Pirmadienis, 24 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Sultis galima panaudoti ir ruošiant maistą

www.alkas.lt
2021-08-15 07:37:41
0
Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

Apelsinų sultys | pixabay.com nuotr.

       

Lietuvos gyventojai kasmet suvartoja virš 30 mln. litrų įvairių vaisių ir daržovių sulčių bei nektarų. Apklausos rodo, kad dažniausiai sultys vartojamos troškuliui malšinti, kaip desertas po valgio ar vitaminų atsargoms papildyti.

Tačiau virtuvės šefai atkreipia dėmesį, kad sultys gali būti naudojamos ir patiekalams ruošti bei suteikti jiems naujų skonių.

Pasak virtuvės šefo Evaldo Žaliuko, gyvenimo neužtektų išbandyti visų sulčių panaudojimo virtuvėje būdų. „Sultys tinka ir marinatams ar salotų užpilams, ir desertams ar mėsos patiekalams ruošti.

Nors gamindami dažniausiai naudojame citrinų sultis, vertėtų į ingredientų sąrašą įtraukti ir apelsinų, granatų, obuolių ar kitų rūgštesnių sulčių, kurios gaminamam patiekalui tikrai suteiks išskirtinio skonio“, – sako E. Žaliukas.

Salotų užpilams tinkamiausios citrusinių vaisių sultys

„Patį paprasčiausią salotų užpilą galima pasidaryti iš citrinų sulčių. Sumaišykite jas lygiomis dalimis su saulėgrąžų ir alyvuogių išspaudų aliejumi, įdėkite šiek tiek citrinos žievelės.

Tokiu gaiviu užpilu galima šlakstyti agurkus, pomidorus ar salotų lapus – labai paprasta, greita ir skanu. Įdėjus smulkinto česnako užpilas turės aštresnį poskonį ir puikiai tiks skaninti ant grilio keptą paukštieną“, – vardija E. Žaliukas.

Salotų užpilams ruošti puikiai tinka ir Lietuvos gyventojų mėgstamiausios apelsinų sultys, tačiau virtuvės šefas atkreipia dėmesį, kad salotų užpilą ruošiant iš šimtaprocentinių apelsinų sulčių, jas būtina perkošti, kad neliktų tirščių.

Tuomet sultis reikėtų virti ant nedidelės ugnies, kol jų tūris sumažės perpus. E. Žaliukas į tokį užpilą pataria įdėti čiobrelio šakelę, truputį medaus, o atvėsus sumaišyti su saulėgrąžų ar alyvuogių aliejumi, arba su abiem iš karto.

Tokiu užpilu galima šlakstyti keptą žuvį, kaip padažas jis gali būti naudojamas prie keptos antienos krūtinėlės. Be to, tokį užpilą sandariame inde šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

Mėsą sultimis geriau apšlakstyti ar glazūruoti

Nors internete apstu patarimų, kaip marinuoti mėsą sultyse, E. Žaliukas tokio marinavimo būdo nerekomenduoja. „Sultyse marinuojama mėsa minkštėja, tačiau kepant įvyksta priešingas efektas – ji labiau sausėja.

Geriau jau iškepti mėsą, kad ir lietuviškus šašlykus, sudėti į puodą, apibarstyti prieskoninėmis žolelėmis ir tik tada pašlakstyti citrinų ir granatų arba serbentų sultimis – patiekalas iškart įgaus skanios rūgštelės, o mėsa nebus sausa“, – pataria virtuvės šefas.

Granatų ir obuolių sultys tinkamos ir mėsos glazūravimui. Jas pavirus, kol nugaruoja pusė kiekio, galima įpilti burbono ar konjako, įdėti medaus, kuris ne tik suteikia saldumo, bet ir sutirština skystį.

Tokia glazūra reikėtų tepti mėsą baigiant ją kepti, nes, jei kepsite mėsą iškart apteptą glazūra, ji sudegs.

„Dar galima išbandyti šiuo metu madingą „sous-vide“ – maisto gaminimą žemoje temperatūroje vakuumavimo maišeliuose. Sudėkite daržoves ir įpilkite mėgstamų sulčių į vakuumavimo maišelius, ištraukite orą ir užsandarinkite maišelius.

