutaupyti. Vienas iš labiausiai tausojančių ir gaminių maistines savybes išsaugančių vaisių ir uogų ruošimo būdų yra šaldymas.
Gydytojos dietologės E. Gavelienės teigimu, šaldymas padeda išsaugoti šviežių vaisių ir uogų maistines, skonines savybes bei tekstūrą, todėl skirtumas tarp šviežio ir šaldyto gaminio yra mažas.
„Tokiu būdu išsaugoma daugiausia vitaminų, tik svarbu, kad į šaldomus vaisius ir uogas nepridėtume cukraus. Šaldyti reikėtų prinokusius, bet ne pernokusius vaisius ir uogas.
Taip pat – daugiausia maistinių medžiagų gėrybėse liks tuomet, kai gaminius šaldysime sveikus, nesutrintus“, – sako E. Gavelienė.
Džiovinant išsaugoma pusė vitaminų
Dar vienas geras būdas išsaugoti derlių žiemai – jo džiovinimas. Karštą vasarą džiovinti vaisius ir uogas galima atvirame ore, vis apverčiant juos tiesioginėje saulės kaitroje.
Tačiau greičiau ir paprasčiau džiovinti orkaitėje arba specialiuose džiovintuvuose.
„Džiovinimo metu iš vaisių ir uogų pašalinamas vanduo, tačiau tokiu būdų vis tiek išsaugoma apie pusė naudingų vitaminų bei mineralų.
Taip pat – džiovintuose vaisiuose ir uogose lieka kūnui reikalinga ląsteliena, skaidulos, mikroelementai, tai gali tapti puikiu užkandžiu“, – sako sveikatai palankios mitybos patarėja E. Gavelienė.
Uogienės ir džemai puikiai tinka mitybos paįvairinimui
Geriausias būdas, padedantis išsaugoti uogų bei vaisių aromatą – uogienių ir džemų virimas.
Uogienes patariama virti iš šviežių, saldžių vaisių ir uogų. Dažniausiai nieko daugiau be cukraus į uogienes nededama.
Anot gydytojos dietologės, uogienės ir džemai tinka mitybos paįvairinimui, tačiau šiais gaminiais reikėtų mėgautis saikingai: „Sveikatai nepalanku yra tai, ko žmogus pats prideda į gaminį.
Ką įdėjo gamta – dažniausiai yra labai palanku. Todėl reikėtų saikingai mėgautis uogienėmis ir vaisių džemais, nes jų gamybos metu naudojamas pridėtinis cukrus.“
Paruošus derlių žiemai, reikėtų atkreipti dėmesį ir į jo laikymą. Svarbu patikrinti, ar stiklainiai, kuriuose laikomos uogienės ir džemai, yra sandarūs.
Laikyti uogienes ir džemus reikėtų vėsioje, atokiai nuo saulės spindulių esančioje vietoje.
Aplinkosaugininkai tikrino spanguoliautojus: primena, ką reikia žinoti
– diena.lt/naujienos/ivairenybes/gamta/aplinkosaugininkai-tikrino-spanguoliautojus-primena-ka-reikia-zinoti-1044273