Taip paruoštos daržovės bus sultingos, turės vaisinio aromato, o likusį maišeliuose skystį galima panaudoti padažui ruošti“, – pasakoja E. Žaliukas.

Virtuvės šefas taip pat ragina nepamiršti lietuvių virtuvės klasikos – obuolių sultyse marinuotų burokėlių. Tiesa, virtuvės šefai dažniausiai daržovėms marinuoti naudojamas sultis nugarina ant nedidelės ugnies, kad šių aromatas būtų intensyvesnis.

Sprendimai netradiciniams kokteiliams ir desertams

Vaisių sultys itin tinkamos desertams ruošti – jų pagrindu galima gaminti želė tortus su įvairiomis uogomis. Ledų formelėse užšaldžius sultis tokiais vaisiniais ledukais galima paskaninti mėgstamus gėrimus ar kokteilius. Taip pat iš trintų uogų ir sulčių galima ruošti gaivius vaisinius naminius ledus, šerbetus.

„Artėjant rudens derliui nepamirškite užšaldyti kubeliais pjaustyto moliūgo – sutrynus jį ir sumaičius su obuolių sultimis gaunasi nuostabus kokteilis. Taip pat verta kokteiliams užšaldyti šaltalankio uogų – jų derinys su obuolių ar persikų sultimis –  fantastiškas“, – sako E. Žaliukas.

Konditeriams gaminiams puošti ar skaninti dažniau naudojamos ne vaisių sultys, o jų tyrės.

Naudojant tirštiklius bet kokius sultis sutirštinti iki tyrės konsistencijos nesudėtinga, tačiau šiuo tikslu virtuvės šefas patari rinktis, pavyzdžiui, raudonųjų serbentų sultis, kuriose yra daug natūralaus pektino. Tokias sultis pavirus su cukrumi gaunasi puikūs drebučiai.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pašto ženklai Šv. Kalėdos ir Naujieji metai
Kultūra

Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus

2025 11 24
Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
Gamta ir ekologija

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

2025 11 24
Originalusis 1918 metų Tilžės aktas: istorinės svarbos lobis, pasiekiamas tik Karo muziejuje | Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.
Istorija

Tuskulėnuose – iškilmingas Didžiojo prūsų sukilimo ir Tilžės Akto minėjimas

2025 11 23
Rustemas Umerovas
Ukrainos balsas

Ukraina spaudžiama dėl JAV taikos plano: Kijevas, Europa ir Vašingtonas ieško sprendimų

2025 11 22
Antanas Terleckas | lrv.lt nuotr.
Kultūra

Seimas spręs dėl 2028-ųjų proginių metų paskelbimo

2025 11 22
K. Donelaičio medalis su dėžute
Kultūra

Kviečiama teikti nusipelniusius kūrėjus apdovanojimams K. Donelaičio medaliu

2025 11 22
LNM Jono Basanavičiaus gimtinės paroda
Kultūra

Muziejus pristato renginių ciklą J. Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

2025 11 22
Barstytuvas
Gamta ir žmogus

Penkiems barstytuvams išrinkti vardai

2025 11 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Lietuvos paštas pristato karpinių meno įkvėptus šventinius ženklus
  • Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė
  • Peršalus griebtis antibiotikų – didelė ligonių klaida
  • Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

Kiti Straipsniai

Persimonai, vaisiai | pixabay.com, PagArt nuotr.

Persimonai – rudens karaliai lėkštėje

2025 11 23
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01

Skaitytojų nuomonės:

  • s.m. apie A. Navys, M. Sėjūnas. Artėjančios Padėkos dienos dovana Maskvai
  • Tomas Baranauskas apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • Golovanovas apie A. Medalinskas. Spaudimas Kijevui: Trampo taikos planas ir korupcijos korta
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
  • +++ apie T. Baranauskas. Kultūrveibinai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Skalbimo mašina | pixabay.com nuotr.

Kaip renkamės buitinė techniką?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai